Smoothie – właściwości i przepisy

1
281
smoothie
fot. istockphoto

Smoothie, czyli kremowy, owocowy lub warzywny koktajl podbił już serce nie jednej osoby. Taki napój można kupić lub zrobić w domu. Wystarczy do tego tylko kilka owoców i warzyw oraz blender.

Smoothie jest to napój zrobiony z połączenia mrożonych lub świeżych owoców zmieszanych z sokiem

Konsystencja napoju przypomina mleczny koktajl , jednak różni się od niego, ponieważ nie zawiera w sobie produktów nabiałowych. Do napoju zwykle nie dodaje się też lodów. Jego charakterystyczna gęsta konsystencja jest spowodowana dodaniem mrożonych owoców, zmiksowanych bananów lub miodu.

Stephen Kunau, twórca smoothie opracował recepturę danego napoju już pod koniec lat 60. Zmagał się on z wieloma dolegliwościami i alergią. Pracując w jednej z amerykańskich restauracji, serwującej mleczne koktajle nie mógł ich spożywać. Dlatego też spróbował więc odtworzyć odżywczy napój, ale za jego bazę postanowił wziąć mrożone oraz świeże owoce. To właśnie dzięki temu smoothie jest łatwo przyswajalne, jak również bogate w składniki odżywcze.

Smoothie posiada wiele różnorodnych właściwości 

Smoothie ze świeżych warzyw i owoców,  zawierających dużo witamin oraz cukrów prostych, jest o wiele zdrowsze niż słodycze czy słodkie napoje. Ten owocowy koktajl działa, także oczyszczająco i odżywczo. Stosuje się go do picia w trakcie diety odchudzającej albo w czasie intensywnych treningów zamiast przekąsek. Smoothie może być też sycącym zamiennikiem owocowej przekąski. Często jest rownież uzupełnieniem białka w organizmie po intensywnym treningu.

Ten gęsty owocowy koktajl może, także zastąpić nasz zwyczajny obiad czy śniadanie

Powinno pić się go rano np. na drugie śniadanie, gdyż surowe warzywa i owoce o wiele lepiej trawią się na pusty żołądek. Jeżeli smoothie będzie zawierało w sobie białko, to powinno zostać wypite po treningu. Koktajle warzywno-owocowe zawierają także dużo cennego błonnika, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.

smoothie
fot. istockphoto
Wszystkie przepisy na smoothie bazują na jednym schemacie

Najpierw powinniśmy wybrać płynną bazę naszego gęstego napoju. Może być nią woda, sok owocowy, kefir, maślanka. W przypadku soków nasz napój dostarczy więcej kalorii oraz cukru. Dodatek produktu mlecznego lub też napoju roślinnego zwiększy zawartość białka.

Gdy baza jest już gotowa, musimy dodać jakieś owoce, które spowodują, że smoothie będzie miało tą specyficzna gęstą, ale i pyszną konsystencję. Do smoothie powinno dodać się minimum 2-3 gatunki owoców. Mogą być to np. banany, awokado lub też mango.

Następnie dodajemy zielono liściaste warzywa takie jak np. jarmuż, szpinak czy natka pietruszki. Dzięki temu koktajl wzbogaci się o dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Jeżeli za to w naszym napoju nie używamy soku lub owoców cytrusowych, możemy na sam koniec dodać sok z połówki cytryny. Sprawi to, że smak całej kompozycji będzie mniej goryczkowy oraz poprawi to wchłanialność żelaza, jak i doda witaminy C.

Następnym krokiem jest dodanie porcji zbóż. Mogą być to np. płatki owsiane, górskie lub też siemię lniane. To ostanie jest szczególnie ważne w diecie wegańskiej, ponieważ zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, których ciężko szukać w innych produktach. Oprócz nich można dodać też produkty zwiększające sytość takie jak orzechy, masło orzechowe lub pestki. Uzupełnią one napój o dodatkowe źródło białka i tłuszczu.

Na sam koniec czasem do napoju warto również dodać trochę przypraw takich jak imbir, cynamon, gałka muszkatołowa czy kurkuma. Warto testować i sprawdzać nowe smaki.

Smoothie – przepisy

Smoothie wiśniowo-malinowe z dodatkiem migdałów oraz imbiru

Do przygotowania tego jakże zdrowego napoju będziemy potrzebowali:

  • dwie szklanki malin,
  •  połowę szklanki migdałów,
  •  szklankę wiśni,
  •  trzy łyżeczki miodu,
  • dwie łyżeczki startego imbiru,
  •  cztery łyżeczki soku z cytryny.

Maliny musimy przebrać, opłukać oraz osuszyć. Następnie drobno kroimy migdały, a z wiśni usuwamy pestki. Wszystkie owoce miksujemy razem z miodem, sokiem z cytryny, migdałami i imbirem. Na koniec nasz koktajl przelewamy do wysokich szklanek. Napój podajemy schłodzony.

Smoothie z jarmużu, gruszki i ananasa

Do przyrządzania danego napoju potrzeba:

  • 70 g jarmużu (2 – 3 liście)
  •  1 gruszka odm. konferencja
  •  1 szklanka świeżego ananasa
  •  świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  •  1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  •  kilka kostek lodu

Jarmuż przebrać, oderwać twarde jego części. Z gruszki usunąć gniazda nasienne. Ananas obrać, usunąć środek i pokroić w kostkę; odmierzyć 1 szklankę.

W misie miksera kielichowego umieścić wszystkie składniki i zmiksować. Przelać do szklaneczek. Podawać natychmiast.

Smacznego :-).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona
Iwona
2 lat temu

Uwielbiam smoothie! Ostatnio zrobiłam sobie ze szpinakiem, kiwi, bananem, gruszką i pomarańczą. Wszystko zalałam mineralną cisowianką i zblendowałam. Wyszło mega smaczne