Letnie przysmaki z arbuza

0
133
letnie przysmaki z arbuza
fot. Pixabay

Jednym z topowych letnich owoców jest zdecydowanie arbuz. Soczysty, z mięsistym, czerwonym miąższem idealnie sprawdza się jako przekąska na upalne dni. Poznaj ciekawe sposoby na jego wykorzystanie i jakie możesz zrobić ciekawe letnie przysmaki z arbuza.

Arbuz to owoc, pochodzący z Afryki Południowej. Składa się w 90% z wody. Nie tylko więc się nim najesz, ale pozwoli ugasić pragnienie. W dodatku to właśnie dzięki temu ma działanie moczopędne. Oprócz tego jest bogaty w witaminy takie jak B1, B2 i B6. Znajdziemy w nim także sporo minerałów, chociażby magnez, wapń, potas czy żelazo. Charakterystyczny smak nadają mu zawarty w miąższu kwas jabłkowy i cytrynowy.

Arbuzowe przysmaki

Owocowa pizza

Kroimy plaster arbuza, powinien mieć ok. 3 cm grubości. Następnie kroimy go w trójkąty, tak jak pizzę. Na wierzch dajemy inne owoce, pokrojone w plasterki, lub połówki. Mogą to być truskawki, winogrona, jagody. Każdy kawałek posypujemy posiekaną miętą. Całość możemy skropić sokiem z cytryny.

Orzeźwiająca lemoniada

Do blendera wrzucamy szklankę miąższu z arbuza, szklankę zimnej wody i łyżkę soku z cytryny. Blendujemy. Podajemy w szklankach z dodatkiem kostek lodu, a do dekoracji możemy użyć mięty i plasterków cytryny, bądź ogórka.

Kolorowe koreczki

Możemy przyrządzić dwie wersje. Słodką bądź wytrawną. Wersja słodka będzie po prostu mieszanką różnych owoców. Na wykałaczkę nabijamy pokrojonego w kostkę arbuza, winogrono i truskawkę. W wytrawnym wariancie do arbuza dodajemy pokrojonego ogórka i ser feta. Między każdy kawałek możemy dodać listek mięty czy bazylii.

Lody na patyku

Do wykonania tej przekąski, będziemy potrzebować foremek do lodów. W garnku zagotowujemy ¼ szklanki wody i 2 łyżki miodu. W trakcie cały czas mieszamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia. Do blendera wrzucamy 2 szklanki pokrojonego arbuza. Najlepiej bezpestkowego, a jeśli mamy zwykłego, to wyjmujemy wcześniej pestki. Dodajemy sok z połowy limonki lub cytryny i wlewamy syrop. Blendujemy, a następnie przelewamy do foremek i wkładamy do zamrażarki.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments