Czy wiedziałeś, że majonez możesz przygotować sam we własnym domu? Jest bardzo łatwy do wykonania i smakuje o niebo lepiej niż ten kupiony w sklepie. Co ważniejsze, domowy majonez nie zawiera ulepszaczy smaku ani konserwantów.
Majonez jajeczny
Najważniejszym będzie przygotowanie blendera ręcznego oraz wysokiego, wąskiego pojemnika, w którym się on zmieści. Podczas mieszania nim naszego majonezu musimy pamiętać, by dodawać składniki w dobrej kolejności i delikatnie poruszać blenderem w górę i dół, by majonez się nie zważył. Bardzo ważne jest również, by pamiętać, że wszystkie składniki dodawane do naszego majonezu powinny mieć temperaturę pokojową. Do jego przygotowania będziemy potrzebować jednego całego jajka, łyżeczki musztardy, łyżeczki soku z cytryny lub octu, szklanki oleju i pieprzu oraz soli do smaku. Do wysokiego pojemnika wbijamy jedno jajko, dodajemy łyżeczkę musztardy oraz odrobinę soku z cytryny. Delikatnie blendujemy wlewając co chwilę małym strumykiem olej. Powoli poruszamy rączką urządzenia w górę i w dół, by składniki się połączyły. Dodajemy pieprz oraz sól, dalej mieszając. Jeżeli nasz majonez jest zbyt rzadki, powinniśmy dolać do niego więcej oleju do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Majonez wegański
Tutaj również ważne jest, by nasze składniki dodawać w dobrej kolejności. W rzeczywistości jedynym, co się zmienia w tym przepisie, jest wymiana jajka na mleko roślinne (np. sojowe, owsiane, migdałowe). Do pojemnika wlewamy pół szklanki mleka roślinnego, dodajemy łyżeczkę musztardy oraz łyżeczkę soku z cytryny lub octu. Włączamy nasz blender i mieszamy ze sobą składniki pomału wlewając szklankę oleju. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli chcemy, by nasz majonez był bardziej jajeczny smak, to możemy go przyprawić czarną solą kala namak.
Warianty doprawiania majonezu
Naszemu majonezowi możemy również nadać konkretny smak poprzez dodanie do niego różnych przypraw. Świetnie sprawdzą się tutaj: koperek, czosnek granulowany lub świeży drobno pokrojony szczypiorek, oregano lub majeranek. Możemy z niego zrobić również tzatziki lub sos tatarski! PS. Jeżeli chcemy, by majonez był mniej kaloryczny, to powinniśmy wymieszać go z jogurtem!