Naturalnie w kuchni – Agnieszka Cegielska

Naturalnie w kuchni

W najnowszej książce Naturalnie w kuchni Agnieszka Cegielska prezentuje przepisy na zdrowe i poprawiające odporność posiłki. Czy są ciekawe? Czego dowiemy się z tej książki? Zapraszam do recenzji.

W Naturalnie w kuchni znajdziemy informacje na temat różnych wartościowych składników, które powinny znaleźć się w naszej diecie. A także ciekawe porady dotyczące przygotowania potraw bądź tego, jak warto jeść; na przykład ciepłe śniadania są bardziej wskazane w naszym klimacie, aby rozgrzać organizm od środka. Autorka podzieliła się z czytelnikiem również własnymi przemyśleniami, doświadczeniami smakowymi bądź aromatycznymi.

Agnieszka Cegielska podzieliła książkę na 7 rozdziałów; z czego mi najbardziej przypadły do gustu: Odżywcze zupy oraz Zdrowe słodkości. Ciasto śliwkowo-figowe prezentuje się naprawdę bardzo dobrze! Czeka w kolejce do wypróbowania. Opisy przygotowywania dań nie są skomplikowane, śmiało mogą korzystać z niej początkujący amatorzy, jak i zaawansowani. Uważam, że książka będzie rajem dla wegetarian i wegan, każdy znajdzie tu coś  dla siebie. Autorka proponuje przepisy  pełne warzyw, owoców, z każdego dania bije moc kolorów.

A może tak czegoś się napić?

Wartym uwagi jest również rozdział z napojami i naparami zdrowia. Znajdziemy tu informacje na temat nawadniania organizmu oraz jak urozmaicić sobie naszą codzienną dawkę wody. Przepisy na napary to strzał w dziesiątkę, coraz rzadziej słyszy się o naparze z lipy czy skrzypu polnego, a tutaj autorka przypomina nam jakie dobro możemy dostać od natury – zdrowie i pomoc w walce z przeziębieniami w okresie zimowym.

Pozycja obfituje w  informacje na temat dobroczynnych działań składników proponowanych dań, jednak nie jest nią przesycona, wszystko przyswaja się w przyjemny sposób podczas gotowania. Jest pysznie i zdrowo!

Coś, co do mnie nie przemówiło, to grafika książki, ale nie jest zła, tylko po prostu to nie mój styl. Jest kolorowo,  znajdziemy w niej dużo zdjęć, które przedstawiają przygotowane potrawy, ale nie tylko. Z takich technicznych spraw zabrakło mi w spisie potrzebnych składników podania gramatury, czasu przygotowania oraz informacji na temat ilości porcji. No i jeszcze papieru kredowego, ale jest twarda okładka!

Całość wypada bardzo dobrze, myślę, że będę często sięgać po proponowane przez autorkę przepisy. I oczywiście polecam wszystkim, a przede wszystkim osobom, które poszukują alternatyw dla mięsnych posiłków.


Naturalnie w kuchni
Agnieszka Cegielska 
Wydawnictwo Burda Media 

Dom w zgodzie z naturą | Proste, zdrowe i ekologiczne życie