Słodka wiosna z Fit Cake!

0
419

Nadeszła wiosna, a wraz z nią ochota na lekkie i zdrowe desery. Fit Cake nie ma sobie równych w tej dziedzinie, dlatego zobaczcie, co tym razem pojawiło się w witrynce naszej ulubionej fit cukierni!

NOWOŚĆ ! KARPATKA

Kcal i makro w porcji: 370 kcal; B: 6g  W: 20g  T: 29g

Skład: mleko sojowe, mleczko kokosowe, budyń bezglutenowy, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka kokosowa, jaja kurze, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

Fot. Diana Łętocha

Któż nie lubi karpatki? Wszyscy ją uwielbiamy! Niestety, ta oryginalna posiada mnóstwo niezdrowego tłuszczu i kalorii. Na szczęście Fit Cake rozwiązał ten problem i stworzył karpatkę w wersji fit! Czy jest równie pyszna jak tradycyjna? Jak najbardziej! Nawet wizualnie bardzo przypomina oryginał; puszysty krem ulokowany jest między warstwami ciasta, a góra posypana jest cukrem pudrem. Warto podkreślić, że porcja jest dość spora – wręcz podwójna. Krem jest bardzo lekki, zbity i słodki, ale nie do przesady. Konsystencją przypomina budyń i rozpływa się w ustach. W smaku bardzo wyraźnie czuć wanilię. Ciasto – bardzo delikatne, cienkie i słodkie, jakby biszkoptowe. Całość lekka, puszysta i naprawdę przepyszna, wręcz uzależniająca. Nie jest tłusta ani ciężka, za to syta.

TIRAMISU (KETO)

Kcal i makro w porcji: 362 kcal; B: 10g  W: 4g T: 34g

Skład: jaja kurze, śmietanka 30%, mascarpone, babka jajowata, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, olej rzepakowy, olej kokosowy, mleko sojowe, espresso, kakao, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Fot. Diana Łętocha

Ciasto składa się z naprzemiennie ułożonych 3 warstw: biszkopt-krem-kawa-biszkopt-krem-kawa. Spód nasączony kawą. Mokry, soczysty i wyrazisty, w smaku słodki. Krem na bazie mascarpone i śmietanki jest lekki i puszysty o smaku kawowo- jajecznym. Również słodki, rozpływający się w ustach. Na kremie cieniutka warstwa kawy i kolejno ułożone warstwy. Całość jest miękka, soczysta, słodka i bardzo kremowa. Syta, ale nie tłusta. Deser jest przepyszny i przypomina oryginał. Nawet Włochom by posmakował!

TARTA SEZAMKOWA

Kcal i makro w porcji: 447 kcal; B: 9g  W: 15g  T: 39g

Skład: mąka migdałowa, mąka kokosowa, olej kokosowy, tahini, mleczko kokosowe, mleko sojowe, owoce sezonowe: czarna porzeczka, sezam, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Fot. Diana Łętocha

Tarta prezentuje się smakowicie – na spodzie znajduje się warstwa owocowa i solidna porcja kremu, który jest bardzo zbity, a zarazem puszysty o wyrazistym, słodkim smaku sezamu. Na nim ulokowany jest keks z fit bitej śmietany i dorodna borówka. Niżej znajduje się wspomniana warstwa owocowa – cienka, ale bardzo wyczuwalna w smaku. W tym wypadku ma smak porzeczki i cała się z nich składa. Jest bardzo kwaśna, soczysta i orzeźwiająca – idealnie przełamuje słodycz kremu i biszkoptowy, choć sypki spód. Ciasto nie jest ciężkie ani tłuste, ale bardzo syte, a w smaku – pyszne.

PLACEK MIGDAŁOWY ZE ŚLIWKAMI

Kcal i makro w porcji: 219 kcal; B: 2g  W: 28g  T: 11g

Skład: śliwki, mąka migdałowa, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka kokosowa, olej kokosowy, agar, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Ten placek prezentuje się pięknie, głównie dzięki uroczemu, różowemu nadzieniu ze śliwek. Nie jest zbyt skomplikowane – składa się ze spodu, nadzienia i kruszonki z ciasta, a góry posypana czymś na kształt cukru pudru. Nadzienie jest bardzo ciekawe, choć proste – to śliwki z agarem, dzięki czemu ma przyjemną, galaretkowatą konsystencję o słodko-kwaśnym, orzeźwiającym smaku.  Przez tą kwaskowatość delikatnie, acz przyjemnie szczypie w język. Ciasto jak i kruszonka z niego są słodkie, sypkie i trochę kruche, a w smaku lekko maślane. To idealny, wiosenny, lekki deser.

 

SERNIK a’la LOTUS BISCOFF (LOW FODMAP)

Kcal i makro w porcji: 446 kcal; B: 8g  W: 27g  T: 34g

Skład: orzechy arachidowe, mleko migdałowe, mleczko kokosowe, budyń bezglutenowy, mąka ziemniaczana, mąka ryżowa, olej kokosowy, olej rzepakowy, sól himalajska, agar, wanilia, substancja słodząca: stewia (low fodmap, vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Byłam bardzo ciekawa tego serniczka. Ciastka lotus cieszą się dużą popularnością, a połączenie z tradycyjnym ciastem zapowiada raczej sukces. Spód, krem i kruszonka – tak się owy sernik prezentuje. Masa serowa jest zbita, słodka o mocno piernikowym smaku. Konsystencją przypomina budyń – jest bardzo lekka i syta. Kruszonka wykonana jest z ciasta i orzechów arachidowych, dzięki czemu przyjemnie chrupie. Mokra i słodka o mocno korzenno-orzechowym smaku. Spód taki sam. Całość soczysta, bardzo syta i słodka. Faktycznie ciekawe i smaczne połączenie. Warto spróbować.

 

 

DESERKI W SŁOICZKACH

Oprócz ciast, w Fit Cake’u znajdują się również znane wam już z poprzednich recenzji deserki w słoiczkach. Można je spożywać na miejscu, jak i zabrać ze sobą na wynos. Smaków jest sporo. Tym razem zdecydowałam się na 2 kultowe: Cookie dough brownie z karmelem oraz Snickers – oba w wersji keto.

Fot. Diana Łętocha

COOKIE DOUGH BROWNIE Z KARMELEM (KETO)

Kcal i makro całości: 342 kcal; B: 9g  W: 9g  T: 30g

Skład: mleko migdałowe, babka jajowata, kakao, gorzka czekolada*, karob, masło orzechowe, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol.

*składniki: miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Fot. Diana Łętocha

Ten deser to dwie warstwy – jasna przeplata się z ciemną. Sam zapach jest bardzo kuszący, mocno karmelowy. Konsystencja zbita, niczym gęsty budyń. Warstwa czekoladowa – słodka, wyraziście kakaowa z wyczuwalną nutką soli. Znajdują się w niej małe kawałeczki gorzkiej czekolady, co daje fajny chrupiący akcent. Jasna masa jest słodsza o bardziej kremowej formule. W smaku mocno orzechowa, zachodząca karmelem. Warstwy idealnie się łączą, tworząc zgrany duet. W sumie deser bardziej przypomina Monte. Jest bardzo syty i przepyszny.

 

A’LA SNICKERS (KETO)

Kcal i makro całości: 388 kcal; B: 13g  W: 12g  T: 32g

Skład: mleko migdałowe, babka jajowata, kakao, karob, masło orzechowe, orzechy arachidowe, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol (keto, vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Fot. Diana Łętocha

Snickers w słoiku składa się z 3 warstw: od góry czekoladowa, później  jasna i ciemniejsza, orzechowa. Pierwsza jest słodka o wyrazistym smaku kakao i o budyniowej konsystencji. Druga natomiast jest zbita, gęstsza od poprzedniej i bardziej kremowa o delikatnie orzechowym smaku. Trzecia ma intensywnie orzechowo-karmelowy smak, a jej formuła przypomina budyń. Wyraźnie czuć orzechy arachidowe i posmak soli. Całość jest pyszna, lekka i gładko zblendowana. Smaki idealnie się przenikają i wszystkie warstwy do siebie pasują, przypominając znany batonik. To syty i słodki deser, który z pewnością pokochacie.

Wielkanocna oferta już dostępna!

Jak co roku, Fit Cake proponuje także zdrowe zamienniki tradycyjnych, jak i świątecznych ciast. Mazurek Oreo, a może z ajerkoniakiem i dziką różą ? Sernik chałwowy czy tradycyjny? Albo malinowa chmurka? Więcej ciast znajdziecie na profilach Fit Cake Karmelicka i Fit Cake Nowa Huta! Zamówienia przyjmowane są do 4 kwietnia.

Wybierz Fit Cake!

Porozpieszczaj się trochę i zafunduj sobie pyszny, lekki deser od Fit Cake’a! Powyższe pyszności i wiele więcej znajdziesz na stronie www.fitcake.pl oraz w krakowskich lokalach.


Zadbaj o swoją skórę z nowymi kosmetykami Skin Dopamine od FaceBoom! Szczegóły znajdziesz w naszej recenzji Bezpieczna kuracja retinolem tylko ze Skin Dopamine!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments