Warzywa są niskokaloryczne, mają znacznie mniej cukrów prostych niż owoce, a w dodatku obfitują w witaminy i po prostu dobrze wpływają na nasz organizm, chociażby poprzez zwiększenie odporności, czy regulację pracy jelit. Można je jeść na surowo lub przyrządzić coś pysznego. Choć warzywa kojarzą nam się z wytrawnymi daniami, śmiało możemy przyrządzić z nich coś słodkiego. Dziś przedstawiamy wam przepisy na najlepsze warzywne lody!
Lody dyniowe
Dynia to warzywo, jednak charakteryzuje je lekko słodkawy posmak. To właśnie dzięki temu świetnie sprawdza się do różnych ciast, czy kremów. Tym razem zaproponujemy wam coś ciekawego, a będą to właśnie lody. Do ich wykonania potrzebujemy 300 ml mleka kokosowego, 100 g mrożonych kostek dyni, 3 łyżki syropu daktylowego, ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, ¼ łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewamy ją do foremek do lodów, lub po prostu większego pojemnika. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. W przypadku użycia jednego pojemnika, lody należy mieszać co ok. 30 minut, tak, żeby ich konsystencja była gładka i zamroziły się równomiernie. W ten sposób otrzymamy pyszny, witaminowy deser, w dodatku wegański.
Lody marchewkowe z dodatkiem czekolady
Kolejne niezwykle aksamitne, kremowe lody. W dodatku o lekko korzennym smaku. Do wykonania lodów marchewkowych potrzebujesz 100 g tartej marchewki, 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany, 250 ml mleka, 50 g tartej ciemnej czekolady, 15 ml ekstraktu waniliowego i szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki, poza czekoladą, przekładamy do garnka i podgrzewamy przez ok. 7 minut na wolnym ogniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ostrożnie blendujemy, dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Przekładamy masę do większego naczynia i zostawiamy do zamrożenia na ok. 4-5 godzin. Należy pamiętać, żeby co ok. 30 minut zamieszać lody.
Sorbet z ogórka i mięty
Niezwykle orzeźwiający deser, idealny na lato. W dodatku jego przygotowanie zajmie nam mniej niż 5 minut. Oczywiście nie licząc czasu mrożenia. Do jego wykonania potrzebujesz 1 małego ogórka, ¼ szklanki liści mięty, łyżkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy. Tylko tyle. Następnie w płytkiej misce wstawiamy do zamrażalnika. Przed podaniem musimy go pokruszyć. Wtedy przekładamy go do szklanek, lub pucharków i jemy łyżeczką. Ewentualnie możemy go sączyć przez szeroką słomkę w formie półpłynnej.