Dla fanów słodkości muffinki to zawsze dobry wybór. Jeżeli ktoś myślał, że ich zrobienie jest trudne i czasochłonne to nic bardziej mylnego. Muffinki są proste i szybkie w przygotowaniu. Oto kilka sprawdzonych przepisów!
Przed rozpoczęciem pieczenia warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych rzeczy – forma do muffinów i papilotki. Możecie je znaleźć w różnych sklepach, np. Pepco, Ikea, Carrefour czy Auchan.
Czekoladowe z wiśniami
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ cukru wanilinowego
- 2 czubate łyżki kakao
- cała tabliczka mlecznej czekolady
- 1 szklanka mleka
- ⅓ szklanki oleju
- 1 jajko
- wydrylowane wiśnie
Wykonanie:
Czekoladę połam w kostkę, zagotuj razem z mlekiem, a następnie przestudź. Później dodaj do tego jajko i olej i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj razem wszystkie suche składniki (mąką, cukier, proszek, sodę, kakao i cukier wanilinowy). Dodaj mokre składniki do suchych i energicznie wymieszaj, aż wszystko się ze sobą dobrze połączy. Do papilotek wlej jedną łyżkę ciasta, dodaj wiśnie (ok.3) i na wierzch znowu wlej łyżkę ciasta. Włóż formę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Snickers
Składniki:
- 2 i ½ szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 batony Snickers (każdy po ok. 50g)
Wykonanie:
Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotuj razem z garnku od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z kuchenki, kiedy cukier i margaryna się rozpuszczą. Odstaw masę do przestudzenia. Kiedy masa się przestudzi dodaj do niej jajka i zmiksuj. Następnie dodaj przesianą z proszkiem mąkę i dokładnie wymieszaj. Batony pokrój w drobną kostkę, dodaj do powstałej masy i wymieszaj. Powstałe ciasto przełóż do papilotek (ok. 2 łyżki ciasta na jedną papilotkę). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 15 minut do tzw. suchego patyczka.
Bananowe z orzechami
Składniki:
- 2 średnie banany
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- ⅔ szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 125 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Na początku obieramy banany ze skórki, wkładamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy do tego olej, mleko i jajko. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon i cukier wanilinowy). Później sypkie produkty dodajemy do mokrych i energicznie mieszamy aż powstanie nam masa. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do masy i krótko mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do papilotek (ok. 2 łyżki ciasta do jednej papilotki). Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Wskazówka! Orzechy są opcjonalne, więc jeśli ktoś z was ich nie lubi lub ma uczulenie to spokojnie można pominąć ten krok. Do ciasta można dodać też łyżkę masła orzechowego (wtedy mieszamy go razem z mokrymi składnikami). Zamiast cynamonu i cukru wanilinowego można też użyć ½ łyżeczki przyprawy do szarlotki.
Zainspiruj się!
Podane przepisy są naprawdę proste i nie zabierają dużo czasu. Z podanych składników wychodzi około 20 muffinek. Bez problemu może np. podwoić liczbę składników i przygotować od razu większą ilość słodkości. W internecie jest mnóstwo przepisów na muffinki – pomarańczowe, z kokosem, a może z budyniem? Wszystko można znaleźć. Z mojej strony mogę polecić stronę Kwestia Smaku – jest tam mnóstwo przepisów, a do tej pory wszystkie mi się sprawdziły! Smacznego!