Nikt tak romantycznie i zmysłowo nie opisuje swoich dań jak Rozkoszny. Śmiało można twierdzić, że to romantyk polskiej kulinarnej sfery blogowej. Niedawno ukazała się jego pierwsza książka po polsku – Rozkosznie. Wegetariańska uczta z polskimi smakami. Czym może was zainteresować ta pozycja? Odpowiedź poniżej!
Michała Korkosza i jego blog Rozkoszny obserwuję od kilku dobrych lat. Z radością przyjęłam informację, że wydaje książkę – Rozkosznie. Jego przepisy bazują na prostocie i klasykach z nutą ekstrawagancji, czegoś niezwykłego i zupełnie niespodziewanego. Dodatkowo Michał tworzy opisy proponowanych dań w sposób zmysłowy i przywodzący na myśl relacje pomiędzy kochankami.
Korzystając z przepisów Rozkosznego nigdy się nie zawiodłam, przygotowane dania zawsze robiły wrażenie na podniebieniu, niebanalne połączenia zaskakiwały głębią smaków i nowymi doświadczeniami. W przypadku przepisów z książki Rozkosznie. Wegetariańska uczta z polskimi smakami było dokładnie tak samo, przepisy bazują na tym co znamy z polskiej kuchni, ale są podkręcone „rozkosznymi” szczegółami.
Czym zachwyciła?
Moim największym odkryciem wśród przepisów są z pozoru banalne, ale jakże genialne pieczone rzodkiewki z migdałami i masełkiem szczypiorkowym. Nie sądziłam, że rzodkiewka może być podana również na ciepło. Do gustu przypadły mi także wariacje na temat pierogów, jest ich kilka i każda ma w sobie coś niezwykłego.
Co znajdziemy w środku?
Przepisy w książce autor podzielił na kilka rozdziałów, te podstawowe jak Śniadania, Dania główne, ale także Chleb i wypieki, Zupy czy Pierogi i inne kluski. Oprócz tego Michał na wstępie opisuje składniki na których bazuje i zamieszcza instrukcję jak korzystać z publikacji.
Każdy przepis został opatrzony opisem, informacją ile wyjdzie nam porcji z podanych proporcji (zostały podane w dwóch miarach – gramach i szklankach), czas przygotowania i gotowania oraz listą składników. Instrukcja przygotowania, została przedstawiona krok po kroku, czyli nie ma mowy o zagubieniu się. Przy niektórych daniach autor zamieścił wskazówki.
Na koniec coś co jest równie ważne, jak wykaz składników, czyli zdjęcia. Wykonane w rustykalnym stylu, przyjemne dla oka i przyprawiające o ślinotok. Całość prezentuje się przepięknie i jest prawdziwą kulinarną przygodą.
Rozkosznie. Wegetariańska uczta z polskimi smakami
Michał Korkosz
Wydawnictwo Otwarte