Proste desery z warzyw

0
80
Proste desery z warzyw
Obraz autorstwa jcomp na Freepik

Warzywa najczęściej kojarzą nam się z wytrawnymi potrawami. To owoce stanowią raczej bazy czy dodatki do słodkości. Nie zawsze jednak musi tak być. W końcu ciasto marchewkowe czy dyniowe jest bardzo popularne. Czy można jednak zrobić coś więcej? Zdecydowanie. Poznaj ciekawe i proste desery z warzyw!

Marchewkowy budyń

Budyń to popularny deser. Jest smaczny i szybki. Tak będzie również w tym przypadku. Do wykonania potrzebujemy 100 g kaszy jaglanej, 2 marchewki, pół szklanki daktyli, 400 ml mleka owsianego, 20 g orzechów włoskich i cynamon. Marchewki obieramy i drobno kroimy. Możemy je też zetrzeć. Do garnka dajemy kaszę jaglaną, daktyle, marchewki. Zalewamy mlekiem. Gotujemy do czasu, aż kasza i marchewki będą miękkie. Następnie wszystko blendujemy, masa powinna być gładka. Gotowy budyń przelewamy do miseczek. Dekorujemy orzechami włoskimi i cynamonem. Jako dekoracji możemy również użyć kilku plasterków marchewki. Będzie bardzo pomarańczowo!

Ucierane ciasto z cukinią

Ucierane ciasto jest jednym z najprostszych do wykonania. Do tego jest bardzo smaczne. Tym razem przedstawimy wam wersję z cukinią. Potrzebujemy 2 szklanki cienko startej cukinii, 4 jajka, szklankę cukru, 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego i szklankę oleju. Z cukinii odciskamy sok. Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę, proszek, cukier waniliowy i olej. Ponownie ucieramy. Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy masę do blaszki i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.

Placuszki ze szpinaku z malinami

Popularnym ciastem, które bazuje na szpinaku, jest leśny mech. My jednak proponujemy coś mniej oczywistego i są to słodkie placuszki. Do ich wykonania potrzebujemy 2 jajek, 0,25 kg mąki pszennej, 0,5 litra mleka, 0,25 kg świeżego szpinaku i garść malin. Jajka ubijamy. Powoli dodajemy mąkę i mleko. Robimy to, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy masa jest gotowa, wrzucamy drobno posiekany, lub porwany, zblanszowany szpinak. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy. Gotowe placki przekładamy na talerz i dorzucamy nasze maliny. Możemy także zrobić jakąś zdrową polewę, np. dodać jogurt z miodem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments