Owsianka to jedno z klasycznych śniadań. Jest szybka i prosta. Możemy ją ugotować, zalać wrzątkiem i połączyć z jogurtem, dzięki czemu będzie kremowa, czy też upiec. Wszystkie te warianty są jednak na słodko. W końcu, czy ta potrawa może być inna? Oczywiście, że tak! Spróbuj czegoś nietypowego i poznaj owsianki w wersji wytrawnej, które będziesz mógł zjeść nie tylko na śniadanie, ale także będą ciekawym obiadem.
Owsianka z mozzarellą i pomidorami
Mozzarella i pomidory nadają się nie tylko na pizzę. Świetnie sprawdzą się także z płatkami owsianymi. Do wykonania tej owsianki potrzebujesz 50 g płatków owsianych, 60 g mozzarelli, garść pomidorków koktajlowych, 2-3 listki świeżej bazylii, łyżeczkę oliwy z oliwek oraz pieprz i sól. Płatki wsyp do rondelka i zalej wodą lekko powyżej ich poziomu. Dodaj szczyptę pieprzu i soli. Gotuj na małym ogniu, aż płatki zmiękną. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pomidorki, również z odrobiną soli. Ugotowane płatki przełóż do miseczki. Dodaj pomidorki i porwaną na kawałki mozzarellę. Na sam koniec dorzuć listki bazylii.
Owsianka w stylu szakszuki
Jeśli jesteś fanem nie tylko owsianek, ale i szakuszki, to przepis idealny dla Ciebie. Potrzebujesz 50 g płatków owsianych, 2 jajka, 200 g pomidorów z puszki, 2 łyżki natki pietruszki bądź szczypiorku, pieprz, sól, suszone oregano i bazylię oraz łyżeczkę oliwy z oliwek. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pomidory, podsmaż i dopraw. Do tego dodaj płatki owsiane. Duś, aż płatki zmiękną. Pod koniec wbij jajka. Duś jeszcze przez chwilę, żeby jaja się ścieły. Gdy osiągniesz satysfakcjonujący efekt, przełóż do miski. Całość możesz udekorować zieleniną, np. rukolą
Buraczana owsianka
To będzie najbardziej nietypowa, ale i zachwycająca owsianka. Dzięki temu, że jest w niej burak, będzie miała piękny, czerwony kolor. Do wykonania tej wersji potrzebujesz małego buraka, 0,5 cebuli, ząbek czosnku, szklankę płatków owsianych, wodę, szczypiorek, sól i pieprz. Buraka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obierz także cebulę i czosnek. Pokrojoną w półplastry cebulę wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez chwilę. Następnie dodaj drobno pokrojony czosnek, bądź przeciśnięty przez praskę. Dodaj także buraka. Smaż całość przez chwilę, mieszając. Lekko posól. Wsyp płatki owsiane i zalej wodą tak, by lekko przekraczała poziom pozostałych dodatków. Gotuj, aż burak zmięknie. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki. Jeśli chcesz urozmaicić i dodać trochę kolorów, udekoruj owsiankę sezamem. Idealnie będzie pasować także plasterek pomarańczy.