Masło orzechowe – z czym to się je?

Fot. Diana Łętocha

Wiele z nas stopniowo przekonuje się do zdrowego odżywiania. Sięgamy po popularne fit produkty, do których należy m.in. masło orzechowe. Jest pyszne, zdrowe i pełne witamin, jednak pojawia się jedno pytanie: z czym się to w ogóle je? Zapraszamy do naszego artykułu, w którym znajdziecie kilka fajnych przepisów!

Masło orzechowe – jak wybrać najlepsze?

Kiedyś można go było znaleźć tylko na eko bazarkach i w sklepach ekologicznych. Dziś znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym oraz w internecie. Jest wiele rodzajów masła orzechowego, w zależności od orzechów, z jakich powstało; może więc być migdałowe, pistacjowe, z orzechów nerkowca, z orzechów laskowych czy z orzechów brazylijskich. Najpopularniejsze i najczęściej spotykane jest jednak masło z orzechów arachidowych. I tutaj także możecie wybrać, czy wolicie jednolitą, gładką konsystencje, czy też wersję chrupiącą – z kawałkami orzechów.

Masło masłu jednak nierówne – istnieje wiele marek, które posiadają bardzo nieciekawy skład. Często do masełka dodawane są przeróżne konserwanty, emulgatory, barwniki, olej palmowy, cukier i tym podobne. Prawdziwe masło orzechowe zawiera w składzie tylko jeden składnik – są nim oczywiście orzechy. I takie masło można znaleźć w supermarkecie – dlatego tak ważne jest czytanie etykiet. Produkt o nazwie masło orzechowe nierzadko jest marną namiastką tego prawdziwego. Treściwe masło orzechowe zaczyna się od 90%-zawartości orzechów, więc jeśli ma mniej – lepiej go sobie odpuść. Mimo wszystko zachęcam do studiowania etykiet i wybierania tych, które mają ich 100%.

fot. Diana Łętocha

Jakie witaminy zawiera?

Orzechy są bardzo zdrowe i pożywne – myślę, że co do tego nikt nie ma wątpliwości. Wiele osób omija je jednak w diecie, ze względu na ich kaloryczność – a to duży błąd! Orzechy spożywane w odpowiedniej ilości przyniosą wiele korzyści twojemu zdrowiu oraz sylwetce. Szczególnie jeśli jesteś osobą aktywną, gdyż są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Z tego powodu polecane są w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Posiadają także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej. W składzie orzechów znajdziemy polifenole, które chronią przed działaniem wolnych rodników, odpowiadających za starzenie oraz nowotwory. Orzechy są skarbnicą witamin z grupy B, posiadają witaminy A i E, związki mineralne i kwas foliowy. Dzięki błonnikowi czujemy sytość i nie odczuwamy aż takiej ochoty na słodkie.

fot. Diana Łętocha

Więc z czym go jeść?

Masło orzechowe jest bardzo uniwersalne, toteż nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Przygotowaliśmy dla was kilka najsmaczniejszych, a zarazem najprostszych przepisów. Oto one!

Pożywny koktajl

Potrzebujecie tylko jednego, dojrzałego banana, 1 łyżkę masła orzechowego, 3 łyżki płatków owsianych oraz 1 szklankę mleka. Ewentualnie, dla tych lubiących bardzo słodkie napoje – dodatkowo 1 łyżka miodu/cukru trzcinowego. Składniki miksujecie w blenderze na jednolitą konsystencję.

Pyszne ciasteczka

Przygotujcie 1 szklankę płatków owsianych, 0,5 szklanki masła orzechowego, 1 jajko, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżka miodu/cukru trzcinowego. Masło wraz z wybranym słodem ubij mikserem, dodaj jajko, sodę i płatki owsiane, a następnie wymieszaj wszystko łyżką. Uformuj kuleczki i spłaszcz je delikatnie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Do owsianki

Do owsianki można dodać niemal wszystko – dlatego dodaj i masło orzechowe! Proponujemy zagrzać szklankę mleka i dodać pół szklanki płatków owsianych. Gdy nasza papka będzie gotowa, dodaj łyżkę masła orzechowego i łyżeczkę miodu. Przelej do miseczki i dodaj pokrojone owoce (najlepiej banana lub borówki) i pestki dyni.

fot. Diana Łętocha
Do omleta

Ubij dwa jajka, dodaj kopiatą łyżkę mąki orkiszowej, łyżkę cukru trzcinowego (lub jeśli masz – pół miarki odżywki białkowej zamiast cukru) i wylej masę na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach przewróć omlet na drugą stronę i smaż przez na 3 minuty. Takiego naleśnika wysmaruj łyżką masła orzechowego i dodaj ulubione dodatki – mogą to być owoce, gorzka czekolada, wiórki kokosowe, orzechy czy pestki. Posyp również cynamonem.

Najszybsze słodycze

Potrzebujecie tylko suszonych daktyli i masła orzechowego. Weźcie daktyla i zanurzcie w maśle orzechowym… I tyle! To zdrowa, domowa krówka, która zasłodzi Was na długo. Ewentualnie – pokrójcie banana w plasterki, każdy lekko posmarujcie masłem orzechowym. W tym samym czasie rozpuście w kąpieli wodnej 2 kostki gorzkiej czekolady minimum 70% i polejcie każdy plasterek. Włóżcie do lodówki na kilka minut i… domowe pralinki gotowe!

Fot. Diana Łętocha

Jak widzicie, masło orzechowe nadaje się do wielu posiłków. Zawsze możecie po prostu posmarować nim chleb czy wafle ryżowe lub najzwyczajniej w świecie wyjadać je łyżką! Uważajcie tylko na spożywaną ilość – 1 łyżka dziennie to zalecana porcja. Smacznego!


Jeśli jeszcze nie wiesz, jaki wybrać strój do ćwiczeń, polecamy artykuł Bądź modna z Gym Glamour!