Ogniem i dymem, czyli grillowanie przez cały rok!

ogniem i dymem

Chyba wszyscy znamy ten wakacyjny smak dań z grilla i wiemy jak bardzo różnią się od tych, które jadamy na co dzień. A gdyby tak grillować przez cały rok? Myślę, że Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw może nas do tego przekonać.

Ogniem i dymem

To nie jest książka o tym, jak zostać mistrzem w grillowaniu steków i jak dobrze uwędzić kiełbasę. Ogniem i dymem to przede wszystkim poszukiwanie smaków, zupełnie innych, niż te, które tak świetnie znamy. To książka pełna pomysłów na dania z grilla, które sprawdzą się dla każdego, wegetarian i wegan także! Sądzę, że lepszym dopiskiem w tytule byłby „nie tylko z mięsa”, bo mięsa nie ma tu w ogóle, co bardzo mnie cieszy.

Zdecydowanie niebanalne

Zwykle, gdy widzę na książce kucharskiej napis niebanalne przepisy to śmiem wątpić, czy na pewno takie właśnie są. Jednak tym razem jestem pozytywnie zaskoczona; może to sprawka również tego, że nie są to przepisy przygotowywane na tradycyjnej kuchence gazowej bądź elektrycznej. Dania zaproponowane przez Martina Nordina są z całą pewnością niebanalne, pełne ciekawych połączeń smakowych i kolorowych dodatków.

Autor proponuje nam dania grillowane na ruszcie bądź bezpośrednio na gorącym węglu, przygotowywane w żeliwnych i glinianych naczyniach przeznaczonych do pieczenia w ogniu, pokazuje również jak można wędzić. Gdyby ktoś chciał poszaleć to znajdzie tu także propozycje dań pieczonych  w piecu opalanym drewnem.

Kolorowo nie tylko na talerzu

Książka jest pełna zdjęć, grafik, kolorów i rozżarzonego węgla! Została podzielona na 10 rozdziałów; z czego najciekawszy dla mnie to rozdział o wędzonkach i kiszonkach – wędzona śmietana i masło, zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Pomiędzy przepisami przeplatają się różnego rodzaju praktyczne porady autora; zaś w samych przepisach znajdziemy informację na ile osób jest dany posiłek, niestety nie ma podanego czasu przygotowania.

Muszę  stwierdzić, że niektóre przepisy dla początkujących kucharzy mogą wydać się trudne; ale autor opisuje krok po kroku każde przygotowanie, więc może nie należy się zrażać.

Kto marzy o wakacyjnych smakach zimą, a może chce odkryć coś więcej, musi zdecydowanie sięgnąć po tę pozycję.


Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw.
Martin Nordin

Wydawnictwo Zwierciadło 

Suszonki – daj dłuższe życie żywności!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o