Tiramisu – za co kochamy ten deser?

0
66
tiramisu
fot. chandlervid85/pl.freepik.com

Tiramisu, to włoski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Jego niepowtarzalny smak, połączenie kawy, kremowego serka mascarpone i delikatnych biszkoptów sprawia, że jest to niezapomniana uczta dla podniebienia. Czym jest i dlaczego tak bardzo kochamy ten deser?

włoski deser
fot. azerbaijan_stockers/pl.freepik.com

Skąd się wzięło?

Tiramisu ma swoje korzenie we Włoszech, a jego nazwa tłumaczona z języka włoskiego oznacza „podnieś mnie”. Choć dokładne pochodzenie tego deseru pozostaje tajemnicą, towarzyszą mu liczne legendy. Jedna z popularnych opowieści mówi o tym, że Tiramisu zostało stworzone w regionie Veneto pod koniec XX wieku, a jego receptura przekazywana była z pokolenia na pokolenie.

Dlaczego tak je kochamy?

Tiramisu zdobyło serca smakoszy na całym świecie z powodu swojej niezrównanej kombinacji smaków. To deser, którego sława wynika z doskonałego połączenia kawy, kremowego serka mascarpone i biszkoptów macerowanych w espresso. Jego uniwersalne uznanie bierze się z prostoty przygotowania, delikatnej konsystencji i niepowtarzalnego aromatu, który transportuje nas prosto do włoskich kulinarnych uniesień. Wzbogacone różnorodnymi wariacjami i możliwościami eksperymentowania, tiramisu stało się ikoną deserów, zachwycając smakoszy na każdym kontynencie.

Jak przygotować ten deser?

Składniki:
  • żółtka jaj (6)
  • cukier (1 i 1/4 szklanki)
  • mascarpone (1 i 1/2 szklanki)
  • espresso, schłodzone ( 1 i 1/3 szklanki)
  • likier kawowy lub amaretto (1/2 szklanki)
  • długie biszkopty
  • kakao (do posypania)
Sposób przygotowania:

W dużej misie ubij żółtka jajek z cukrem do uzyskania puszystej masy. Później dodaj mascarpone i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. W osobnej misce przygotuj espresso i schłodź je. Następnie do schłodzonego espresso dodaj likier kawowy. Później biszkopty nasącz w mieszance espresso i likierze, a następnie ułóż je na dnie foremki. Na biszkoptach rozprowadź warstwę kremu mascarpone. Powtarzaj warstwy biszkoptów nasączonych w espresso i kremie, kończąc warstwą kremu. Na koniec deser włóż do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posyp po wierzchu kakao.

Dodatki:

Tiramisu jest elastycznym deserem, który pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i dodatkami. Także niektóre popularne wariacje obejmują dodatek Nutelli, likieru orzechowego, migdałów lub malin. Możesz również przyrządzać je w formie klasycznej tarty, lodów, czy nawet w postaci kulek deserowych.

tiramisu
fot. Freepik/pl.freepik.com
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments