Matka i córka, pod wpływem zakochania w wegańskiej diecie, napisały wspólnie książkę Roślinna Kuchnia Rodzinna. A ja lubię sprawdzać zawartość takich publikacji. Co tym razem znalazło się w środku i czy przepisy są bardzo skomplikowane? Tego dowiecie się z poniższej recenzji. Zapraszam!
Roślinna kuchnia rodzinna składa się z praktycznych przepisów na śniadania, obiady i desery. Znajdziemy tu pomysły na wegański rosół, zapiekanki czy różne propozycje roślinnych kotletów. Większość propozycji jest prosta w przygotowaniu, sporo tu takich typowych odmian wegańskich jedzenia mięsnego, ale znajdziemy też kilka „smaczków”, które zaskoczą. Osobiście jednak najbardziej spodobał mi się rozdział dotyczący śniadań.
Roślinna kuchnia rodzinna pastami stoi
I to iloma! Ponad 20 różnych kombinacji past do chleba i nie tylko. Znajdziemy tu wariacje na temat hummusu, ale także paprykarza czy smalcu. To był rozdział, który wywołał we mnie radość, gdyż nie ukrywam, często miałam problem z pomysłami dotyczącymi szybkich śniadań na wynos, a jednak takie pasty sprawdzają się idealnie. Większość z nich jest naprawdę banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a wywołują pozytywne wrażenie na podniebieniu.
Rozmowa
Każdy przepis autorki opatrzyły swoją rozmową albo przynajmniej komentarzem jednej z nich. Podoba mi się ten pomysł, takiej luźnej wymiany zdań ich obu na temat danej potrawy; z czym której smakuje bardziej albo w jakim momencie lubią ją przyrządzać. W pierwszym rozdziale natomiast przeczytamy omówienie najważniejszych składników, które dziewczyny wykorzystują w swojej kuchni. Na dalszych stronach wegańska uczta z różnych zakątków świata, opatrzona ciekawymi zdjęciami.
Czego brakuje? Kilku danych technicznych, na które zawsze zwracam uwagę w książkach kucharskich: czas przygotowania czy ilość porcji z podanego przepisu. Dobrze też, gdy pojawiają się wartości odżywcze, ale nie jest to tak istotne, jak wyżej wymienione. Jednak wielu osobom ułatwia to funkcjonowanie w codziennym życiu. Całość przyjemnie się prezentuje, wydanie na papierze kredowym, co jest istotne przy takich publikacjach. Warto się zainteresować, szczególnie gdy poszukuje się czegoś nowego w swoim jadłospisie.
Roślinna kuchnia rodzinna
Olga Smile, Weronika Smile
Wydawnictwo Zwierciadło