Jak wypracować nawyki żywieniowe, gdy towarzyszy nam choroba?

nawyki żywieniowe

Świat jest coraz bardziej „zjadany” przez choroby cywilizacyjne, które w większości zaczynają się od naszej diety i stylu życia. Jemy śmieciowe jedzenie – szybko i bez zastanowienia. Aż w końcu nasz organizm odpłaca się za te złe nawyki żywieniowe – chorobami, a wtedy szukamy pomocy. Oto dwie książki, które mogą być pomocne przy zmianach.

Dieta Fodmap

Ta książka została napisana z myślą o osobach z zespołem jelita drażliwego, ale sprawdzi się u wszystkich, którzy mają problemy z tolerancją określonych produktów. Low Fodmap jest dietą eliminacyjną, tymczasową i należy przestrzegać jej od 2 do 6 tygodni. Po tym czasie wprowadza się powoli składniki wyeliminowane w pierwszej fazie, co pozwala ustalić, które produkty wywołują objawy chorobowe. Myślę, że będzie ona także pomocna, by zmienić swoje złe nawyki żywieniowe, a wprowadzić dobre.

Książka uwzględnia kilka odmian zespołu jelita drażliwego i dla każdego został ułożony odpowiedni plan żywieniowy, oznaczony odpowiednim kolorem i literą. W części z przepisami, przy każdym znajduje się wspomniane oznaczenie i jeżeli jest taka konieczność, autorki zamieściły uwagi do konkretnych planów.

W poradniku znajdziemy obszerną część teoretyczną, gdzie autorki krok po kroku tłumaczą, czym jest fodmap, jak wcielać w życie kolejne fazy diety; a nawet jak przygotować swoją spiżarnię. Druga część to  przepisy podzielone na 7 podrozdziałów; takich jak: smoothie i śniadania, zupy i sałatki czy potrawy z mięsa i drobiu. Każdy przepis zawiera informację o czasie przygotowania i gotowania, ile porcji wyjdzie z podanych składników, wartości odżywcze w jednej porcji; oraz wspomniane już oznaczenia dotyczące odpowiednich planów.

Dieta fodmap jest bardzo przejrzysta i estetyczna, lecz brakuje mi większej ilość zdjęć proponowanych posiłków. W zamian daję plusa za papier kredowy, dzięki któremu nie bałam się zabrać książki do kuchni.

Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni

Z tym poradnikiem zmiana na dobre nawyki żywieniowe powinna być szybka i przyjemna. A ogromnym plusem jest, że skorzystać z niej mogą  również osoby z insulinoopornością, diabetycy i wszyscy ci, którzy chcą być szczupli!

Co znajdziemy w środku?

Oprócz przedmowy i wstępu, znajdziemy krótką, ale treściwą część teoretyczną i oczywiście część praktyczną; przepisy zostały podzielone tak, jak w wyżej wspomnianej książce na podkategorie – moją ulubioną jest zdecydowanie ta ze śniadaniami.

Każdy przepis zaopatrzony jest w informację o wartościach odżywczych i ile porcji wyjdzie nam z podanych składników. Niestety nie ma informacji o czasie przygotowania, co jednak jest przydatne w planowaniu.

Książka zawiera dużo przyjemnych dla oka zdjęć, ciekawe opisy każdej podkategorii i dania; a także porady, co jeść w restauracji, kiedy jesteśmy na diecie oraz jadłospis rozplanowany na 8 tygodni. Autorki uwzględniły jeszcze jedną rzecz, z którą nie spotkałam się w innych poradnikach, a mianowicie co pić na diecie! I w tym wszystkim brakuje mi tylko jednego czynnika – papieru kredowego; mimo wszystko książkę zabrałam ze sobą do kuchni i świetnie się bawiłam, przygotowując zaproponowane posiłki.

Myślę, że wspomniane poradniki świetnie się nadadzą, jako pomoc w zmianach nawyków żywieniowych przy wspomnianych chorobach; jednak także osoby zdrowe mogą śmiało z nich korzystać. Książki pod pachę i biegnijcie gotować pyszne rzeczy!

 Dieta Fodmap                                           Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni
 Karen Frazier, Laura Manning                     Claire Bailey, Sarah Schenker
 Wydawnictwo Septem                               Wydawnictwo Pascal

Weganizm, nie taki straszny jakim go malują!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o