Wielkanoc w stylu fit? To możliwe z Fit Cake!

0
298

Przed nami radosny czas Świąt Wielkanocnych – przyjemnie wyczekiwane święto upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa. Spędźmy ten czas z rodziną przy stole wypełnionym święconkami, sałatkami i ciastami. Choć jeśli o wypiekach mowa – może skusisz się w tym roku na święta w wersji fit?

Wielkanoc w wersji fit

Fit Cake przygotował w tym roku wyjątkową ofertę Wielkanocną, bogatą szczególnie w ketogeniczne desery. Czy święta w stylu fit to faktycznie dobra alternatywa i czy przysmaki te są w stanie dorównać tradycyjnym wypiekom? Okazuje się, że jak najbardziej!

Fot. Diana Łętocha

Mazurek a’la oreo

Kcal i makro w 100g:  281 kcal; B: 4g  W: 5g  T: 26g  

Skład: śmietanka 30%, mascarpone, kakao, czarne kakao, olej kokosowy, mleko sojowe, mąka kokosowa, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez orzechów, bez jajek).

Fot. Diana Łętocha

Choć z tradycyjnym mazurkiem ma niewiele wspólnego, bez wahania wybrałabym właśnie jego jako główny, wielkanocny deser. Wizualnie wygląda niezwykle kusząco, a nazwa dodatkowo zachęca do jego skosztowania. Otóż fit mazurek oreo posiada puszysty, a zarazem lekki krem o smaku mascarpone, który dosłownie rozpływa się w ustach. Utrzymuje go mocno kakaowy spód, który przypomina zbitą, a jednocześnie kruchą ciasteczkową masę. Jest słodki, syty i naprawdę przepyszny! Smak dorównuje oryginalnym łakociom, a nawet je przebija. Idealne, by zaskoczyć gości w święta i zaserwować w akompaniamencie aromatycznej kawy.

Fot. Diana Łętocha
Fot. Diana Łętocha

Mini Keto babka a’la oreo

Kcal i makro 1 sztuki: 341 kcal; B:11g, W:9g, T:29g 341 kcal

Skład: jaja kurze, mleko migdałowe, kakao, czarne kakao, mleczko kokosowe, babka jajowata, mąka migdałowa, mąka kokosowa, olej rzepakowy, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Pamiętacie artykuł Fit Tłusty czwartek z Fit Cake? Pytam nie bez powodu, gdyż opisywane tam pączki są identyczne jak te właśnie mini babeczki. Dzieje się tak za sprawą podobnego składu wypieku, więc ciasto jest bardzo niemalże takie samo zarówno pod względem smaku, jak i w konsystencji. Babeczka Oreo różni się w zasadzie jedynie kolorem ciasta – w przypadku donuta było ono ciemno-brązowe (od dużej zawartości kakaa), a ten wypiek jest złotawy. W obu przypadkach ciasto jest miękkie i puszyste, przypominające piankę, więc przysmak rozpływa się w ustach. Na niej znajduje się solidna porcja słodkiego kokosowego kremu, posypana kruszonymi ciasteczkami a’la oreo. Smaczny i syty zamiennik ciastka.

Mini Keto babka chałwowa

Kcal i makro 1 sztuki: 317 kcal; B:10g, W:4g, T: 29g

Skład: mleko migdałowe, jajka, Tahiti, śmietanka, mascarpone, masło orzechowe, olej kokosowy, olej rzepakowy, mąka kokosowa, babka jajowata, mąka migdałowa, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Fot. Diana Łętocha

Ta wyjątkowa babeczka również ma miękkie, nieco mokre i sprężyste ciasto, natomiast wewnątrz znajduje się lekki i aksamitny krem na bazie mascarpone. Z zewnątrz ciastko oblane jest sosem tahini i udekorowane kremowym kleksem. Wyraźnie czuć chałwowy akcent i jest naprawdę smaczna.

Mini babka Keto z marmoladą truskawkową i polewą biała czekolada

Kcal i makro 1 sztuki: 265 kcal, B:9g, W:5g, T:23g

Skład: mleko migdałowe, jajka, truskawki, mleczko kokosowe, olej rzepakowy, mąka kokosowa, babka jajowata, mąka migdałowa, erytrol, agar (keto, bez doatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Czas na kolejną wyjątkową babeczkę. Duet truskawka i biała czekolada od razu budzi ciekawość, a zarazem pewność, że to połączenie musi się udać. Z zewnątrz oblana delikatnym kremem na bazie mleczka kokosowego (przypominającym białą czekoladę) i symbolicznie posypana liofilizowaną truskawką. Posiada też ozdobny kleks przypominający bitą śmietankę. Mokre i miękkie ciasto skrywa tytułową, truskawkową marmoladę, bohaterkę całego wypieku. Jest słodka, ale i delikatnie kwaskowata, słowem: idealna.

Mini babka z pigwą i polewą karmelową

Kcal i makro 1 sztuki: 318 kcal, B:10g, W:9g, T:27g

Skład: mleko migdałowe, jajka, pigwa, masło orzechowe, olej kokosowy, olej rzepakowy, mąka kokosowa, babka jajowata, mąka migdałowa, syrop daktylowy, sól himalajska, erytrol, agar (low carb, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Ta babeczka jest dość niestandardowa, ale naprawdę warta uwagi. Słodki karmel w połączeniu z kwaśnym owocem to miłe zaskoczenie dla podniebienia. Pigwa jest tutaj dominująca – nadzienie jest intensywne, soczyste i nieco kwaskowate, natomiast polewa lekko słodka, wyczuwalnie karmelowa i posypana owocem liofilizowanym. Wierzch zdobi symboliczny kleks. Ciasto takie, jak w babeczkach powyżej – mokre, sprężyste. Przepyszny i niepowtarzalny deser.

Święta w stylu fit? Tylko z Fit Cake!

Jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi, wielkanocnymi wypiekami albo chciałabyś coś zmienić w tym roku – zdecydowanie warto zaplanować menu uwzględniając w nim pyszności od Fit Cake! I to nie tylko od święta, ale i na co dzień! Koniecznie sprawdź ofertę na fitcake.pl oraz zajrzyj do krakowskiego lokalu na ul. Karmelickiej 68a.

A my życzymy Wam zdrowych, spokojnych i przepysznych świąt Wielkanocnych! I pamiętajcie – w święta kalorie się nie liczą!


Jeśli interesuje Was, co ciekawego znajduje się na co dzień w lokalu Fit Cake, zapraszamy do zapoznania się z ofertą ciast w artykule Wiosenny przegląd zdrowych ciast w Fit Cake!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments