5 mitów na temat diety i zdrowego odżywiania, w które być może nadal wierzysz

0
122
mity na temat odżywiania
fot. Pixabay

W sieci łatwo natknąć się na stale powielane mity na temat odżywiania i diety. Niektóre z nich przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Wraz z rozwojem technologii, część z nich została zdemaskowana i uznana za błędne. Mimo dziesiątek badań i artykułów na ten temat, tysiące ludzi nadal wierzy w te mity i przekazuje je dalej.

1. Gluten to samo zło i należy go unikać

mity na temat odżywiania
fot. Pixabay

W ostatnich latach popularne stało się wykluczanie glutenu z diety. Masa influencerów i celebrytów dzieliła się swoimi jadłospisami i zachęcała do wprowadzenia takiej zmiany. Wbrew temu co się mówi, gluten wcale nie jest szkodliwy. Jest to mieszanina białek znajdujących się w zbożach, dzięki któremu nasze wypieki są pulchne i miękkie. Jeśli zaś chodzi o dietę, to nie ma powodu, by wykluczać go u zdrowej osoby. Do eliminacji glutenu istnieją trzy wskazania medyczne tj.: celiakia, alergia na gluten i nieceliakalna nietolerancja glutenu. Według danych na celiakię choruje około 1% naszej populacji, a 10% polskiego społeczeństwa wykazuje neiceliakalną nadwrażliwość na pszenicę. Wykluczenie tego składnika z diety bez podstaw medycznych może nieść za sobą więcej zagrożeń niż korzyści. Jak każda dieta eliminacyjna niesie za sobą ryzyko niedoborów pokarmowych, dlatego powinna być zbilansowana i monitorowana przez specjalistę.

fot. Pixabay

2. Cytrusy to główne źródło witaminy C

Zapewne rodzice, jak i dziadkowie namawiali was na jedzenie cytrusów. Tłumaczyli to tym, że są one świetnym źródłem witaminy C, która przecież jest tak ważna dla naszego organizmu. Okazuje się jednak, że chociaż cytrusy zawierają sporą jej ilość, bo około 50mg/100g, to nie są jej najlepszym źródłem. Dużo więcej witaminy C znajdziemy w owocach dzikiej róży – aż 1500mg/100g. Wystarczą 1-3 jej owoce, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Inne produkty zawierające jej wysoką dawkę to np.: czarna porzeczka – 183mg/100g, natka pietruszki – 178mg/100g oraz papryka – 144mg/100g.

3. Produkty light są mniej kaloryczne

fot. Pixabay

W dobie bycia fit producenci starają się wypuszczać na rynek swoje klasyczne produkty w wariantach o obniżonej zawartości kalorii, tłuszczu lub cukru. Teoretycznie produkty te powinny mieć 25-30% mniej kalorii od swoich standardowych odpowiedników, jednak w praktyce przedstawia się to znacznie inaczej. W większości przypadków składy różnią się tylko nieznacznie, ale nawet ta minimalna różnica pozwala na określenie produktu jako light. Czasami zdarza się, że są nawet bardziej kaloryczne, a nazwa to zwykły chwyt marketingowy. Takie produkty kupują zazwyczaj osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy i mają błędne przeświadczenie, że jeśli coś jest light, to będą mogły zjeść tego więcej. Dlatego powinniśmy uważać na to co kupujemy, uważnie czytać składy i nie dać się złapać w marketingową pułapkę.

fot. Pixabay

4. Ciemne pieczywo to zawsze lepszy wybór

Ciemne pieczywo postrzegane jest jako to zdrowsze, jako ten lepszy wybór. Zazwyczaj ciemny chleb ma zbliżoną wartość kaloryczną do jasnego, chociaż znacząco przewyższa ją, jeśli wypiek został wzbogacony o nasiona np. słonecznika. Faktem jest, że pełnoziarniste pieczywo ma więcej składników odżywczych od białego, oczyszczonego pieczywa i zawiera sporą ilość błonnika, przez co zalecane jest jego spożycie w czasie diety redukcyjnej. Nie oznacza to jednak, że zawsze jest lepszym wyborem. Ciemne pieczywo jest dłużej trawione, dlatego w wielu przypadkach nie jest zalecane np. przy zespole jelita drażliwego. Ponadto pieczywo często jest barwione karmelem lub słodem jęczmiennym, co ma oszukać konsumenta i sprzedać się jako zdrowszy produkt.

5. Kolację należy jeść najpóźniej o 18

fot. Pixabay

Kto z nas o tym nie słyszał? Założę się, że każdy spotkał się z tym stwierdzeniem, jednak prawdy w nim jest niewiele. Według badań ostatni posiłek należy spożyć 2-3 godziny przed snem. Co za tym idzie, kolacja zjedzona o 18 będzie dobrym pomysłem dla osoby chodzącej spać najpóźniej o 21. U osoby, chodzącej spać późno w nocy, zjedzenie ostatniego posiłku tak wcześnie może skutkować złym samopoczuciem i obniżeniem efektywności. Co za tym idzie kwestia ostatniego posiłku uzależniona jest od naszego trybu życia, przemiany materii i tego co chcemy zjeść. W godzinach wieczornych metabolizm zwalnia, dlatego najlepiej zdecydować się na produkty lekkostrawne.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments