Papryka
Faszerowana papryka jest nieodłączną częścią bezmięsnego grilla. Przepis jest banalny – przygotowujemy ulubione przyprawy i warzywa (jeżeli warzywa wymagają wcześniejszej obróbki termicznej, to możemy je ugotować lub podsmażyć z odrobiną soli), gotujemy ryż i mieszamy z naszymi warzywami. Wcześniej obrane papryki faszerujemy powstałym farszem. Możemy dodać do niej ser lub koncentrat pomidorowy, by urozmaicić jej smak, choć i bez nich będzie przepyszna. Na sam koniec wrzucamy paprykę na grilla zawijając ją w sreberko lub pieczemy w piekarniku.
Cukinia
Sama w sobie jest wspaniała – grillowana z dodatkiem przypraw, czy też smażona w panierce na patelni. W obu przypadku kroimy cukinię na plasterki. Do tej na grilla dodajemy przyprawy i zawijamy w folię aluminiową. Natomiast drugą kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na oleju z obu stron. Takie talarki są wspaniałą przekąską, a przygotowanie ich nie zajmie nam dużo czasu!
Placuszki bananowe
Jeżeli jesteście zwolennikami słodkich przekąsek, to placuszki bananowe przypadną wam do gustu. Jedyne, czego do nich potrzebujemy, to banan, płatki owsiane i jajko ( ew. odrobina oleju do smażenia). Banana rozgniatamy i mieszamy z dwoma pozostałymi składnikami. Przygotowujemy patelnię i rozgrzewamy na niej odrobinę oleju. Następnie używając łyżki nakładamy na patelnię powstałą masę, formując z niej małe placuszki i smażymy z dwóch stron. Możemy przygotować je również w piekarniku. Są one bardzo zdrowe i nie zawierają cukrów prostych. Ich słodycz zawdzięczamy bananowi. Na pewno niejeden mały łasuch skusi się na taki rarytas!
Carpaccio z buraka
Choć większość z nas kojarzy to danie w wersji mięsnej, to istnieje również jego bezmięsna wariacja. Przypomina ono bardzo sycącą sałatkę, a swoim smakiem zachwyci niejedną osobę na majówkowej imprezie. Przygotuj buraki – ugotuj je, obierz ze skórki i pokrój w talarki. Na patelni upraż słonecznik i poczekaj, aż ostygnie. Serek sałatkowy lub fetę pokrusz w palcach. Na talerzu wyłóż rukolę, następnie układaj na niej plasterki buraków, posyp je słonecznikiem, serem i pieprzem do smaku oraz polej trzema łyżkami oliwy.
Z takim zestawieniem na majówkowym stole zostaniesz mistrzem bezmięsnych przekąsek! Bez dwóch zdań niejeden mięsożerca z ogromnym smakiem będzie się nimi zajadał. Wszystkie te dania mogą uratować niejedną majówkę – są one proste w przygotowaniu, a finalnie przepyszne. Dodatkowo osoby niejedzące mięsa nie poczują się dyskryminowane – jak to często bywa na takich imprezach. Życzymy wam słonecznej majówki i smacznego!
? mniam
?