Przy jednym stole z Kuroniami [recenzja]

0
280

Każdy z nas jest inny, więc różnimy się w wielu kwestiach. Podobnie jest także przy stole – część z nas to weganie, a reszta jest mięsożerna. Co wtedy? Czy można to jakoś połączyć? Małżeństwo Kuroniów znalazło odpowiedź – jest nią wspólna książka Przy jednym stole!

Pięknie się różniliśmy

Autorami książki Przy jednym stole są Jan i Aneta Kuroń. Oboje związani są z branżą gastronomiczną – Jan jest znanym polskim szefem kuchni, a jego żona prowadzi warsztaty kulinarne i specjalizuje się głównie w słodkościach. Pomimo różnic dotyczących preferencji żywieniowych, zdecydowali się wspólnie stworzyć książkę kucharską, która zamiast dzielić – połączy ich sprzeczne wymagania. W ten sposób powstało 100 autorskich przepisów na dania z mięsem, jak i tych wegańskich, by każdy znalazł swoje smaki oraz spróbował czegoś nowego. Zawarty w niej jadłospis zawiera smakołyki z kuchni tradycyjnej, jak i unowocześnionej, a posiłki są zdrowe i łatwe do przygotowania.

Fakty, mity, gotowanie

We wstępie książki znajdziemy informacje odnośnie małżeństwa Kuroniów i ich doświadczenia w branży, a także zestaw najpopularniejszych faktów i mitów żywieniowych. Czy brak mięsa w diecie powoduje niedobory pokarmowe? Można z dnia na dzień zrezygnować z produktów odzwierzęcych? A może wegetarianizm to współczesny wymysł? Na te i inne pytania odpowiedzi udziela dietetyk oraz technolog żywienia, Weronika Pruss Da Cruz.

Pozostała część książki kulinarnej to oczywiście przepisy zarówno na dania tradycyjne, jak i te nietypowe. Znajdziesz tutaj inspirację na śniadania, obiady, przystawki, przekąski, desery czy kolacje. Każda potrawa ma swój kolor – jest zielona albo czerwona. Pierwszy z nich oznacza kuchnię wegańską, drugi to dania dla mięsożerców. Weganie znajdą m.in. przepis na szakszukę, smalec wegański z fasoli, „skrzydełka” z kalafiora czy krem czekoladowy z aquafaby, a miłośnicy mięsa – domowy gyros z kurczaka, pieczeń rzymską czy cassoulet. Instrukcje urozmaicają piękne zdjęcia gotowych już potraw oraz wskazówki związane z ich przygotowaniem. Są łatwo opisane, krótko i konkretnie.

Przy jednym stole

Książka kucharska Przy jednym stole sprawdzi się zarówno u profesjonalistów, jak i u początkujących pasjonatów kuchni. Przepisy są proste, zarówno te tradycyjne jak i te nieco zmodyfikowane. Dzięki szerokiemu wyborowi dań z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Smacznie, łatwo, zaskakująco – po prostu gotuj z Kuroniami!


Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz odżywiać się zdrowo i treściwie, koniecznie przeczytaj nasz artykuł o firmie cateringowej Projekt Karma!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments