Poznaj zdrowe i smaczne desery na jesień od Fit Cake!

0
409

Oficjalnie mamy jesień, a wraz z nią chłodne, deszczowe oraz krótsze dni. Czy można jakoś osłodzić sobie ten czas? No pewnie! Najlepiej zaopatrując się w zdrowe, bezcukrowe desery z najzdrowszej, a zarazem naszej ulubionej nie-cukierni – Fit Cake!

 

Ciasta do kawki lub herbatki

Jesienią szczególnie lubimy grzać się w domu, pod kocykiem z kubkiem ulubionego, gorącego napoju, ale częściej niż zwykle mamy też ochotę na coś słodkiego. Idealnym smakołykiem wydaje się więc kawałek pysznego ciasta. Zobacz, które z poniższych przyciągnie twoją uwagę.

Fot. Diana Łętocha

 

TIRAMISU

Makro w porcji: 211 kcal; B: 5g  W: 5g  T: 19g

Skład: jaja kurze, mleczko kokosowe, mąka gryczana, espresso, kakao, erytrol (bez  dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów, odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę).

Fot. Diana Łętocha

Tiramisu z Fit Cake’a  składa się z 2 naprzemiennie układanych warstw: z ciemnego biszkoptu i białego kremu. Spód wygląda jak typowy, czekoladowy biszkopt.  Jest mokry i sprężysty o delikatnie czekoladowym smaku. Mimo, że w jego składzie znajduje się gryka – w ogóle jej nie czuć. Krem to śmietanka kokosowa z wyrazistym, aczkolwiek łagodnym posmakiem kawy. Jest bardzo lekki, słodki i rozpływa się w ustach. Całość  jest miękka i soczysta. Warstwy idealnie się przenikają, tworząc idealną kopię tradycyjnego tiramisu. To naprawdę pyszne fit ciasto!

KOPIEC KRETA CZEKOLADOWY

Makro w porcji: 253 kcal; B: 6g  W: 14g  T: 17g 

Skład: banany, jaja kurze, mleczko kokosowe, mąka gryczana, mleko sojowe, kakao, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

Fot. Diana Łętocha

Wizualnie to ciasto różni się od tradycyjnego kopca kreta tylko kolorem masy, ponieważ skonstruowany jest dokładnie tak samo. Spód tworzy czekoladowy biszkopt, na nim widoczna warstwa ułożonych bananów, na to solidna porcja kremu i z wierzchu pokruszony biszkopt ze spodu. Ciasto jest mokre, chrzęszczące i bardzo słodkie, o wyrazistym posmaku kakao. Banany idealnie pasują, dodając więcej słodyczy całości. Krem jest lekki, puszysty, mocno kakaowy i bardzo słodki. Można by rzec, że wręcz uzależniający! Całość zbita, delikatna, intensywnie czekoladowa. Rozpływa się w ustach, nie jest ciężkie ani tłuste, nie czuć też posmaku gryki w biszkopcie. Jest bardzo soczyste. Idealne na każdą uroczystość, jak i bez okazji. Doskonałe do kawy lub herbaty.

JAGIELNIK DARK AND WHITE CHOCOLATE

Makro w porcji: 351 kcal; B: 7g  W: 38g  T: 19g       

Skład: kasza jaglana, daktyle, mleczko kokosowe, mleko sojowe, mąka kokosowa, kakao, gorzka czekolada, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów, bez jajek).

Fot. Diana Łętocha

To 3 warstwowe ciasto: od najjaśniejszej, do najciemniejszej. Z wierzchu jest bita śmietana kokosowa – bardzo słodka, puszysta, rozpływająca się w ustach. Drugą warstwę tworzy  krem czekoladowy, który również rozpływa się w ustach o delikatnym kakaowym smaku. Spód to zblendowana, wyczuwalna w konsystencji kasza jaglana. Masa ta nie jest gładka. W konsystencji miękka i kleista o kakaowym smaku z wyczuwalną nutą mleka sojowego. Całość jest lekka, bardzo słodka o kokosowo-czekoladowym smaku. Ciasto jest syte, ale naprawdę bardzo słodkie.

MALINOWA CHMURA

Makro w porcji: 223 kcal, B: 5g  W: 8g  T: 19g  

Skład: jaja kurze, mąka gryczana, maliny, mleczko kokosowe, żelatyna, mleko sojowe, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy , bez orzechów, odpowiednie dla osób chorych na cukrzycę).

Fot. Diana Łętocha

Fit malinowa chmurka składa się z 5 warstw. Wierzch to pianka kokosowa – bardzo lekka, słodka i rozpływająca się w ustach. Następną warstwą jest słodki, mokry i soczysty biszkopt z mąki gryczanej, choć w smaku nie sposób jej wyczuć. Ponownie mamy piankę kokosową, pod którą ukrywa się warstwa malinowa. Przypomina galaretkę pełną chrupiących pestek malin. Jest słodka, orzeźwiająca i odrobinkę kwaskowata. Spód to mokry i soczysty biszkopt. Całość jest zbita, miękka i lekka, z małym chrupiącym akcentem. Bardzo słodka w smaku, znacznie użo lżejsza od oryginału, ale równie smaczna. To przepyszne, soczyste ciasto z wyraźną nutką malin. Idealny deser kojarzony z latem. Osobiście – mój faworyt.

KETO BUENO WHITE

Makro w porcji: 286 kcal; B: 8g   W: 5g  T: 29g

Skład: jaja kurze, mleczko kokosowe, mleko migdałowe, mąka migdałowa, mąka kokosowa, łupiny babki jajowatej, orzechy laskowe, budyń bezglutenowy, olej kokosowy, mleko kokosowe, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, keto).

Fot. Diana Łętocha

Kinder bueno kochają wszyscy, a fani białej czekolady z pewnością uwielbiają jego białą wersję. Fit Cake’kowa wersja składa się z 4 warstw: z biszkoptu, orzechowego kremu, znów z biszkoptu i białego kremu. Spód jest słodki, wilgotny i mokry, bardzo łagodny i neutralny w smaku. Biała warstwa jest słodka, intensywnie kokosowa i  zawiera drobne kawałeczki orzechów laskowych. Warstwa ciemniejsza jest natomiast jeszcze bardziej słodka, ale też ma drobne kawałki orzechów laskowych. Jej konsystencja przypomina trochę galaretkę, a trochę budyń- coś pomiędzy. Wierzch jest solidnie obsypany dużymi kawałkami chrupiących orzeszków. Całość jest słodziutka, kremowa, sprężysta i lekko chrupiąca. Faktycznie, przypomina nieco tytułowy smakołyk. Bardzo przyjemne, delikatne i soczyste ciasto.

 

Deser do szkoły, do pracy albo do domu

Pyszne desery to nie tylko ciasta, ale i owsianki, ryżanki oraz batony.  Które z poniższych zabralibyście ze sobą?

Fot. Diana Łętocha

OWSIANKA A’LA JEŻYKI COCONUT

Makro w całości: 499 kcal; B: 24g W: 45g T: 25g

Skład: płatki owsiane, koncentrat białka serwatkowego, mleczko kokosowe, kasza jaglana ekspandowana,  wiórki kokosowe, budyń bezglutenowy, masło orzechowe, kakao, karob, syrop daktylowy,  erytrol, agar, sól himalajska (bez dodatku cukru, bez glutenu).

Fot. Diana Łętocha

Tym razem owsianka o smaku kultowych ciastek jeżyki – w wersji kokosowej. To solidna, spora jak na jedną osobę porcja kremowej owsianki. Masa jest zbita, częściowo zblendowana i przypomina nieco budyń. Ma wyrazisty karmelowo-orzechowy smak oraz zapach.  Jest słodka, ale w sam raz, czuć też leciutką kwaskowatość w tle. Idealnie pasuje tutaj miękka kasza ekspandowana, która przyjemnie trzeszczy pod zębami oraz wyczuwalne wiórki kokosa. Zdecydowanie w całości wybija się smak karmelu i faktycznie przypomina smakiem tytułowe ciasteczko. Soczysta, orzeźwiająca, syta i bardzo smaczna propozycja deseru na wynos.

Fot. Diana Łętocha

RYŻANKA FIT RISO (LOW FODMAP) – NOWOŚĆ!

Makro w całości: 215 kcal; B: 5g  W: 44g T: 2g 

Skład: mleko migdałowe, ryż, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, maliny, sól himalajska, wanilia, agar, substancja słodząca: stewia (low fodmap, vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Tym razem nowość dla fanów kultowego deseru riso. Ta ryżanka bardzo przypomina ten przysmak – w końcu to ryż na mleku. Pierwsze, na co zwróciłam uwagę po otwarciu, to piękny i kuszący malinowo-waniliowy zapach.  Deser jest zbity, bardzo słodki o wyrazistym posmaku wanilii. Na środku znajduje się spora porcja dżemu bądź marmoladki malinowej o bardzo intensywnym smaku tych owoców. Jest bardzo słodka z delikatną nutką kwaskowatości i zawiera chrzęszczące pod zębami pestki malin. Całość jest naprawdę słodka, miękko-chrupiąca. To pyszny, lekki i orzeźwiający deser.

Fot. Diana Łętocha

Baton SNAKERS (wegański)

Makro  całości: 351 kcal; B: 11g  W: 34g  T: 19g   

Skład: kasza jaglana, daktyle, orzechy arachidowe, mleko sojowe, mąka kokosowa, olej kokosowy, gorzka czekolada, sól himalajska, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Baton zawsze jest idealną przekąską – szczególnie taki, który jest zdrowy i syty zarazem. Tym razem o smaku przypominającym kolejny sklepowy hit, czyli Snickersa. Wersja od Fit Cake jest przede wszystkim większa – baton jest długi i zbity. To miękkie 2 warstwowe ciasto; spód imituje bardzo słodka masa z kaszy jaglanej, a na niej znajduje się równie słodka warstwa zblendowanych daktyli. Z wierzchu Snakers obsypany jest solidną porcją orzechów arachidowych, a całość oblana jest czekoladą. Baton jest bardzo smaczny, słodki i miękki z wyraźnie chrupiącym akcentem. To godny rywal dla tradycyjnego batona – idealnie go zastępuje.

 

FIT KAT (wegański)

Makro w całości: 358 kcal; B: 6g  W: 16g  T: 30g   

Skład: Pieczywo chrupkie kukurydziano-gryczane, masło orzechowe, olej kokosowy, syrop daktylowy, gorzka czekolada, sól himalajska, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Fot. Diana Łętocha

Po nazwie już wiecie, czyj to rywal. Otóż Fit Kat to spory wafel – jest bardzo wysoki i naprawdę twardy. Chrupiące wafle przekładane są cienką, ale bardzo wyczuwalną w smaku warstwą orzechowego kremu. Ma słodko-słony smak: wyraźnie wyczuwalne są daktyle i nutka masła orzechowego z solą himalajską. Z wierzchu oblany jest czekoladą. W smaku to naprawdę przepyszny baton, jednak ciężko się go je, ze względu na twardą konsystencję oraz wysoką konstrukcję. Fit Kata należy też szybko zjeść, ponieważ czekolada bardzo szybko się topi i zlepia palce.

 

Jesień – tylko z Fit Cake!

Jak widać, jesień nie musi być nudna, smutna i ponura. Lepiej, aby była słodka i kojarzyła się ze smacznymi i zdrowymi smakołykami od Fit Cake’a! Ciasta, owsianki, batony i wiele innych pyszności znajdziecie na stronie fitcake.pl oraz w lokalach stacjonarnych, w tym w Krakowie (na ul. Karmelickiej oraz w Nowej Hucie). Serdecznie zapraszamy!


Jeśli jeszcze nie pożegnałaś się z letnimi smakami, przeczytaj naszą poprzednią recenzję deserów z Fit Cake’a!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments