Zbierz, przechowaj, zjedz – warzywny atlas

0
240
zbierz przechowaj zjedz

Zbierz, przechowaj, zjedz, czyli książka dla tych, którzy chcą coś więcej niż pójście do sklepu na zakupy oraz przygotowanie obiadu w mikrofalówce. Czym się wyróżnia, co znajdziesz w środku i jak się ma tytuł do treści dowiesz się czytając dalej!

Przede wszystkim Zbierz, przechowaj, zjedz to książka o tym jak prowadzić warzywniak – znajdziemy tu porady dla większości warzyw. Pierwszym etapem jest zbieranie, a raczej wyhodowanie. Pojawiają się tutaj informacje na temat tego kiedy powinniśmy posiać lub posadzić daną roślinę, następnie kiedy najlepiej zebrać plony. Kolejny etap to przechowywanie – czyli co zrobić, aby jak najdłużej zachować przydatność do spożycia. Oczywiście mowa tutaj o wszelkiego rodzaju kiszeniu, piklowaniu czy mrożeniu. Ostatni, najprzyjemniejszy etap, czyli zjedz, to jak wiadomo przepisy na dania przyrządzone z naszych zapasów warzywnych.

Książka podzielona została na rozdziały pod względem gatunków roślin. Autorzy opisali każde z warzyw według schematu znanego nam z tytułu. Nie zabrakło również miejsca na praktyczne porady, czyli to co lubimy najbardziej. Wspomniane przepisy są łatwe do przygotowania, ale jednocześnie pomysłowe i oryginalne. Całość dobrze się  prezentuje i tworzy swoisty atlas postępowania z warzywami.

Na sporą uwagę zasługuje grafika. Nie znajdziemy tu ani jednego zdjęcia, wszelkie ilustracje zamieszczone w książe – a jest ich naprawdę sporo, stworzyła Tatiana Shirbidova. Ich realizm jest zaskakujący, ale jednocześnie odbiorca ma świadomość, że jest to grafika. Rysunki dodają charakteru publikacji i  tworzą klimat swojskości oraz nawiązują do starych atlasów roślinnych, w których też nie zamieszczano zdjęć.

Dlaczego Zbierz, przechowaj, zjedz nie jest dla każdego?

Właściwie to jest dla każdego, bo wszyscy mogą w sobie nagle odkryć radość z pielęgnowania, siania, sadzenia i obserwowania jak rosną warzywa. Jednak z doświadczenia wiem, że nie każdy odnajdzie się w takim zajęciu i nie każdy ma też warunki, aby stworzyć swój warzywniak. Pomimo tego nie zniechęcam, a polecam odkryć w sobie pasję do roślin!


Zbierz, przechowaj, zjedz
Johannes Wätterbäck, Theres Lundén
Wydawnictwo Znak Koncept 

Rozkosznie. Wegetariańska uczta z polskimi smakami

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments