Słodki koniec lata z deserami od Fit Cake’a!

0
434

Lato powoli dobiega końca, ale na szczęście zdrowe pyszności od Fit Cake dostępne są przez wszystkie sezony! Zarówno lekkie, owocowe i orzeźwiające, jak i te nieco bardziej kremowe czy deserowe. I nie ważne, czy wybierasz się na wyjazd, spotkanie z przyjaciółmi do szkoły czy pracy – gdziekolwiek będziesz, miej ze sobą coś słodkiego z Fit Cake’a!

Coś na ząb – na miejscu i na wynos

Jak już wiesz z poprzednich  artykułów, w lokalach Fit Cake znajdziesz szeroki wybór nie tylko ciast i ciasteczek, ale i innych deserów, w tym – na wynos. Poniżej  prezentuję 8 różnorodnych ciast oraz przykładowe, pożywne batony. Sprawdź, co będzie idealne dla ciebie!

Fot. Diana Łętocha

LEŚNY MECH

Kalorie i makro w porcji: 296 kcal; B: 6g W: 32g  T: 16g

Skład: jaja kurze, szpinak, mleko sojowe, mleczko kokosowe, mąka gryczana, owoce sezonowe, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).
Fot. Diana Łętocha

Niewiele osób lubi szpinak, jednak ciasto leśny mech – już sporo osób zje i nawet poprosi o dokładkę! Ten zielony deser składa się z 3 warstw: z biszkoptu, kremu i solidnej porcji kruszonki. Spód jest miękki i sprężysty o pięknej, zielonej barwie (za sprawą szpinaku oczywiście). Zawiera drobne, zauważalne kawałeczki jego liści, jednak w smaku jest bardzo delikatnie wyczuwalny – wręcz sam jego posmak. Biszkopt za to bardzo słodki i lekko chrzęszczący pod zębami. Tak samo jest z kruszonką. Biały krem na bazie mleczka kokosowego jest puszysty i również bardzo słodki. Wierzch udekorowany smacznymi nasionami granatu. Całość lekka niczym chmurka.

 

WEGAŃSKI SERNIK WANILIOWY

Kalorie i makro w porcji: 340 kcal; B: 7g   W: 24g  T: 24g
Skład: nerkowiec, ciecierzyca, kasza jaglana, mleko sojowe, mąka ziemniaczana, ocet jabłkowy, wanilia, mleczko kokosowe, owoce sezonowe, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, vegan, bez jajek).
Fot. Diana Łętocha

Sernik ma wielu fanów, szczególnie ten tradycyjny. Co ciekawe, Fit Cake posiada wiele jego odmian, w tym również sernik bez…sera, który smakuje jak tradycyjny na bazie sera. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą nerkowca, który do złudzenia przypomina oryginał. Ciasto jest zbite i  bardzo wysokie, przez co pięknie się prezentuje. W konsystencji niczym puch – lekki, mokry, rozpływa się w ustach. Czuć delikatną nutę wanilii oraz bardzo leciutki, kwaskowaty posmak. Z zewnątrz oblany cienką warstwą na bazie mleczka kokosowego. Całość bardzo słodka, posypana malinami. Jest przepyszny – w ogóle nie czuć, że faktycznie jest wege.

 

SERNIK BEZ SERA

Kalorie i makro w porcji: 241 kcal; B: 10g  W: 12g  T: 17g
Skład: jaja kurze, jogurt kokosowy, budyń bezglutenowy, mleczko kokosowe, wanilia, owoce, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Fot. Diana Łętocha

Oto kolejny przykład, który udowadnia, że sernik może smakować jak sernik mimo, że nie ma w składzie tytułowego składnika. Co tym razem kryje się we wnętrzu? Sekretem jest jogurt kokosowy oraz budyń waniliowy! Z wyglądu bardzo przypomina poprzedni  wariant – też jest wysoki, wyrośnięty, żółciutki i pięknie się prezentuje. Całość zbita, ale się kruszy. Również jest leciutki niczym puch, ale w przeciwieństwie do powyższego – ten serniczek jest suchy, nie wilgotny. Jest bardzo słodki o wyrazistym posmaku prawdziwej wanilii. Lekki i delikatny, smakuje niczym tradycyjny, choć różni się nieco od wegańskiego. Oblany jest gęstą polewą z mleczka kokosowego i jogurtu kokosowego oraz udekorowany malinami. I jest przepyszny!

 

TIRAMISU (KETO)

Kalorie i makro w porcji: 362 kcal; B: 10g  W: 4g T: 34g
Skład: jaja kurze, śmietanka 30%, mascarpone, babka jajowata, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, olej rzepakowy, olej kokosowy, mleko sojowe, espresso, kakao, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).
Fot. Diana Łętocha

Tym razem coś dla fanów kawy – ketogeniczne ciasto tiramisu! Jest przekładane na przemiennie biszkoptem oraz masą kremową. Spód przypomina typowy biszkopt – jest bardzo słodki, miękki i lekko chrzęszczący pod zębami. Na nim znajduje się solidna porcja równie słodkiego, puszystego kremu, bardzo podobnego do oryginału. Czuć wyraźny posmak żółtka i mocny aromat kawy. Całość przepyszna i syta, nie mdli. Smakuje jak typowe tiramisu.

 

KETO NAPOLEONKA

Kalorie i makro w porcji: 384 kcal; B: 8g   W: 7g  T: 36g
Skład: mleczko kokosowe, mleko migdałowe, mąka migdałowa, olej kokosowy, jajka, łupiny babki jajowatej, mąka kokosowa, erytrol, agar (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, keto).
Fot. Diana Łętocha

Teraz coś naprawdę nietypowego – ni to ciasto, ni ciasteczko, czyli keto napoleonka! To dwie warstwy ciasta przekładane kremem. Przyznam, że jest dość dziwna, specyficzna i nie przypomina smakiem typowej napoleonki z cukierni. Ciasto niczym biszkopt – jest miękkie, czuć w nim wyraźny posmak mąki kokosowej oraz migdałowej. Krem to puch kokosowy na bazie mleczka kokosowego, który nie jest w ogóle słodki. To zupełnie inne ciasto od wszystkich dotąd opisywanych. Napoleonka ma nieco tłustawy posmak, jest troszkę mdła. Jako, że jestem wielką fanką słodkości nie do końca przypadła mi do gustu, jednak jeśli preferujecie mało słodsze ciasta, być może wam podpasuje.

 

KETO ZEBRA

Kalorie i makro w porcji: 345 kcal; B: 12g   W: 9g  T: 29g
Skład: Jaja kurze, mleczko kokosowe, olej rzepakowy, mleko migdałowe, mąka kokosowa, mąka migdałowa, babka jajowata, sól himalajska, kakao, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Fot. Diana Łętocha

Tutaj mamy przykład fit ciasta, które smakuje jak to tradycyjne, świeżo upieczone przez nasze mamy, ciotki czy babcie. Mowa o zebrze, czyli dwukolorowym biszkopcie. Jest bardzo puszysta, sprężysta i świeżutka, jakby dopiero wyjęta z pieca. Smakuje 1:1 jak biszkopt. W przeciwieństwie do wypieków cukiernianych, jest wyczuwalne w smaku kakao (na ogół ono zanika w tym cieście) i dosłownie rozpływa się w ustach. Środek jest nieco wilgotny, czuć mieszankę smaków. Mimo, że keto, ciasto nie jest mdłe ani tłuste, wręcz przeciwnie. Z zewnątrz opruszone erytrolem.

 

TORCIK CHAŁWOWY (KETO)

Kalorie i makro w porcji: 353 kcal; B: 9g  W: 5g T: 33g
Skład: jaja kurze, mascarpone, śmietanka 30%, tahini, olej kokosowy, olej rzepakowy, mleko sojowe, espresso, masło orzechowe, maka kokosowa, mąka migdałowa, babka jajowata, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).
Fot. Diana Łętocha

Dla fanów tortów również znajdzie się coś specjalnego, na przykład torcik chałwowy! Zawiera 4 warstwy: biszkopt, krem, biszkopt i masa. Polewa jest gęsta i tłustawa,  mocno chałowa w smaku za sprawą tahini i wyczuwalnego też masła orzechowego. Biszkopt jest słodki i chrzęści. Krem jest zbity, bardzo słodki o smaku chałwy, ale wyczuwalna jest w nim też nutka mascarpone. Całość miękka, puszysta i bardzo słodka. Czuć, że to ciasto ketogeniczne, bo jest troszkę ciężkie, ale który tort taki nie jest?  Sycący, kremowy i rozpływający się w ustach. Idealny na co dzień, jak i na większe uroczystości.

 

TORCIK ALPEJSKI (KETO)

Kalorie i makro w porcji: 373 kcal; B: 11g  W: 8g T: 33g
Skład: śmietanka 30%, mascarpone, mleczko kokosowe, jaja kurze, babka jajowata, masło orzechowe, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, czarna porzeczka, chia, olej rzepakowy, kakao, espresso, mleko sojowe, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).
Fot. Diana Łętocha

Przed nami kolejny torcik, tym razem 5-warstwowy przekładaniec. U góry lekki krem na bazie śmietanki, mascarpone oraz żółtka. Biszkopt jest słodki, trzeszczący i delikatnie kakaowy  w smaku. Następnie bardzo słodka, mocno orzechowa masa z lekko wyczuwalną nutką soli. Pod nią znajduje się cienka i gładka, lecz bardzo kwaśna warstwa ze zblendowanych porzeczek, która nadaje całości charakteru.  Ciasto jest słodkie, miękkie i syte, a także chrzęści pod zębami. Z wierzchu zdobione chrupką i słodką bezą. Naprawdę pyszne połączenie!

 

Pożywne batony – kokos, Lion i Przebajeczny

Batony od Fit Cake są bardzo treściwe i naprawdę spore. Spokojnie zastępują posiłek, ponieważ w przeciwieństwie do ich niezdrowych zamienników sycą na dłuższy czas, a smakują równie dobrze.

Fot. Diana Łętocha

 

PAN KOKOS (wegański)

Kalorie i makro batona: 296 kcal; B: 5g  W: 24g  T: 20g
Skład: kasza jaglana, wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, olej kokosowy, gorzka czekolada, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Fot. Diana Łętocha

Pan kokos to w rzeczywistości zbity baton, który składa się głównie ze sklejonych  wiórek kokosowych (przez co nieco się sypie) oraz kaszy jaglanej.  Ma mocno kokosowy  smak – całość przypomina budyń kokosowy lub fit rafaello z kaszy jaglanej (na pewno większość z was je kiedyś przyrządzała!) Przyjemnie trzeszczy pod zębami, jest bardzo słodki i syty. To świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek.

 

LiON (wegański)

Kalorie i makro batona: 345 kcal; B: 7g  W: 23g  T: 25g
Skład: masło orzechowe, olej kokosowy, kasza jaglana ekspandowana, daktyle, gorzka czekolada, kakao (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Fot. Diana Łętocha

Do tej pory myślałam, że lion jest nie do podrobienia. A jednak – myliłam się. Co prawda z wyglądu go nie przypomina – całość jest ze zbitej kaszy ekspandowanej, przez co jest miękki, chrzęści i przyjemnie się go je. Ma wyrazisty orzechowy smak i karmelową słodycz daktyli. Co ciekawe, naprawdę jest bardzo podobny do oryginału,  tyle, że o ciekawej konsystencji. Drobną wadą jest fakt, że szybko się topi. Nie jest też aż tak syty jak inne batony, ale jest równie uzależniający i przepyszny.

 

PRZEBAJECZNY (keto)

Kalorie i makro batona: 357 kcal; B: 12g  W: 12g (brutto)  T: 29g
Skład: mleczko kokosowe, mleko migdałowe, orzechy arachidowe, mąka kokosowa, kakao, gorzka czekolada bez cukru*, babka jajowata, karob, sól himalajska, agar, erytrol.
Fot. Diana Łętocha
*miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Co ciekawe, baton przebajeczny nie tylko pod względem smaku, ale i wizualnie przypomina swój niezdrowy odpowiednik. Jest zbity i zawiera sporo kawałków orzechów arachidowych. Ma bardzo intensywny orzechowo-czekoladowy smak i jest bardzo słodki. Z zewnątrz oblany polewą na bazie agaru, przez co przypomina nieco galaretkę. Jest miękki, ale i chrupiący. Do tego pyszny niczym oryginał i naprawdę syty.

 

Wybierz Fit Cake!

Niecukiernia Fit Cake stale zaskakuje nowymi przekąskami i nietypowymi połączeniami smaków! Szeroki wybór pysznych ciast oraz wartościowych batoników znajdziesz na stronie fitcake.pl. Zapraszamy również do odwiedzin krakowskich lokali – na Karmelickiej oraz do nowo otwartego Fit Cake Nowa Huta!


Jeśli szukasz torebki na każdą okazję, której nie będzie miał nikt oprócz ciebie, to koniecznie przeczytaj artykuł o marce Fabiola!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments