Dieta proteinowa nie tylko dla profesjonalnych sportowców

0
164
proteiny
pixabay.com/pl/photos/%c5%82oso%c5%9b-ryba-owoce-morza-warzywa-518032/

Nasze nawyki żywieniowe to fundamentalna zależność, która pozwala na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Podobno jest się tym co się je i to zdecydowanie prawdziwe słowa.

Dieta powinna być zbilansowana, chodzi o składniki odżywcze takie jak białko, tłuszcze i węglowodany. Bardzo często powiela się mit o tym, że któryś z wyżej wymienionych elementów żywieniowych źle wpływa na kształtowanie sylwetki. To absolutnie nie jest prawda! W życiu chodzi balans i tak samo jest w tym przypadku. 

Utarło się przekonanie o tym, że dieta wysokobiałkowa dedykowana jest dla sportowców. To oczywiście prawda, ponieważ mięśnie po wzmożonej aktywności fizycznej wymagają regeneracji, a co za tym idzie paliwa w postaci jedzenia. Należy jednak pamiętać, że białko to podstawowy budulec w naszym ciele. Odpowiada za mięśnie, narządy wewnętrzne, więzadła, ścięgna, włosy i paznokcie. Jest również nieodłącznym elementem funkcjonowania układu hormonalnego.

Proteiny a redukcja tkanki tłuszczowej

Proteiny są zdecydowanym sprzymierzeńcem odchudzania, ponieważ stymulują metabolizm. Białko jest ciężkostrawne i po jego spożyciu zwiększa się termogeneza organizmu, co powoduje znaczne przyspieszenie przemian metabolicznych. W tej kwestii kluczowa jest jednak zupełnie inna sprawa. Produkty wysokobiałkowe takie jak nieprzetworzony nabiał lub mięso są pożywne. Przechodząc na deficyt kaloryczny, dzięki któremu traci się tkankę tłuszczową, to bardzo ważne. Pamiętajmy o tym, że dieta nie może opierać się na głodowaniu, a na racjonalnych wyborach. Zestawiając słodki jogurt reklamowany w telewizji, z chudym twarogiem o takiej samej gramaturze, to właśnie ten drugi daje poczucie sytości i dostarcza do naszego organizmu substancje budulcowe. 

Ile białka powinno się spożywać?

Dorosły człowiek powinien spożywać ok. 1,2 grama białka na kilogram masy ciała, a wartość protein w pojedynczym posiłku nie powinna przekraczać 40 gramów. Ten makroskładnik można pozyskać również z roślin takich jak: ciecierzyca, fasola, brokuł lub soczewica. Zestawiając ze sobą źródło białka zwierzęcego i roślinnego, oczywiście to te pochodzące z mięsa będzie bardziej wartościowe, ale mimo tego taki model żywienia można realizować także będąc wegetarianinem. 

Gdy czytamy etykiety produktów żywnościowych, wszystko staje się prostsze. Odchudzanie nie musi być męką i odmawianiem sobie wszystkiego sprawia przyjemność w kontekście jedzenia. Powinien być to proces rozwoju w świadomości i balansie. Pamiętajmy o zdrowym rozsądku i tym, że ciało to nasza świątynia. Zaniedbana nie będzie służyć w pełni swoich możliwości. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments