Bądź fit z marką Fitback!

fot. Diana Łętocha

Każdej z nas zależy na pięknej i szczupłej figurze, jednak posiadanie jej kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami. Dołóżmy do tego brak czasu na wymyślanie zdrowych posiłków, zrobienie zakupów i gotowanie. Jeśli i dla Ciebie te wymówki brzmią znajomo, nie wahaj się dłużej, tylko skorzystaj z oferty sklepu Fitback!

Fitback – co to za firma?

Fitback Food & Family to wrocławski sklepik internetowy ze zdrową żywnością własnej produkcji. Firma powstała z myślą o zdrowiu i rodzinie, a więc tym, co w życiu najważniejsze. Jedzenie tej marki nie posiada sztucznych emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy ani konserwantów. Marka może się pochwalić zdobytym w tym roku certyfikatem od Fundacji Szczęśliwi bez cukru, gdyż jako pierwsza restauracja we Wrocławiu nie dodają tego słodu do swoich dań i wypieków. Ich produkty są smaczne, zdrowe i wyrabiane na miejscu. Sklepik jest więc idealnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie ketogenicznej, low carb, paleo, wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej. Jeśli chcesz po prostu zacząć zdrowo jeść albo nie masz czasu na gotowanie – ten zdrowy sklepik również dla ciebie będzie idealnym wyborem!

Co mają w ofercie?

W sklepie tym znajdziemy różnorodne produkty. Należą do nich: pieczywo własnej produkcji, wyroby własne (sery, szynki, pasztety), produkty zamknięte w słoikach (sosy, konfitury, desery), zdrowe słodycze (batony i ciastka), produkty suche (makarony, granole) oraz kawa i herbata BIO.

Wszystkie produkty nie zawierają ulepszaczy i cukru, a niektóre z nich – również laktozy i glutenu. Na etykietach dołączonych do żywności znajdują się wszystkie niezbędne informacje o alergenach, składzie i kaloriach.

fot. Diana Łętocha

Ciastka

Miałam okazję spróbować kilka specjałów od firmy Fitback. Były to produkty zarówno na słodko, jak i na słono. Pierwszym wyborem były świeżo wypiekane ciastka. Każde z nich jest duże i syte, dzięki czemu z powodzeniem nadaje się jako przekąska do kawy czy na drugie śniadanie. Pierwsze to fit ciastko z ziarnami. Skład jest prosty: płatki owsiane, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, mąka arachidowa, białko, sezam biały, ksylitol. Przez liczne ziarna przysmak jest twardawy, kruchy i przyjemnie chrupiący. Ciastko jest słodkie, ale nie do przesady. Długo się je – a właściwie żuje, przez co syci na długo. Cena za jedno to 4,50 zł.

Kolejne ciastka są kruche, maślane i KETO. Oznacza to, że mają w składzie mało węglowodanów, a dominują tłuszcze i białko. Jasne ma smak migdałowo-orzechowy i jest to mój faworyt. W skład wchodzi: mąka migdałowa, mąka arachidowa, masło orzechowe, masło klarowane, jajka, skroba ziemniaczana, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, pestki dyni, siemię lniane, sól, proszek do pieczenia, erytrol. W smaku dominuje kokos, a ciastko samo w sobie rozpływa się w ustach.

Ciemne ma smak czekolady, a dokładnie – brownie. Jest znacznie mniej słodkie od popularnego ciasta, a w smaku przypomina czekoladę deserową czy nawet gorzką. Jego skład to: masło orzechowe, masło klarowane, żółtka, erytrol, mąka migdałowa, kakao, proszek do pieczenia. Jest równie smaczne jak powyższe i równie maślane i sycące. Zarówno wersja migdałowa, jak i czekoladowa kosztuje 7 zł.

fot. Diana Łętocha

Puding kokosowy z tapioką

To dość oryginalny deser, który ciężko byłoby wam znaleźć w hipermarketach czy nawet sklepach bio. Jest świetną przekąską szczególnie w letnie upały, gdyż jest lekki i orzeźwiający. Ma prosty skład: tapioka, mleko kokosowe, mleko bez laktozy, wiórki kokosowe, erytrytol, jabłka, pomarańcze, świeży rozmaryn, masło klarowane.

Konsystencja pudingu jest lekko galaretowata, a kuleczki tapioki przyjemnie trzeszczą w zębach. Wyrazisty smak kokosa i rześki posmak konfitury świetnie ze sobą współgrają, ponieważ warstwa z tapioką jest słodkawa, a konfitura lekko kwaskowata. Słoiczek można zabrać ze sobą na wycieczkę albo na piknik. Jest bardzo sycący. Cena za duży słoik – 12 zł.

Konfitura pomarańczowo-jabłkowa

To ta sama konfiturka, która jest dodawana do deseru powyżej. Stworzona na bazie jabłek i pomarańczy ma zrównoważony, słodko-kwaskowaty smak, z wyraźnie wyczuwalną nutką rozmarynu. Dzięki temu dodatkowi ma nieco wytrawny posmak, więc nada się do dań słodkich (np. do owsianki, pudingu), do chleba lub jako dodatek do twarogu czy jogurtu. Pełny skład zawiera: jabłko, pomarańczę, rozmaryn, masło klarowane, erytrytol. Jest bardzo smaczna i mało słodka i co ważne – niskokaloryczna! Cena za duży słoik to 16 zł.

Fitello orzechowe

Fitello to krem na bazie orzechów nerkowca i czekolady. Pozostałe składniki to: mleko kokosowe, erytrytol, masło klarowane. Produkt przypomina zbity krem i będzie dobrym wyborem dla osób, które nie przepadają za przesłodzonym smakiem popularnej Nutelli. Przypomina bardziej gorzką czekoladę ze zmiksowanymi orzechami. Ten zdrowy mus idealnie nada się do kanapek i wypieków, a także jako baza do naleśników. Cena za duży słoik to 19 zł.

fot. Diana Łętocha

Sos pomidorowy

To autorski sos pomidorowy, którego bazą są oczywiście pomidory. Jest aromatyczny, a swój wyjątkowy smak zawdzięcza również takim składnikom, jak: śliwki suszone, ocet jabłkowy, sok jabłkowy, erytrytol, inulina z cykorii, musztarda, papryka wędzona, sos sojowy, pieprz cayenne, sól.

Taki produkt możemy wykorzystać jako bazę do mięs, ryb, zup, makaronów, kasz czy ryżu. U mnie wylądował na maminych gołąbkach. Znacząco różni się od typowego sosu pomidorowego – konsystencja nie jest zbyt gęsta, a smak jest kwaskowato-słodki. Ciekawa alternatywa dla typowego sosu. Cena za duży słoik to 10 zł.

Kurczak w sosie z warzywami

Tutaj propozycja dania obiadowego. Jego skład to: papryka, cebula czerwona, pasta curry czerwona, mleko kokosowe, liście limonki, trawa cytrynowa, imbir świeży, kurkuma, czosnek , pomidory pelati, bazylia cięta, mięta cięta, limonka, filet z kurczaka, marchew.

Całość jest smaczna, przypomina nieco farsz do burrito. Zawartość słoiczka warto dodać do makaronu, ryżu lub kasz – na zdjęciu danie podane z kaszą jaglaną. Dzięki temu mamy bardzo syty, pełnowartościowy posiłek. Zapłacimy za niego 18 zł.

fot. Diana Łętocha

Pesto z cukini

To ciekawa alternatywa dla typowego pesto, ponieważ jego bazą jest… cukinia! Ten wytrawny produkt świetnie sprawdzi się i do kanapek i jako baza do sosu, dressingów, mięs czy obiadów. Ja użyłam go do makaronu ze szpinakiem, kurczakiem, orzechami i parmezanem – wyszło przepysznie! Tak więc pole do manewru jest naprawdę szerokie. Smak i konsystencja są podobne do typowego pesto, a cukinia jest wyczuwalna, choć delikatnie. Cały skład: cukinia, natka pietruszki, bazylia świeża, czosnek, parmezan, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, pestki słonecznika, sól, pieprz, skórka z limonki. Cena za słoik to 18 zł.

Fitback – twój sklep ze zdrową żywnością

Wybierając firmę Fitback masz pewność, że otrzymasz zdrowe, świeże posiłki wyrabiane na miejscu, nie zawierające konserwantów, ulepszaczy smaku ani niezdrowego cukru. Są przygotowywane z pasji i zamiłowania do zdrowego stylu życia. Ze względu na skład, mają dość krótką datę przydatności, choć wszystko zależy od rodzaju produktu. Firma dowozi swoje przysmaki na terenie całej Polski, dlatego śmiało zamawiaj i ciesz się zdrowiem i szczupłą sylwetką już dziś! Powyższe produkty i wiele więcej znajdziesz na stronie sklep.fit-back.pl. Zapraszamy!


Pamiętaj, że oprócz diety ważna jest także codzienna pielęgnacja. Więcej na jej temat dowiecie się z artykułu o Pielęgnacji suchej skóry!