
Aromatyczna, słodka i pełna wartości odżywczych – chałwa to przysmak, który od wieków gości na stołach w różnych zakątkach świata. Choć najczęściej kojarzona z sezamem, może powstawać także z marchwi, słonecznika czy orzechów. Poznaj historię, skład i właściwości tej niezwykłej słodyczy, która łączy pokolenia i kultury.
Z czego powstaje chałwa?
Można by wyróżnić nawet kilkadziesiąt rodzajów chałwy, ale tym najbardziej popularnym jest wyrób na bazie mąki lub na bazie nasion sezamu. Konsystencja chałwy może się różnić w zależności od obszaru, z którego pochodzi dana receptura. Często dekoruje się ją pokruszonymi pistacjami lub oblewa się ją czekoladą. Najczęściej spotykaną jest chałwa sezamowa, ale powstaje ona także z nasion słonecznika i różnych rodzajów orzechów. Rosjanie do jej produkcji wykorzystują mak, natomiast w Indiach jej głównym składnikiem jest marchew. Słodycz uzyskuje poprzez dodawany do niej cukier, choć czasami jest on również zastępowany karmelem lub miodem. Może mieć konsystencję od kruchej i łatwo łamliwej, po bardziej miękką i ciągnącą się, jak w przypadku chałwy mącznej czy marchewkowej. Wraz z biegiem lat receptury na chałwę zaczęły się zmieniać i wzbogacać. To słodycz, która łączy w sobie prostotę tradycyjnych składników z bogactwem regionalnych wariantów, dzięki czemu pozostaje popularna na całym świecie.
Właściwości chałwy sezamowej
Oprócz bogatych walorów smakowych, chałwa sezamowa dostarcza nam wiele wartości odżywczych. Zawiera ona sporo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych, takich jak omega-3 oraz omega-9. Wspomagają one pracę układu krążenia, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych oraz zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Pomimo wysokiej kaloryczności, jest świetnym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy, oferując jednocześnie wartościowe składniki odżywcze i długotrwałe uczucie sytości. Wspomaga także trawienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika. W swoim składzie zawiera fosfor, magnez, sód, wapń i żelazo. Posiada witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają koncentrację oraz biorą udział w procesach metabolicznych organizmu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, chałwa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Minimalizuje ona ryzyko przedwczesnego starzenia się komórek. Ponadto zawiera cenne witaminy, takie jak witamina A i E, dzięki czemu wspiera kondycję skóry i wzroku.
Historia
Pierwszy przepis na chałwę powstał w XIII wieku. Niektórzy jednak upatrują się jej powstania na Bliskim Wschodzie już kilka wieków wcześniej. Jedni przypisują jej korzenie tureckie, inni indyjskie. Chałwa zagościła w Europie początkowo docierając do Hiszpanii, gdzie wraz z rozwojem jej produkcji zyskała nową nazwę – turron. Wraz z biegiem lat również inne kraje basenu Morza Śródziemnego, Azji i Europy Wschodniej poznały bogaty smak tej słodkości. W Polsce chałwa pojawiła się za sprawą kontaktów handlowych i dyplomatycznych z krajami Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów. Najbardziej znaną w naszym kraju jest chałwa sezamowa, która na stałe wpisała się w tradycję słodkich przekąsek. Obecnie ma ona wiele regionalnych odmian. Mimo różnic w składzie i konsystencji, chałwa wszędzie kojarzona jest z tradycją, domowym ciepłem i wyjątkowym smakiem.