Bezmięsna majówka, czyli przepisy na wegetariańskie przekąski

2
503

Papryka

fot. pixabay

Faszerowana papryka jest nieodłączną częścią bezmięsnego grilla. Przepis jest banalny – przygotowujemy ulubione przyprawy i warzywa (jeżeli warzywa wymagają wcześniejszej obróbki termicznej, to możemy je ugotować lub podsmażyć z odrobiną soli), gotujemy ryż i mieszamy z naszymi warzywami. Wcześniej obrane papryki faszerujemy powstałym farszem. Możemy dodać do niej ser lub koncentrat pomidorowy, by urozmaicić jej smak, choć i bez nich będzie przepyszna. Na sam koniec wrzucamy paprykę na grilla zawijając ją w sreberko lub pieczemy w piekarniku. 

Cukinia

majówka
fot. pixabay

Sama w sobie jest wspaniała – grillowana z dodatkiem przypraw, czy też smażona w panierce na patelni. W obu przypadku kroimy cukinię na plasterki. Do tej na grilla dodajemy przyprawy i zawijamy w folię aluminiową. Natomiast drugą kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na oleju z obu stron. Takie talarki są wspaniałą przekąską, a przygotowanie ich nie zajmie nam dużo czasu! 

Placuszki bananowe

fot. pixabay

Jeżeli jesteście zwolennikami słodkich przekąsek, to placuszki bananowe przypadną wam do gustu. Jedyne, czego do nich potrzebujemy, to banan, płatki owsiane i jajko ( ew. odrobina oleju do smażenia). Banana rozgniatamy i mieszamy z dwoma pozostałymi składnikami. Przygotowujemy patelnię i rozgrzewamy na niej odrobinę oleju. Następnie używając łyżki nakładamy na patelnię powstałą masę, formując z niej małe placuszki i smażymy z dwóch stron. Możemy przygotować je również w piekarniku. Są one bardzo zdrowe i nie zawierają cukrów prostych. Ich słodycz zawdzięczamy bananowi. Na pewno niejeden mały łasuch skusi się na taki rarytas! 

Carpaccio z buraka

majówka
fot. pixabay

Choć większość z nas kojarzy to danie w wersji mięsnej, to istnieje również jego bezmięsna wariacja. Przypomina ono bardzo sycącą sałatkę, a swoim smakiem zachwyci niejedną osobę na majówkowej imprezie. Przygotuj buraki – ugotuj je, obierz ze skórki i pokrój w talarki. Na patelni upraż słonecznik i poczekaj, aż ostygnie. Serek sałatkowy lub fetę pokrusz w palcach. Na talerzu wyłóż rukolę, następnie układaj na niej plasterki buraków, posyp je słonecznikiem, serem i pieprzem do smaku oraz polej trzema łyżkami oliwy.

 

Z takim zestawieniem na majówkowym stole zostaniesz mistrzem bezmięsnych przekąsek! Bez dwóch zdań niejeden mięsożerca z ogromnym smakiem będzie się nimi zajadał. Wszystkie te dania mogą uratować niejedną majówkę – są one proste w przygotowaniu, a finalnie przepyszne. Dodatkowo osoby niejedzące mięsa nie poczują się dyskryminowane – jak to często bywa na takich imprezach. Życzymy wam słonecznej majówki i smacznego!

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mariola
Mariola
2 lat temu

? mniam

Last edited 2 lat temu by Mariola
Mariusz
Mariusz
2 lat temu

?