Zimno? Rozgrzej się z Fit Cake!

0
370

Należysz do grona zmarzluchów? A może chcesz już poczuć świąteczną atmosferę za pomocą korzennych przysmaków? W takim razie koniecznie odwiedź Fit Cake’a! W ofercie znajduje się wiele nowości, które rozgrzeją cię od środka i pozwolą wczuć się w świąteczne klimaty!

Nim jednak przejdziesz do okazjonalnych łakoci, zachęcam do zapoznania się z pysznymi, zdrowymi i kultowymi smakami ciast od Fit Cake’a, które regularnie znajdują się w ofercie lokalu.

Fot. Diana Łętocha

TORCIK TOFFIFIT

Wartość odżywcza w porcji: 280 kcal; B:10g   W: 16g  T: 19g

Skład: jaja kurze, mąka gryczana, mleczko kokosowe, daktyle, mleko sojowe, mleko migdałowe, kakao, cukier kokosowy, masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy laskowe, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

To ciasto już wizualnie bardzo zachęca do spróbowania. Składa się z 3 naprzemiennie przekładanych warstw: z biszkoptu, orzechowej masy i z kokosowego kremu. Spód smakuje niczym tradycyjny biszkopt – jest mokry, sprężysty i słodki o wyczuwalnym, jajecznym posmaku. Następnie cieniutka słodka masa o smaku orzechów laskowych oraz wyraźnie wyczuwalnych daktyli. Na to solidna porcja kremu kokosowego, a raczej pianki – leciutkiej, bardzo słodkiej przypominającej toffi. Torcik ogólnie jest słodki, syty i rozpływa się w ustach. Dominuje smak karmelu, jednak wyraźnie czuć nutkę kokosa oraz orzechów. Każdy kawałek wieńczy czekoladka karmelowa z orzeszkiem laskowym w środku (bardzo podobna do znanego toffifee). Jest naprawdę przepyszny.

a’la MIODOWNIK

Wartość odżywcza w porcji: 387 kcal; B: 9 g  W: 36 g  T: 23 g

Skład: jaja kurze, mąka gryczana, olej kokosowy, mleko sojowe, mleczko kokosowe, budyń bezglutenowy, karob, kakao, syrop daktylowy, mąka kokosowa, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Tytułowy miodownik smakuje, jakby faktycznie głównym składnikiem ciasta był miód. Tymczasem niespodzianka – bo w składzie miodu… nie ma. Swoją słodycz zawdzięcza natomiast syropowi daktylowemu oraz erytrolowi, co jest naprawdę zaskakujące. Ciasto składa się z naprzemiennie ułożonych warstw. Spód przypomina biszkopt – jest mokry, cienki, słodki i wykonany z mąki gryczanej. Próbując samą warstwę jest wyczuwalna charakterystyczna goryczka, jednak jedząc go z kolejną masą, całkowicie ona zanika. Następnie mamy krem z mleczka kokosowego i mleka sojowego, który jest bardzo słodki i gęsty. Z zewnątrz miodownik pokryty jest polewą budyniową o smaku czekolady, a na niej znajdują się pokruszone orzechy. Całość jest bardzo słodka, miękka i syta, z dużą porcją masy. Ciasto jest przepyszne i rozpływa się w ustach.

KINDER PINGUI (LOW FODMAP)

Wartość odżywcza  porcji: 393 kcal; B: 10g  W: 25g  T: 29g

Skład: jajka, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka gryczana, olej rzepakowy, mleczko kokosowe, mleko migdałowe, masło orzechowe, kakao, gorzka czekolada, agar, substancje słodzące: syrop ryżowy, stewia (low fodmap, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Ta mleczna kanapka składa się z 3 warstw oraz polewy. Biszkopt jest mocno kakaowy, sprężysty i suchy, w smaku – nie za słodki (przypomina ciasto murzynek). Na nim znajduje się biała, kokosowa słodka warstwa o konsystencji budyniu – czyli gęsta i nieco galaretowata. Następnie gęsty, intensywny w smaku krem orzechowy, który jest naprawdę uzależniający. Całość wieńczy polewa z gorzkiej czekolady, posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest słodkie, ale bez przesady (jedynie polewa mogłaby być słodsza, bo jest wyraziście gorzka). Syte, je się niczym puch i przypomina tytułowy smakołyk.

Krem – KETO CASHEW CREAM NUT NUT CRUNCHY

Wartość odżywcza w 100g: 634 kcal; B: 13g  W: 30g  T: 51g

Skład: orzechy nerkowca prażone (51%), orzechy arachidowe prażone, substancja słodząca: erytrytol; olej shea, olej kokosowy, olej słonecznikowy, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku, lecytyna słonecznikowa (bez dodatku cukru, bez oleju palmowego, bez dodatku soli).

Fot. Diana Łętocha

Przedstawiam kolejny już krem do smarowania pieczywa oraz do deserów (recenzję kremu kokosowego oraz o smaku białej czekolady znajdziesz tutaj). Tym razem jest to ketogeniczne masło o smaku nerkowców z kawałkami tychże orzechów. Konsystencja nie jest ani gęsta, ani płynna – a coś pomiędzy. Lekko się ciągnie (trochę jak toffi). Masa sama w sobie jest gładko zblendowana, jednak zawiera zauważalne kawałki prażonych orzechów nerkowca oraz arachidów. Samo w sobie ma ich bardzo intensywny smak, a więc jest mocno słodkawe. Dodatek chrupiących orzechów sprawia, że krem jest dosłownie uzależniający i można go wyjadać łyżkami!

Fot. Diana Łętocha

Świąteczne desery – na który się skusisz?

Jak wspomniałam we wstępie, w Fit Cake znajdziesz desery, które smakiem skojarzą ci się ze świąteczną atmosferą. Tym razem są to deserki w słoiczkach o smaku pierniczków alpejskich oraz irish cream z wiśniami i pierniczkami.

PIERNICZKI ALPEJSKIE

Wartość odżywcza w porcji: 254 kcal; B: 10g  W: 22g  T: 14g

Skład: mleko sojowe, śliwki suszone, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mąka migdałowa, mąka kokosowa, olej kokosowy, daktyle, kakao, przyprawa do piernika (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Fot. Diana Łętocha

Z wierzchu deserku znajduje się słodka kruszonka z ciasta, a dokładniej – z piernika, o tym jakże wyrazistym smaku. Po strukturze można rozpoznać, ze wykonana została z mąki kokosowej. Pod nią znajduje się słodki, gęsty krem kakaowy (z lekkim posmakiem przyprawy piernikowej), przypominający konsystencją budyń, a jeszcze niżej znajduje się warstwa marmolady z suszonych śliwek, z kawałkami tychże owoców. Następnie znów jest warstwa budyniu, a spód wieńczy niesłodka warstwa biszkoptu o intensywnie korzennym aromacie. Całość w 100% przypomina tytułowy deser. Warstwy idealnie się przenikają, a ja miałam wrażenie, jakbym jadła pierniczki, tylko w innej konsystencji (bardziej płynnej). Mimo, że to deser na zimno, to jednak dzięki przyprawom delikatnie rozgrzewa od środka (i przez to też delikatnie szczypie w język). To bardzo wigilijny smak – nie sposób nie myśleć o świętach podczas konsumpcji!

Fot. Diana Łętocha

IRISH CREAM Z WIŚNIAMI I PIERNICZKAMI

Wartość odżywcza w porcji: 401 kcal; B: 10g  W: 16g  T: 33g

Skład: mleko sojowe, mleczko kokosowe, wiśnie, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mąka migdałowa, mąka kokosowa, olej kokosowy, kakao, sól himalajska, przyprawa do piernika  (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Fot. Diana Łętocha

Przyznam, że tego smaku byłam najbardziej ciekawa. Coś mi mówiło, że będzie przepyszny i – nie pomyliłam się! U góry mamy solidną porcję ubitego mleczka kokosowego. Konsystencją przypomina piankę. Jest słodka, ale bez przesady i oczywiście rozpływa się w ustach. Głębiej znajduje się warstwa wiśni – i są to całe owoce. Soczysta, orzeźwiająca słodka i leciutko kwaskowata tak naprawdę robi tutaj największą robotę; idealnie przełamuje słodycz deseru. Pod nią znajduje się krem budyniowy, nieco galaretowaty o delikatnym posmaku mleczka sojowego, lekki i słodki. Niżej znajduje się warstwa piernika – taka sama, jak w słoiczku powyżej. Następnie znów mamy budyń i piernik. Całość idealnie się ze sobą komponuje, tworząc nietypowy, słodko-kwaśno-korzenny deser. Lekki, syty, nie mdlący i słodki, lecz nie do przesady. Idealny przysmak na święta!

Fot. Diana Łętocha

Nowość – piernikowe latte

Wartość odżywcza w porcji: 199 kcal; B: 6,5g  W: 24g  T: 8g

Skład: podwójne espresso, czekolada gorzka bez cukru Fit Cake, mleko bez laktozy, owoce: jabłko/brzoskwinia/pigwa, cynamon, imbir.

Fot. Diana Łętocha

Piernikowe latte w Fit Cake zachęciło mnie już samą nazwą. Kawa smakowa w wersji fit? Na dodatek o świątecznym smaku? To musi być ciekawe! Jeśli myślicie, że jest to zwyczajne latte z odrobiną przyprawy piernika, to od razu zaznaczam, że jesteście w błędzie. Kawa bowiem przypomina bardziej deser. Jest gęsta i konsystencją przypomina rzadki budyń, koktajl albo czekoladę do picia – można ją jeść nawet łyżką. Swoją gęstość zawdzięcza niebanalnemu składnikowi, czyli – przecierowi z owoców! I wyraźnie go w tej kawie czuć. Są w nim jabłko, brzoskwinia i pigwa, a ta ostatnia jest szczególnie wyrazista w smaku. Ponadto wyczuwalna jest mocna nuta piernika, więc się nie zawiodłam. Wysoka pianka opruszona jest rozgrzewającym cynamonem i imbirem. Całość słodka, leciutko kwaskowata i syta. To naprawdę ciekawa propozycja – jest nieporównywalna do typowych, smakowych kaw serwowanych w kawiarniach. I przyjemnie rozgrzewa od środka!

 

W chłodne dni rozgrzej się w  Fit Cake!

Rozgrzewająca kawa, świąteczne deserki i przepyszne, kultowe ciasta czekają na ciebie każdego dnia w Fit Cake! Nie czekaj, tylko przyjdź do lokalu i wybierz coś dla siebie lub odwiedź stronę fitcake.pl!


szukasz idealnej pielęgnacji dla siebie? Koniecznie zapoznaj się z recenzją nowej linii kosmetyków Mix me up od FaceBoom!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments