Happy Food – kolejna odsłona, tym razem zielona!

0
118
happy food

Co jeść by szczęśliwie żyć? Na to pytanie już po raz trzeci próbują odpowiedzieć autorzy Happy food! Tym razem w wersji green, czyli o roślinnej diecie i szczęśliwym życiu słów parę, zapraszam!

Jak wiemy z poprzednich części, Happy food to nie tylko książka z przepisami, znajdziemy tu sporo informacji o funkcjonowaniu organizmu w oparciu o badania naukowe, przeczytamy na temat trendów żywieniowych czy kilka faktów o przetworzonej żywności. Pozycja zdecydowanie odbiega od typowej kucharskiej publikacji.

Szwedzcy autorzy Niklas Ekstedt i Henrik Ennart nie poprzestali na poszukiwaniach jedzenia, które sprawi, że będziemy w dobrym nastroju. Wzięli na tapet tym razem kuchnie wegetariańską, czerpiąc inspiracje z śródziemnomorskiego klimatu.

Bardzo spodobał mi się rozdział poświęcony produktom wegetariańskim, tak zwanym roślinnym zamiennikom mięsa. Autorzy piszą, że niestety ale skład tych produktów, często jest fatalny i nie korzystny dla naszego zdrowia. Co zupełnie mija się z celem, bo przecież większość osób przechodzi na dietę wegetariańską i wegańską właśnie ze względów zdrowotnych. Dlatego tak ważne jest, aby czytać składy i pilnować tego co znajdujemy w środku, apelują o to również autorzy książki.

Happy food to naprawdę rzetelne źródło wiedzy. Wiele zagadnień, które powinni znać wegetarianie i weganie zostało tutaj opisane, klarownie wyjaśnione i obudowane właściwymi przykładami.

Oprócz sporej dawki wiedzy, dostajemy także ogromną dawkę inspiracji i świetnych przepisów, które są niebanalne. Pełne kolorów i szalonego twistu lub wręcz przeciwnie zaskakują swoją prostotą i połączeniami, na które nie wpadlibyśmy wcześniej. Wszystko oprawione pięknymi zdjęciami i przyjemną dla oka grafiką.  Naprawdę chce się sięgać po tę książkę i korzystać z niej.

Każdy przepis jest opisany krok po kroku, często zawiera także „dobrą radę”, wypisane są potrzebne składniki oraz ilość porcji, brakuje mi tylko określenia czasu przygotowania i niestety papieru kredowego, który jednak w kuchni jest niezastąpiony.

Warto sięgać po ciekawe i wartościowe pozycje, ta na pewno taką jest i serdecznie polecam do niej zajrzeć!

 


Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu
Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Wydawnictwo Słowne

Zbierz, przechowaj, zjedz – warzywny atlas

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments