Dlaczego warto wprowadzić nasiona chia do swojej diety?

0
9
Nasionka chia
fot. devmaryna

Nasiona chia szturmem podbiły nasze kuchnie, z egzotycznej ciekawostki stając się modnym i powszechnie dostępnym dodatkiem do potraw. Swoją popularność zawdzięczają bogactwu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Nic dziwnego, że krążą o nich legendy jako o niezwykłym superfoodzie. Zwolennicy zdrowego odżywiania szczególnie upodobali sobie te małe ziarenka, doceniając ich dobroczynny wpływ na organizm. Nasiona chia to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ich regularne spożywanie może przynieść szereg korzyści dla naszego zdrowia.

Czym są nasionka chia?

Te niepozorne ziarenka, skrywające w sobie moc natury, od wieków znane były ze swej siły. Już starożytni Aztekowie i Majowie doceniali ich właściwości, czyniąc je podstawą swej diety. Nazywane przez Majów chia, co oznacza siłę, nasiona te skrywają bogactwo składników odżywczych. Błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, białko, minerały i przeciwutleniacze – to tylko niektóre z dobrodziejstw, jakie oferują. Wpływając na pracę układu trawiennego, serca i krążenia, stają się naturalnym sprzymierzeńcem zdrowia. Regularne spożycie nasion chia nie tylko wzmacnia organizm, ale i dba o piękno skóry, czyniąc ją promienną i zdrową.

Dlaczego warto jeść nasiona chia?

Nasiona chia zawierają rekordową ilość kwasów omega-3 (75% tłuszczów!). Po drugie, są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości. Po trzecie, nasiona chia wzmacniają odporność. Nasiona chia to mały skarb o wielkiej mocy! Można je z powodzeniem łączyć z innymi superfoods, np. z nasionami lnu, jagodami goji, czy spiruliną. Nasiona chia nie mają wyraźnego smaku, więc łatwo je wkomponować do różnych potraw. Dostępne są w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością oraz w supermarketach.

Sekret tkwi w kwasach omega-3

Nasiona chia są prawdziwym liderem pod względem zawartości kwasów omega-3, bijąc na głowę nawet słynącego z nich łososia norweskiego! Te cenne kwasy tłuszczowe:

  • Wspomagają pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację,
  • Chronią układ nerwowy, łagodząc objawy depresji i spowalniając procesy demencji,
  • Wzmacniają wzrok, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • Dbają o serce, obniżając poziom cholesterolu i zapobiegając chorobom serca.

Należy jednak pamiętać, że jeden z kwasów omega-3, kwas alfa-linolenowy (ALA), może nieść pewne ryzyko dla mężczyzn, zwiększając prawdopodobieństwo raka prostaty. Z drugiej strony, badania sugerują, że nasiona chia mogą zapobiegać rakowi piersi.

Nasionka chia
fot. Freepik

Jak jeść nasiona chia?

Chociaż nasiona te oferują mnóstwo korzyści, ich spożycie musi być umiarkowane. Dlaczego? Zawierają one ogromną ilość błonnika, który w nadmiarze może negatywnie wpływać na wchłanianie innych składników odżywczych, a w skrajnych przypadkach prowadzić do niedrożności jelit. Zalecane dzienne spożycie to 40 gramów, rozłożonych na dwie porcje – po półtorej łyżki na dwa posiłki.

Możesz je namoczyć i dodać do owsianki, budyniu, jogurtu czy deseru, a nawet użyć do wypieków. Posyp nimi sałatkę, a zyskasz nie tylko ciekawy smak, ale też dodatkową porcję wartości odżywczych. Nasiona wchłaniają także płyny i tworzą żel. Dzięki temu możesz użyć ich do zagęszczania sosów, a nawet jako zamiennik jajka w niektórych przepisach.

Przykładowe potrawy z użyciem nasion:

  • Owsianka z nasionami i owocami,
  • Budyń chia z kokosem,
  • Jogurt z nasionami i granolą,
  • Sałatka z nasionami i pikantnym dressingiem,
  • Ciasto z nasionami i bananami.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments