Uwielbiasz słodycze? To coś dla ciebie! Oto kilka przepisów na proste, domowe słodkości, które na pewno zaspokoją Twoje podniebienie.
Bajaderka

Jest to świetny pomysł na wykorzystanie nieudanych wypieków! Możemy je przygotować z zeschniętych ciast, muffinek, zakalców, herbatników i ciastek, które już nam się przejadły. Jeżeli takowych nie mamy, to wystarczy kupić herbatniki lub biszkopty. Kruszymy nasze wypieki razem z czekoladą i bakaliami – mogą być to rodzynki, suszona żurawina, śliwki i orzechy. Roztapiamy w rondelku odrobinę tłuszczu – np. masła lub margaryny. Do miski z pokruszonymi wypiekami dodajemy ulubiony dżem lub powidła, kakao, odrobinę rumu i wlewamy roztopiony tłuszcz. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Teraz możemy już lepić nasze bajaderki w kuleczki i obtaczać je w kokosie. Smacznego!
Trufle czekoladowe

Jedyne, czego potrzebujemy, to mleko skondensowane w puszce oraz ciemne kakao. Mleko przelewamy do garnuszka i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Do podgrzanej masy wsypujemy przesiane przez sitko kakao i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy wszystko do folii kuchennej i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po upływie tego czasu dzielimy masę na mniejsze kawałki i lepimy z nich kuleczki. Tak przygotowane trufle możemy obtoczyć w kakao.
Ciasto z mikrofali

Jest ono bardzo szybkie w wykonaniu i nie potrzebujemy do niego piekarnika ani miksera! Jak je przygotować? Do miseczki wsypujemy 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, wlewamy 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka, dodajemy 1 jajko i szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, aby mąka nie pozostawiła grudek w naszej masie. Wkładamy ciasto do mikrofali na 3 minuty. Nie jest to czas umowny, ponieważ każda mikrofala ma inną moc. Musimy sprawdzać, czy nasz „wypiek” jest już gotowy (np. wkładając drewniany patyczek do ciasta – jeśli ono do niego nie przywiera, to możemy je już wyjąć z mikrofali). Jeśli mamy ochotę je trochę urozmaicić, to możemy wkroić do niego czekoladę, dosypać cynamon, cukier waniliowy lub inne ulubione dodatki!