Lemoniada to orzeźwiający klasyk. Szczególnym uznaniem cieszy się latem. Ochładza i orzeźwia. Podstawowa wersja to ta cytrynowa. Możemy jednak wykorzystać najróżniejsze owoce. Przedstawiamy wam przepisy na najlepsze lemoniady.
Lemoniada w stylu mojito
Mojito to popularny drink. Możemy zrobić wersję bezalkoholową i w ten sposób otrzymamy pyszną, aromatyczną lemoniadę. Do wykonania potrzebujemy 4 łyżki brązowego cukru, 200 ml wody niegazowanej, 5 limonek, 1 cytrynę, 30 listków mięty, kostki lodu i 800 ml wody gazowanej. Cukier wsypujemy do małego garnka, zalewamy wodą niegazowaną. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy. Limonki i cytrynę wyparzamy. Wyciskamy sok z 4 limonek. Z ostatnią kroimy w ósemki, to samo robimy z cytryną. Do szklanki wrzucamy miętę, którą wcześniej rozcieramy w dłoniach. Dodajemy pokrojone owoce. Ucieramy. Wlewamy ostudzony syrop cukrowy. Dajemy go wg. Upodobań. Im więcej, tym słodsza lemoniada będzie. Wlewamy sok z limonek, dajemy kostki lodu i całość wypełniamy wodą gazowaną. Obowiązkowo dekorujemy całość miętą.
Lemoniada arbuzowa z rozmarynem
Do wykonania tego wyjątkowego napoju potrzebujemy 0,5 kg miąższu z arbuza, 2 łyżki cukru, 3 sztuki limonki, gałązkę rozmarynu (+ dodatkowo do dekoracji), kostki lodu i 750 ml wody niegazowanej. Miąższ z arbuza kroimy. Garść zostawiamy, a resztę wkładamy do malaksera. Dodajemy cukier. Limonki sparzamy. Połowę owocu zostawiamy, a z reszty wyciskamy sok. Dodajemy do arbuza. Wrzucamy rozmaryn. Blendujemy. Masę przelewamy przez sitko do dzbanka. Zostawiamy w lodówce do porządnego schłodzenia. Na tym etapie chodzi również o odpowiednie połączenie się smaków. Do takiej bazy dodajemy lód, resztę limonki, którą wcześniej kroimy, gałązkę rozmarynu i wodę. Gotowe.
Lemoniada truskawkowa
Latem królują truskawki. Tym razem zróbcie z nich orzeźwiający napój. Do wykonania potrzebujemy 0,5 kg truskawek, 2 cytryny, 1 litr wody i kostki lodu. Truskawki blendujemy. Wyciskamy sok z cytryn. Dodajemy wszystko do dzbanka i zalewamy wodą. Wrzucamy kostki lodu. Żeby uzyskać lepszy efekt, możemy zamrozić trochę truskawek i dodać wraz z kostkami lodu bądź zamiast nich. Całość możemy udekorować dodatkowo listkami mięty.