Przed nami długo wyczekiwany czas Świąt Bożego Narodzenia. Z tej okazji spotykamy się z rodziną przy stole pełnym smakowitych, tradycyjnych dań. A gdyby tak unowocześnić nieco tradycje i zamiast tłustych posiłków zaserwować przysmaki w wersji fit? Co powiecie na wegańskie pierogi z kapustą i grzybami lub keto paszteciki? Moim zdaniem – brzmi pysznie!
WEGAŃSKIE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Porcja 100g = 152 kcal; B: 1,5g W: 26g T: 5g
Składniki: kapusta z grzybami (kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, olej rzepakowy, przyprawy i zioła: liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz czarny, erytrol), skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka z sorgo, skrobia ryżowa, babka płesznik, białko grochowe, olej rzepakowy, sól himalajska (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).
Porcja wegańskich pierożków zawiera 8 dorodnych sztuk. Pierogi są duże, starannie wykonane i zawierają sporo farszu. Choć wyglądają jak te typowe z białej mąki, to w rzeczywistości wykonane są z mieszaniny różnorodnych mąk. Ciasto jest dość grube, ale nie do przesady, są miękkie i nie rozwalają się przy gotowaniu. Farsz – kwaskowaty, ale przyjemnie wyczuwalne grzyby w smaku. Składniki drobno posiekane, a masa bardzo dobrze doprawiona, przez co są wyraziste w smaku. Szczególnie wybija się aromat liścia laurowego i ziela angielskiego. Nie są ostre. Wbrew pozorom są leciutkie i nie obciążają żołądka. Polałam je z zewnątrz masełkiem klarowanym i nałożyłam podprażoną cebulkę dla podbicia smaku. Moim zdaniem są doskonałe!
KETO PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
1 sztuka: 116 kcal; B: 3,8g W: 2,4g T: 10g
Składniki: kapusta z grzybami (kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, olej rzepakowy, przyprawy i zioła: liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz czarny, erytrol), skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka z sorgo, skrobia ryżowa, babka płesznik, białko grochowe, mleko sojowe, olej rzepakowy, jogurt sojowy, drożdże, syrop daktylowy, sól himalajska, biały mak (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).
Zestaw keto pasztecików zawiera 6 sztuk. Wszystkie są ładnie uformowane, z zauważalną sporą porcją farszu w postaci siekanej kapusty z grzybami. Podczas podpiekania w całym domu unosi się niezwykle kuszący zapach. Farsz jest bardzo podobny, jak w wyżej opisanych pierogach, tylko nieco bardziej pikantny, ale paszteciki same w sobie ostre nie są. Masa jest dobrze doprawiona, farsz nie wysypuje się ze środka. Ciasto jest mięciutkie, neutralne w smaku, bardzo smaczne. Danie jest syte, leciutkie, nie obciąża żołądka. Idealne w akompaniamencie barszczu czerwonego. Coś pysznego!
WEGAŃSKA KUTIA
Porcja: 476 kcal; B: 15g W: 59g T: 23g
Składniki: kasza gryczana niepalona, mak, banan, syrop daktylowy, sól himalajska, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, substancja słodząca: erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Na deser kolejne popularne danie – tym razem w wersji na słodko, czyli kutia. Wielu z nas kojarzy ją z dzieciństwem, choć są i tacy, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Wegańska wersja od Fit Cake pozornie bardzo przypomina oryginał. Porcja jest spora i wygląda apetycznie. Główną rolę odgrywa w niej kasza gryczana, choć w smaku jest niewyczuwalna, ponieważ pozbawiona jest swojej charakterystycznej goryczki. Smak zdominował mak, orzechy włoskie oraz słodycz w postaci syropu daktylowego. Z zewnątrz obsypana sowicie konkretną garścią orzechów włoskich, rodzynek i aromatycznej skórki pomarańczy. Konsystencja – ani rzadka, ani gęsta, idealna. Potrawa jest bardzo słodka i syta, ale nie mdli. Największą robotę odgrywa skórka pomarańczy, która dodaje całości świeżości, soczystości i orzeźwienia, a także przełamuje intensywną słodycz kutii. Wewnątrz masy również znajduje się sporo świeżych kawałków orzechów i nasączonych rodzynek. Deser jest chrupki, soczysty i uzależniający!
PIERNICZKI KRÓLEWSKI (KETO)
Porcja = 119 kcal; B: 4,5g W: 4,5g (brutto) T: 9g
Skład: jajka, olej kokosowy, olej rzepakowy, mleko sojowe, mleko migdałowe, mąka kokosowa, babka jajowata, mąka migdałowa, przyprawy korzenne, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Kolejnym deserkiem, a zarazem piękną, świąteczną ozdobą jest pierniczek. Ten uroczy, dorodny przysmak jest w kształcie serduszka i pięknie pachnie przyprawami korzennymi. Jest mięciutki niczym z ciasta biszkoptowego. Słodki, cynamonowy, bardzo aromatyczny w smaku – dominuje ta korzenna nuta, aż pali w język i rozgrzewa od środka. Pięknie zapakowany w folijkę z uroczą naklejką – w tym wypadku pod postacią reniferka. To idealny dodatek do prezentu!
A jeśli o prezentach mowa – może box świąteczny?
W artykule o ofercie wigilijnej wspomniałam o 4 rodzajach boxów prezentowych, które można nabyć w niecukierni Fit Cake. Ja wybrałam box midi, czyli średni, który zawiera: dowolną mieszankę wypiekową lub orzechy, jedną czekoladę bez cukru oraz jeden stick o wybranym smaku. Można go było skomponować samemu lub skorzystać z gotowej opcji, na którą ja się zdecydowałam. W moim pudełku znajdują się orzechy laskowe w czekoladzie, stick o smaku cynamonowym oraz czekolada z pieczonymi, solonymi migdałami. Pudełeczko jest ładnie przystrojone naklejkami świątecznymi, a środek zdobi także bibułka. To bardzo ładny, praktyczny i smaczny prezent dla każdego fitfreak’a – i nie tylko!
Święta z Fit Cake
Wigilia w wersji fit może być równie smaczna i wyjątkowa, jak ta tradycyjna. Pamiętajcie jednak, że najważniejsza w tym dniu jest atmosfera i wspólne spędzenie czasu z rodziną, a nie liczenie kalorii! Dlatego razem z Fit Cake życzymy Wam wesołych i smacznych świąt – i do zobaczenia w nowym roku!
Szukasz prezentu last minute? W takim razie zaopatrz się w najnowsze kosmetyki od BodyBoom! Opis znajdziesz w artykule Jędrna skóra bez cellulitu z serią Hype Skin!