Jak co roku, Fit Cake i teraz przygotował specjalne menu wielkanocne, które obfituje w świąteczne wypieki – oczywiście w wersji fit. Są to m.in. babeczki, mazurki, paschy i czekoladowe słodkości. Czy są równie smaczne jak te tradycyjne? Przekonajmy się razem!
JAJKO REESE’S
Porcja: 307 kcal, B:6g, W:10g T:27g
Skład: masło orzechowe, mleczko kokosowe, gorzka czekolada*, olej kokosowy, mleko migdałowe, mąka kokosowa, sól himalajska, erytrol * miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator(lecytyna sojowa), naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, vegan).
Ciekawą nowością w tym roku jest jajeczko Reese’s. Uroczo zapakowany smakołyk po brzegi wypełniony jest kremowym nadzieniem. Twarda, gruba, a zarazem chrupiąca skorupka z fit mlecznej czekolady skrywa gęstą, lekko ciągnącą się masę o intensywnie orzechowym smaku, który faktycznie przypomina Reese’s – jajko jest pyszne i idealnie nadaje się do wielkanocnego koszyczka!
MINI PASCHA PISTACJOWA
Porcja: 259 kcal, B:9,5g W:6g T:22g
Skład: tofu, mleczko kokosowe, pistacje, mąka kokosowa, sól himalajska, erytrol, agar (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, vegan).
Pascha jest kolejną interesującą nowością menu. Potrawa w oryginale przygotowywana jest na bazie twarogu, tymczasem Fit Cake prezentuje wersję z… tofu! Zaskakujący zamiennik jest kompletnie niewyczuwalny w smaku, choć na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to faktycznie jest tradycyjny ser. Pascha przypomina zbity, gesty krem. Jest bardzo słodki, o intensywnym posmaku pistacji, ale i z wyczuwalną nutką kokosa. Z wierzchu sowicie obsypany pokruszonymi pistacjami. Deser jest przepyszny, rozpływający się w ustach. Koniecznie wart spróbowania!
MINI PASCHA CHAŁWOWA
Porcja: 421 kcal, B:7g, W:6g T:41g
Skład: śmietanka 30%, mascarpone, tahini, mąka kokosowa, orzechy włoskie, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).
Kolejna odmiana paschy, tym razem – chałwowa. Jej bazą nie jest już tofu, a mascarpone ze śmietanką. Ma bardzo wyrazisty smak tytułowego przysmaku i przez to jest też bardzo sycąca. Ciekawa jest jej konsystencja – puszysta i miękka, niczym pianka, a z wierzchu sowicie obsypana ziarenkami sezamu, które ten puch przełamują. Do tego maleńka, urocza tabliczka pysznej fit mlecznej czekolady. Ta wersja również rozpływa się w ustach. Mimo, że bardzo słodka, jest pyszna i uzależniająca. Porcja idealna na jedną osobę.
MINI MAZUREK ZE SŁONYM KARMELEM
Porcja: 329kcal, B:6g, W:11g T:29g
Skład: mąka migdałowa, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka kokosowa, masło orzechowe, syrop daktylowy, sól himalajska, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Mazurek jest śliczny i aż się prosi o jego spróbowanie! Spód jest kruchy i twardy o mocno maślanym smaku (właściwie maślano-orzechowym), do tego bardzo słodki. Krem zbity, gesty, również mocno słodki o intensywnie orzechowym posmaku. Z zewnątrz ciastko ozdobione jest orzechami laskowymi, migdałami, gorzką czekoladą oraz suszoną żurawiną, które idealnie komponują się smakiem z całością. Podsumowując – ciasto jest bardzo słodkie i syte, jak na prawdziwego mazurka przystało.
MINI BABKA MARMURKOWA
Porcja: 176 kcal, B:8g W:9g T:12g
Skład: jajka, mąka kokosowa, olej rzepakowy, mleko sojowe, kakao, wanilia, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów, low carb).
Czas na uroczą mini babeczkę. Wersja marmurkowa jest zbita i sprężysta, a do tego mokra w środku. Przypomina nieco biszkopt i ma neutralny, lekko waniliowy smak. Spód natomiast intensywnie kakaowy i słodki. Całość oblana fit lukrem. Jest bardzo smaczna i raczej w typie każdego. Idealna do wielkanocnego koszyczka.
MINI BABKA BROWNIE SŁONY KARMEL & POPCORN
Porcja = 383 kcal; B: 11g W: 26g T: 27g
Skład: mleko migdałowe, gorzka czekolada, olej kokosowy, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, mąka ryżowa, jajka, orzechy arachidowe, kakao, kukurydza, sól himalajska, substancje słodzące: syrop ryżowy, stewia (low fodmap, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Ta wyjątkowa babeczka faktycznie przypomina brownie. Czekoladowe ciasto skrywa drobne, posiekane kawałeczki orzechów arachidowych. Jest słodkie, ale nie za słodkie, za to intensywnie kakaowe w smaku. Ciasto miękkie, dość sypkie. Całość oblana cienką warstwą polewy a’la słony karmel, obsypana sowicie kawałeczkami chrupiących orzechów, a do tego jeszcze słony popcorn… Wow! Wewnątrz co prawda nie ma nadzienia, ale jest ono całkowicie nie potrzebne. Smaki (słodko-słone) idealnie się ze sobą łączą, a do tego różne tekstury: miękko-chrupiąco-chrzęszczące sprawiają, że ten smakołyk jest niepowtarzalny i nie do podrobienia. Bardzo ciekawy mix, godny polecenia.
MINI BABKA ORZECHOWA KETO-VEGAN
Porcja: 378 kcal, B:10g W:17g T:30g
Skład: mleko migdałowe, masło orzechowe, orzechy arachidowe, mąka kokosowa, mąka migdałowa, babka jajowata, olej kokosowy, sól himalajska, agar, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, vegan).
Mała, zgrabna i zbita babeczka oblana jest gęstą polewą z masła orzechowego. Jej wierzch zdobią liczne, chrupiące kawałeczki orzechów arachidowych. Polewa jest słona, intensywnie orzechowa w smaku. Wbrew pozorom, jest też bardzo sycąca. Ciasto miękkie, smaczne, puchate i sprężyste – takie nie za słodkie, przypominające trochę biszkopt. Jest bardzo smaczna i też świetnie nada się do koszyczka.
MINI BABKA Z FIT NUTELLĄ
Porcja: 305 kcal, B:10g, W:8g T:26g
Skład: mleko sojowe, jajka, mleczko kokosowe, budyń bezglutenowy, kakao, karob, syrop daktylowy, gorzka czekolada*, olej rzepakowy, mąka kokosowa, orzech laskowy, babka jajowata, mąka migdałowa, agar, erytrol * miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator(lecytyna sojowa), naturalny aromat waniliowy (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, low carb).
Dla wyjątkowych łasuchów stworzona jest babeczka o smaku nutelli. Jej wierzch zdobi keks z fit bitej śmietany, czyli mleczka kokosowego, ale o smaku czekolady. Obsypana jest również kawałeczkami orzechów arachidowych, które nie tylko zdobią, ale i dodają chrupiącego akcentu całości. Babka sama w sobie jest zbita, sprężysta, ale i trochę sypka o neutralnym, słodkim, waniliowym smaku. W środku niespodzianka, czyli nadzienie przypominające prawdziwą nutellę, a więc orzechowo-czekoladowy, gęsty krem. Warto też wspomnieć o smacznej, czekoladowej polewie. Babeczka jest naprawdę smaczna i przypomina oryginalny smakołyk.
KETO CAKE POPS CZEKOLADOWE
Porcja = 99 kcal; B: 2,5g W: 2g T: 9g
Skład: jajka, migdały, mąka kokosowa, babka jajowata, mleko sojowe, olej rzepakowy, olej kokosowy, gorzka czekolada*kakao, mleczko kokosowe, substancja słodząca: erytrol * miazga kakaowa, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Co prawda, cake popsy niekoniecznie są świąteczne, ale i na co dzień się ich za często nie jada, dlatego czemu by nie pozwolić sobie na nie właśnie w święta? Te urocze lizaczki to w rzeczywistości smaczne i zbite czekoladowe ciasto, a właściwie masa, która jest bardzo słodka.
Z zewnątrz każdy oblany jest chrupką, grubą warstwą czekolady mlecznej w wersji fit i w zależności od wyboru, obsypane są bogato jakimś dodatkiem – w moim przypadku pokruszonymi pistacjami oraz liofilizowanymi malinami. Pierwsza wersja jest pyszna, a słony dodatek mocno podbija intensywność smaku czekolady. Malina z kolei dodaje odrobinkę soczystości i kwasku, czym przełamuje słodycz ciasta. Oba akcenty świetnie komponują z całością. Pralinka na patyku jest wbrew pozorom sytą przekąską, świetną również dla dzieci.
Fit Wielkanoc tylko z Fit Cake!
W święta kalorie się nie liczą, ale jeśli można jeść zdrowo i równie smacznie – to dlaczego by się nie skusić? Powyższe słodkości znajdziecie w krakowskim lokalu Fit Cake Nowa Huta, natomiast warto odwiedzać wszystkie placówki – i nie tylko od święta! Zajrzyjcie również na stronę fitcake.pl, aby być zawsze na bieżąco!
Jeśli planujesz odżywiać się zdrowo na co dzień, warto zaopatrzyć się w żywność funkcjonalną, która dostarczy Ci niezbędnych witamin, minerałów – i nie tylko! Więcej dowiesz się z artykułu Bądź thrive każdego dnia – z Thrivebe Food!