Styczniowy przegląd pyszności w Fit Cake

0
55

Styczeń, czyli czas wprowadzania w życie noworocznych postanowień dla wielu jest początkiem wielkich zmian w temacie diety, które jednak na ogół kończą się fiaskiem, ponieważ zbyt restrykcyjnie podchodzimy do tematu bycia fit. A przecież wcale nie musi tak być!  Co więcej – nie trzeba nawet rezygnować ze słodyczy! Wystarczy zdecydować się na zdrową alternatywę, jaką jest Fit Cake, która wpłynie pozytywnie nie tylko na sylwetkę, ale i samopoczucie, a także dostarczy niezapomnianych doznań smakowych – słodkich, ale bez cukru!

RAFAELLO

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 275 kcal; B: 5g W: 21g T: 19g

Skład: kasza jaglana, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez orzechów).

Rafaello to słodycz, którą fani kokosa lubią najbardziej. Wyjątkowe fit ciasto składa się z 2 warstw: dolnej, uformowanej z kaszy jaglanej i wiórek kokosowych oraz górnej pod postacią śmietanki kokosowej. Wierzch zdobi pralinka a’la rafaello – oczywiście w wersji fit. Kasza ma idealną konsystencję – jest zbita, nie rozgotowana, ale też nie twarda. Jest za to bardzo soczysta i słodka, a wiórki przyjemnie chrzęszczą pod zębami. Ta warstwa ma mocno kokosowy smak, podobnie jak śmietanka, która również jest zbita, niczym prawdziwa bita śmietana i równie słodka. Pralinka wykonana z tej samej masy, co spód. Całość jest pyszna, delikatna i kokosowa, niczym prawdziwe rafaello.

KETO MICHAŁKI BIAŁE

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 392kcal; B: 6g  W: 11g  T: 36g

Skład: wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, orzechy arachidowe, erytrol, agar, mleko migdałowe (bez  dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, keto, vegan).

Jeżeli jesteś fanem białych michałków, to 3-warstwowe ciasto z pewnością przypadnie ci do gustu. Zbity spod to sklejone wiórki kokosowe, na którym znajduje się warstwa przypominająca galaretkę o smaku orzechowym z licznymi kawałkami orzeszków arachidowych. Góra to śmietanka przypominająca piankę albo raczej bitą śmietanę o intensywnym smaku kokosa. Całość obsypana kruszonymi arachidami. Deser lekki i puszysty, a zarazem lekko chrupiący. Wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują i przypominają oryginał.

WEGAŃSKI A’LA NESQUIK

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 353 kcal; B: 4g  W: 27g T: 26g

Skład: mleczko kokosowe, mąka gryczana, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, kulki ryżowe*, olej rzepakowy, olej kokosowy, kakao, gorzka czekolada, mleko kokosowo-ryżowe, sól himalajska, erytrol, agar, * składniki: czekolada bez dodatku cukrów  (52%) (miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (soja), aromat) – masa kakaowa minimum 54%, mąka kukurydziana (48%) (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez orzechów).

Popularne i powszechnie uwielbiane płatki śniadaniowe w formie wegańskiego ciasta to coś zarówno dla małych, jak i tych dużych dzieci. Ten przekładaniec składa się z kilku różnorodnych warstw. Spód to biszkopt o mocno kakaowym smaku, jednak wyczuwalny w nim jest również wyrazisty posmak gryki. Zbity, ale sypki i nie za słodki. Kolejną warstwą jest pianka kokosowa, w której znajdują się kuleczki wege nesquika. Są bardzo podobne do oryginału, tyle, że miękkie, a nie twarde i chrupiące. Ta część jest słodka i bardzo kokosowa. Następna to znów kakaowy biszkopt, a ostatnia przypomina galaretkę o ryżowo-kokosowym smaku. Ciasto jest miękkie i nie za słodkie, a warstwy idealnie się ze sobą łączą. Całość ciekawa i faktycznie miałam wrażenie, jakbym jadła płatki nesquik na mleku roślinnym.

TORCIK ALPEJSKI (KETO)

Fot. Diana Łętocha
Porcja: 373 kcal; B: 11g  W: 8g T: 33g
Skład: śmietanka 30%, mascarpone, mleczko kokosowe, jaja kurze, babka jajowata, masło orzechowe, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, czarna porzeczka, chia, olej rzepakowy, kakao, espresso, mleko sojowe, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Przed nami wyjątkowy, 5-warstwowy przekładaniec. U góry znajduje się lekki krem na bazie śmietanki, mascarpone oraz żółtka. Biszkopt jest słodki, trzeszczący i delikatnie kakaowy  w smaku. Następnie bardzo słodka, mocno orzechowa masa z lekko wyczuwalną nutką soli. Pod nią znajduje się cienka i gładka, lecz bardzo kwaśna warstwa ze zblendowanych porzeczek, która nadaje całości charakteru.  Ciasto jest słodkie, miękkie i syte, a także chrzęści pod zębami. Z wierzchu zdobione chrupką i słodką bezą. Naprawdę pyszne połączenie!

PĄCZEK WEGAŃSKI

Fot. Diana Łętocha

W 1 porcji: 227 kcal;  B: 4g  W: 13g  T: 11g

Skład: mąka jaglana, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, bataty, mleko sojowe, brzoskwinia, babka jajowata, syrop daktylowy, sól himalajska, drożdże, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez orzechów).

Ten pączek jest z pewnością wyjątkowy, dlatego że jest wykonany z… ziemniaka. Dobrze przeczytaliście – ziemniaka, a konkretnie batata! Miłośnicy fit kuchni wiedzą, że jest on bazą wielu słodkich deserów, dlatego znalazł się również w pączku. Ciasto jest zbite i ciemne, neutralne i mało słodkie w smaku, jednak środek nadrabia tej słodyczy. Wyraźnie czuć połączenie soczystej brzoskwini z tytułowym delikatnym ziemniakiem, choć ta pierwsza nieco dominuje. Jest to naprawdę ciekawe, a zarazem smaczne połączenie. Bardzo przyjemny, wart spróbowania smakołyk. Pączek nie jest suchy, jest smaczny i syty.

 

OWSIANKA A’LA BOUNTY

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 442 kcal; B: 24,5g W: 50g T: 15,5g

Skład: mleczko kokosowe, płatki owsiane, koncentrat białka serwatkowego, wiórki kokosowe, budyń bezglutenowy, kakao, karob, syrop daktylowy, erytrol, agar, sól himalajska (bez dodatku cukru, bez glutenu).

Przed wami deser, który równie dobrze może być śniadaniem czy kolacją, czyli – owsianka. Składa się ona z dwóch warstw: jasnej kokosowej i ciemnej – czekoladowej. Spód posiada galaretkowatą konsystencję. Ta owsiana część jest słodka, o wyraźnie kokosowym posmaku z dużą ilością wiórek kokosowych. Góra natomiast przypomina budyń (który też jest w składzie). Zawiera kakao i karob, jednak jest mocno kwaskowata. Wierzch obsypany sowicie wiórkami kokosowymi oraz chipsami z kokosa. Całość – zbita, słodka, ale nie bardzo. Smaczna i syta, choć nie przypomina kultowego Bounty.

Fot. Diana Łętocha

DESER Z TAPIOKI I MANGO

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 158 kcal; B: 1,5g W: 31g T: 2g

Skład: mleko kokosowo-ryżowe, tapioka, mango, wanilia, sól himalajska, erytrytol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

 

GORĄCA CZEKOLADA MLECZNA

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 193 kcal; B: 10g W: 27g T: 5g

Skład: mleko, syrop daktylowy, karob, kakao, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, sól himalajska, erytrol *do wyboru mleko krowie bez laktozy 1,5%, mleko sojowe, mleko migdałowe, mleko owsiane.

Na chłodne dni warto wstąpić do Fit Cake’a nie tylko na deser, ale i na coś ciepłego do picia. Wybór jest szeroki, jednak zimą idealnie sprawdzi się gorąca czekolada. Do wyboru są 3 smaki: mleczna, biała i karmelowa – ja zdecydowałam się na klasyczną. Czekolada jest bardzo słodka o lekko orzechowej bądź karmelowej nucie. Konsystencja jest kremowa, pół gęsta, pół płynna. Jest naprawdę bardzo syta, a porcja spora. W sumie z powodzeniem może zastąpić deser.

Jak dieta to tylko z Fit Cake!

Nie rezygnuj ze słodyczy, to nie ma sensu! Zamiast tego podaruj sobie zdrową dawkę słodkości bez cukru i – bez wyrzutów sumienia. Powyższe desery i wiele więcej znajdziecie na stronie fitcake.pl. Zapraszamy!


W okresie zimowym szczególnie warto dbać o skórę, dlatego koniecznie zapoznaj się z artykułem Jędrna skóra bez cellulitu z serią Hype Skin od BodyBoom!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments