Książki kucharskie – nowości

książki kucharskie
www.proszynski.pl pascal.pl www.otwarte.eu

Książki kucharskie zwykle kojarzą się z tradycyjnym schematem – przepis na konkretne danie i ładne zdjęcia. Jednak w ostatnim czasie forma kulinarnej twórczości zaczyna odbiegać od tej standardowej. Rok 2020 obfituje w innowacyjne propozycje, które poza pomysłami na potrawy, są oparte o ciekawe historie i interesujące przesłania.

1.Odkrywcze dania i historia Włoch

„Sekrety włoskiej kuchni” – Elena  Kostioukovitch

Niesamowita opowieść o Włoszech, wprowadzająca czytelnika w najmniejsze zakamarki miasta. W tej książce autorka skupia się na historii i podkreśla jak szczególną wartość dla Włochów ma jedzenie. Prezentuje obraz pewnej kultury i mocno zakorzenionej świadomości kulinarnej. Dodatkowym atutem są zdjęcia; w połączeniu z treścią tworzą oryginalny klimat. Kraj kojarzący się z pizzą i makaronami, jest tu ukazany z zupełnie innej perspektywy. Ponadto z Eleną Kostioukovitch poznamy dziewiętnaście regionów Włoch. To spotkanie z obyczajami, kulinarnymi specjalnościami i regionalnymi smakami. W tym przypadku, jedzenie to coś więcej, nadaje życiu sens i tworzy poczucie wspólnoty. Ten przykład pokazuje, że książki kucharskie, to nie tylko pomysł na obiad!

2.„Przyjaciele” od kuchni

„Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele” – Teresa Finney

Strzał w dziesiątkę dla fanów jednego z najpopularniejszych seriali. Do zakupu zachęca już sama okładka, stworzona na wzór cyklu „Przyjaciele”. W książce znajduje się 100 przepisów na kultowe, serialowe dania. Co więcej, dowiemy się jak przygotować ciasto z dyni, pieczonego indyka, popisowe muffiny czy truskawkowy dżem. Tym samym jest to ciekawy zbiór przystawek, dań obiadowych, wegańskich potraw i napojów. Myślę, że zainteresuje nawet tych, którzy nie oglądali serialu. Ponadto fascynującym elementem są również anegdotki zapisane przy każdej recepturze. Oddają one klimat danych odcinków i jeszcze bardziej wprowadzają w świat bohaterów.

3.120 kulinarnych alternatyw

„A jak nie mięso, to co?” – Dorota Jaworska

Inspirowanie kuchniami świata i przemycanie kulinarnych doświadczeń. To dwa główne cele książki Doroty Jaworskiej. To także propozycja dla osób stroniących od mięsa, opatrzona oryginalnymi przepisami. Autorka zdecydowanie wykluczyła słowo „nuda” ze swojego słownika. W tej książce jest kolorowo i różnorodnie. Są ciasteczka i batony, makarony i kotlety, zupy i domowe chipsy. „A jak nie mięso, to co?” zmusza do zmiany tych gorszych nawyków żywieniowych. Pokazuje jak jeść sycąco i zdrowo z użyciem prostych, lecz lepszych składników.

4.Przepis na zdrowie

 „Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku” – Agnieszka Maciąg

Książka, napisana przez kobietę, z myślą o innych kobietach. Jest pewnego rodzaju receptą na lepsze samopoczucie. Nakłania do tego, by się o siebie zatroszczyć i skupić na swoim organizmie. Autorka podkreśla, że zmiany w menu, to pierwszy krok do sukcesu. Uświadamia kobietom, że sposób odżywiania świadczy również o emocjach i nastroju. Agnieszka Maciąg swoją książką uczy również tego, jak się zatrzymać i czerpać przyjemność z danej chwili. Zachęca do znalezienia czasu na zdrowe śniadanie i poznanie właściwości produktów spożywczych. Niesamowita książka o miłości i samoakceptacji, a przepisy są tylko dodatkiem.

Takie nowości zaserwował nam dotychczas 2020 rok. Z tymi książkami poznamy zwyczaje innych krajów, odkryjemy wegańską kuchnię i zadbamy o swoje zdrowie. Myślę, że wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie!

 


Zachęcamy do przeczytania recenzji serii – Znalezione na strychu