Tofu to produkt, który się kocha albo nienawidzi. Wynika to z faktu, że jest ono neutralne w smaku, a w zasadzie po prostu go nie ma. Z tego powodu wielu ludzi już na samym wstępie przekreśla ten twaróg. Inni uważają to za jego największą zaletę. Dowiedz się, jak to jest z tym tofu i poznaj ciekawe sposoby na jego wykorzystanie.
Czym jest tofu?
Tofu to twaróg sojowy. Powstaje on z napoju sojowego w wyniku koagulacji. Jest wegańskim zamiennikiem sera, ale często zastępuje też mięso, szczególnie drób. Jest bardzo wartościowym i odżywczym produktem, bogatym w białko, wapń, fosfor i fitohormony. Obecnie znajdziemy go w niemal każdym sklepie spożywczym, w dodatku w przeróżnych rodzajach.
Rodzaje tofu
Najpopularniejsze rodzaje tofu to po prostu to zwykłe, naturalne tofu i wędzone. Tofu klasyczne ma najbardziej neutralny smak, więc daje nam najwięcej możliwości jeśli chodzi o jego przygotowanie. Możemy go zamarynować na wszelkie sposoby i wykorzystać do dań na słono, ale również na słodko.
Tofu wędzone jest bardziej wyraziste niż neutralna wersja, choć wciąż dość delikatna w smaku. Wędzone tofu świetnie sprawdzi się do smażenia, a jeśli chodzi o marynaty, to doskonale współgra z sosem sojowym.
Oprócz tego na sklepowych półkach znajdziemy tofu marynowane. Domową marynatę należy wykonać wcześniej i najlepiej potrzymać w niej przez jakiś czas tofu. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, możemy skorzystać z gotowych, marynowanych tofu. W sklepach znajdziemy smaki takie jak toscana czy teriyaki.
Ciekawe sposoby na wykorzystanie tofu
Mus czekoladowy
Mus z tofu? W dodatku słodki? To możliwe i w dodatku bardzo proste i szybkie! Potrzebujemy jedynie 150g daktyli, 100g gorzkiej czekolady i 180g tofu naturalnego. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut, by napęczniały. Potem odlewamy wodę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a tofu przekładamy do malaksera, czy innej miski, dodajemy daktyle. Miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy ręcznie. Nakładamy deser do szklanek, wstawiamy do lodówki. Po dwóch godzinach możemy cieszyć się pysznym, wegańskim musem z tofu.
Tofucznica
Tofucznica to nic innego jak wegańska wersja klasycznej jajecznicy. Tofu rozdrabniamy, najlepiej po prostu widelcem. Jeśli chodzi o dodatki to możliwości jest tak wiele, jak gdybyśmy używali jaj. Możemy dodać różne warzywa, przyprawy. Tofucznicę smażymy na patelni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do tostów.
Chipsy
Tofu może być ciekawą przekąską i zdrowszą alternatywą dla chipsów. Jedyne co musimy zrobić to porządnie odcedzić tofu, a następnie cienko go pokroić. Układamy plasterki na blaszce, która jest pokryta papierem do pieczenia i posypujemy ulubionymi przyprawami, np. ostrą lub słodką papryką, oregano, tymiankiem, bazylią. Ewentualnie możemy obtoczyć każdy plaster z obu stron, wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Tak przygotowane chipsy wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Pieczemy 40-50 minut. Ważne jest by w miarę regularnie sprawdzać stan naszej przekąski, ponieważ łatwo może się spiec.