Jadłonomia po polsku | Marta Dymek

jadłonomia po polsku

Wasze babcie też uznają tylko i wyłącznie w kuchni polskiej mnóstwo mięsiwa i tłustych dań? Ciężko wam jest je chociaż w najmniejszym stopniu przekonać do wegańskich wersji posiłków? W takim razie Jadłonomia po polsku Marty Dymek przyda wam się na pewno!

Kuchnia polska w nowej wersji

Przywołałam babcie, bo jednak to one najbardziej kojarzą nam się z tradycyjną kuchnią polską, a także wydaje mi się, że to one często wojują z naszymi zmianami w żywieniu, chociaż oczywiście nie zawsze. Ale kto nie słyszał tekstu „Mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw” niech pierwszy rzuci kamieniem! Zazwyczaj również nie potrafią sobie w ogóle wyobrazić, co my jemy, skoro dań mięsnych nie. Na te wszystkie zagwozdki odpowiedziała Marta Dymek w swojej nowej książce Jadłonomia po polsku. Autorka bazując na pierwotnych przepisach kuchni polskiej, zinterpretowała je na nowo i stworzyła cały szereg potraw nawiązujących do naszych tradycji. Ważne było dla niej też, aby wszystkie składniki były dostępne w każdym sklepie, bez zbędnego wydziwiania.

A co szefowa kuchni poleca?

Przepisy w książce zostały podzielone na pory roku, uwzględnione zostały też przedwiośnie i przedzimie, co zdarza się rzadko. Lubię takie rozwiązania w książkach kucharskich, ponieważ pomaga to w jedzeniu sezonowym, które jest jednym z najlepszych rozwiązań, jakie możemy sobie zapewnić. Zaproponowane dania rzeczywiście bazują na tym, co w kuchni polskiej najlepsze. Znajdziemy tu przepis na bigos z cukinii, racuchy z jabłkami, pierogi ruskie czy kapuśniak!

Zanim jednak przejdzie się do gotowania, autorka poświęca kilka stron na informacje takie, jak gotować warzywa strączkowe, kaszę i ryż. Jak należy przygotować grzyby i co to jest aquafaba oraz co z nią można zrobić. Każdy przepis zawiera spis składników, opis przygotowania, ilość porcji, a także porady odnośnie danej potrawy. Wszystkie dania są również opatrzone zdjęciami, na widok których aż ślinka cieknie.

Jadłonomia po polsku to ciekawa propozycja dla tych, którzy nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych potraw kuchni polskiej; ale jednak szukają rozwiązania, aby nie spożywać mięsa czy produktów odzwierzęcych. Myślę, że tak przygotowanymi daniami zachwyci się też niejedna babcia, która wcześniej miała sporo wątpliwości!


Jadłonomia po polsku
Marta Dymek 
Wydawnictwo Marginesy 

#Polish beauty | Przewodnik naturalnego piękna