Spotkania autorskie online: Olga i Weronika Smile oraz Jerzy Bralczyk

0
290
Spotkania autorskie online - Olga i Weronika Smile oraz Jerzy Bralczyk
fot. Empik | Materiały prasowe

Organizowany przez Empik cykl #premieraonline wciąż trwa, więc spotkania autorskie online stoją przed tobą otworem. 18 sierpnia Olga i Weronika Smile, autorki książek Roślinna kuchnia rodzinna oraz Roślinny nabiał, porozmawiają o kuchni roślinnej łączącej pokolenia. Z kolei 19 sierpnia, czyli już następnego dnia, profesor Jerzy Brzęczek przy okazji premiery swojej najnowszej publikacji Do domu!!!, zaprosi czytelników na językoznawczy spacer po zakamarkach domu.

Spotkania autorskie online, których nie możesz przegapić

Podczas spotkań tłumaczonych na język migowy będzie można zadawać pytania. Transmisja jak zwykle odbędzie się na stronie Facebook.com/empikcom.

Spotkania autorskie online - Olga i Weronika Smile oraz Jerzy Bralczyk
fot. Empik | Materiały prasowe

Olga i Weronika Smile – wtorek, 18 sierpnia, godz. 18:00

Olga i Weronika Smile, których książki Roślinna kuchnia rodzinna i Roślinny nabiał ukazały się nakładem Wydawnictwa Zwierciadło, porozmawiają z internautami rzecz jasna o rodzinnym gotowaniu. Oczywiście gotowaniu z wykorzystaniem produktów roślinnych. Rozmowa już we wtorek, a poprowadzi ją Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET).

Roślinna kuchnia rodzinna to książka kulinarna z wegańskimi przepisami dla wszystkich domowników. W środku znajdziemy opisy prostych dań, w sam raz dla młodszych kucharzy, ale także tych nieco trudniejszych, które zadowolą weteranów kuchni albo rodziców, dopiero co idących na bój. Co w sytuacji, gdy dziecko oświadcza, że od dziś jest wege? Można spróbować nauczyć się przyrządzania niesamowitych dań, aby dostosować się do jego potrzeb. Można też powiedzieć: “Dobrze, ale będziesz gotował sam.” A trzecią opcją jest wspólne gotowanie. Pokarm dla duszy i pokarm dla ciała. Olga Smile proponuje przepisy, które służą dwóm pokoleniom. Tworzy się jedna baza, z której córka sporządzi coś szybkiego i prostego, a mama przygotuje bardziej skomplikowane i czasochłonne dania bogate w przeróżne dodatki.

Z kolei Roślinny nabiał w całości traktuje o zamiennikach produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Feta z migdałów lub orzechów nerkowca? Jest. Czekoladowy serek jaglany, śmietana z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego? Też są.

To książka nie tylko dla tych, którzy poszukują przepisów diety wegańskiej celowo, z własnego wyboru, ale też dla tych, którzy muszą unikać produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę Hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.

Spotkania autorskie online - Olga i Weronika Smile oraz Jerzy Bralczyk
fot. Empik | Materiały prasowe

Jerzy Bralczyk – środa, 19 sierpnia, godz. 18:00

Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET) porozmawia z profesorem Jerzym Bralczykiem o jego najnowszej książce Do domu!!!. Leksykon ten to kolejny po Jeść!!! i W drogę!!! przewodnik po słowach i ich znaczeniach. Ukazał się on nakładem Wydawnictwa Bosz i zawiera sporo ciekawych ilustracji.

Popularny oraz ceniony językoznawca zaprasza do domu na niezwykle pouczający i jednocześnie dowcipny spacer po pomieszczeniach. Przyjemną przechadzkę okraszają powiedzonka i cytaty z klasyki polskiej literatury.

Czytelnicy zwiedzą salon, kuchnię i jadalnię, ale też alkowę i buduar, zajrzą do spiżarni i lodówki, ocenią, co jest bardziej wygodne: kanapa, tapczan czy wersalka, będą podziwiać żyrandole i etażerki, a na koniec wyjdą na balkon, a może taras lub werandę – z pewnością jednak nie będą się snuli z kąta w kąt!


Źródło: Informacja prasowa | empik.com | 13.08.2020 r.


Nie przegap oferty i zgarnij Empik Premium o 50% taniej.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments