Poznaj wiosenne nowości w Fit Cake!

0
19

Wiosna w pełni, dlatego warto wykorzystać piękną pogodę, by jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu. Słońce, natura i śpiew ptaków to coś, co lubimy najbardziej, a najlepiej w towarzystwie pysznych fit nowości na wynos, które znajdziecie w Fit Cake Nowa Huta!

Śniadanie, lunch a może obiad na dworze? Czemu nie!

Lokal Fit Cake Nowa Huta wprowadził nowość w postaci bowli oraz kanapek. Niezależnie, czy jesteście wege czy mięsożerni – każdy znajdzie coś dla siebie!

Fot. Diana Łętocha

BOWL HAWAJSKI

Fot. Diana Łętocha

Porcja (350g +sos 60g) = 555 kcal; B: 29,5g W:44g T: 29g błonnik: 18g

Skład: filet z kurczaka, makaron ryżowy, wegańska gouda; warzywa: papryka czerwona, ananas, ogórek, por, kiełki brokuła; przyprawy: sos sojowy bezglutenowy, pieprz, sól himalajska; sos*.

*Składniki: majonez wegański, olej słonecznikowy (30%), śmietana (6%), koncentrat pomidorowy, papryka czerwona konserwowa (5,6%), ocet spirytusowy, żółtko jaja kurzego, sól, szczypiorek suszony, gorczyca, substancja słodząca sukraloza (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

Bowl wygląda bardzo apetycznie – już zza przykrywki widać solidną porcję świeżych, chrupiących warzyw, takich jak: papryka, ogórek, por, kukurydza i kiełki brokułu oraz kawałki soczystego owocu w postaci ananasa. Ponadto w opakowaniu znajduje się także porcja sera żółtego, spora garść makaronu ryżowego oraz poćwiartowany filet z kurczaka. Wszystkie te składniki tworzą zgraną, hawajską kompozycję w postaci sytej sałatki. Do całości dołączona jest spora porcja sosu majonezowego, w którym dominuje smak pomidorów i papryki. Sos ma kremową konsystencję o słodko-kwaśnym smaku, który świetnie dopełnia soczyste składniki sprawiając, że sałatka nie jest mdła ani sucha, za to pożywna i smaczna.

Mięso jest odpowiednio przygotowane – nie rozlatuje się, nie jest też twarde. Bardzo ciekawym, ale świetnie pasującym składnikiem jest tutaj makaron ryżowy o konsystencji twardszej żelki, co wzbogaca i potęguje doznania smakowe. To bardzo jakościowy, chrupiąco-żelkowy posiłek, który sprawdzi się zarówno w roli śniadania, lunchu, obiadu jak i nawet kolacji. To mieszanka smaków; słodkiego-pikantnego-kwaśnego, a wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują wraz z sosem. Bowl od Fit Cake’a jest dla mnie bardzo przyjemnym zaskoczeniem – wy też musicie tego spróbować ! Wygodny, poręczny, szczelnie zapakowany pojemnik z sycącą zawartością. Sos również nie wycieka z pudełka, nie przesiąka, więc z powodzeniem można zostawić sobie część posiłku na później  (choć jest tak smaczny, że byłoby to trudne do wykonania). To solidna dawka witamin!

Fot. Diana Łętocha

WEGAŃSKI BOWL Z BURAKIEM I FETĄ

Fot. Diana Łętocha

Porcja (220g+sos 40g) = 550 kcal; B: 10g W:42g T: 38g błonnik: 20,3g

Skład: burak, wegańska feta*, żurawina suszona, migdały prażone z solą kłodawską, pestki słonecznika, sos: musztarda, syrop daktylowy, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek.
*woda, olej kokosowy (29%), skrobia, sól morska, regulator kwasowości: glukonolakton, aromaty, ekstrakt z oliwy, witamina B12 (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Ta wersja sałatki również wygląda apetycznie. Przez przezroczystą przykrywkę widać bardzo solidną garść posypanych z wierzchu migdałów i pestek słonecznika oraz suszonej żurawiny. Głównymi bohaterami tej sałatki są jednak burak oraz wegański ser feta, natomiast na spodzie znajduje się chrupiąca, zielona sałata. Dołączony jest sos o wyraźnej, dominującej musztardowej nucie, który jest bardzo pikantny. Składniki bowla są dobrane ciekawie, tworząc słodko-kwaśno-pikantną mieszankę. Solidne kawałki buraka są smaczne i soczyste – jest ich całkiem sporo. Sałata świeża i chrupiąca, jednak szczególnie ciekawym odkryciem jest dla mnie feta wegańska, której smak przypomina nieco fetę, ale i ser kozi. Jest naprawdę bardzo smaczna i rozpływa się w ustach!

Ciekawy jest również fakt, że migdały są prażone i solone, co zbogaca walory smakowe tej sałatki. Żurawina bardzo słodziutka, pyszna. Połączenia składników są smaczne i bardzo do siebie pasują. Sałatka nie jest mdła ani sucha. wszystko jest świeże i starannie przygotowane. Jedynie radzę spróbować najpierw sosu przed wlaniem go do sałatki, ponieważ jest naprawdę bardzo ostry i intensywny. Szczególnie polecam tą wersję miłośnikom pikantnych rzeczy, bo wyczuwalnie pali w język i kręci w nosie. Koniecznie zabierzcie coś do picia!

Fot. Diana Łętocha

JALAPENO & HUMMUS CLUB SANDWICH

Fot. Diana Łętocha

Porcja (150g) = 229 KCAL
Tłuszcz 18,5g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,6g
Węglowodany 7,1g – w tym cukry 0,9g
Białko 8,5g
Sól 0,9g
Błonnik 4,4g

Skład: chleb keto FIT CAKE*; hummus paprykowy**; wegańska gouda, warzywa: sałata, papryka, czerwona cebula; sos jalapeno***.
*chleb: mąka migdałowa, słonecznik, nasiona chia, pestki dyni bezłuskowej, siemię lniane, mąka lniana odtłuszczona, łuska babki jajowatej, sól himalajska
**hummus: ciecierzyca, papryka, oliwa z oliwek, sezam, czosnek, przyprawy, sól.
*** sos jalapeno: Pomidory, ocet jabłkowy (8%), papryka zielona (4,5%), pasta jalapeno (4,5%): jalapeno czerwone i zielone, woda, ocet winny, sól, sól himalajska (2,3%), naturalny aromat, substancja słodząca: suklaroza (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

 Kolejna nowość to fit kanapki – do wyboru z tuńczykiem lub humusem i jalapeno. Porcja zawiera 300g, a więc dwie dorodne i po brzegi wypełnione dobrociami połówki. Bułeczka jest wypiekana na miejscu, troszkę twardsza niż typowe pieczywo, ale nie przesadnie. Jest za to zbita i zawierająca pełno nasion, które też widać.

W smaku dość słona, przypominająca nieco pieczywo pełnoziarniste. Hummus kremowy, świeży o wyraźnie paprykowym smaku. Warzywa chrupkie, świeże i smaczne, a są to: liść sałaty, papryka czerwona i cebula czerwona. W środku znajduje się także plaster sera żółtego i sos jalapeno. Jeśli chodzi o ten sos – jest wyczuwalny, ale bardzo delikatnie. Obawiałam się, że całość będzie bardzo ostra i zdominuje smak kanapek, ale nie – fani ostrości mogą nawet nie zauważyć, że jest ono w składzie. Całość jest smaczna i syta.

Fot. Diana Łętocha

 

JAGLANKA SNICKERS CRISP

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 476 kcal; B: 27g W: 48g T: 19g

Skład: kasza jaglana, koncentrat białka serwatkowego, kasza jaglana ekspandowana, orzechy arachidowe, budyń bezglutenowy, kakao, karob, syrop daktylowy, mąka kokosowa, erytrol, agar, sól himalajska (bez dodatku cukru, bez glutenu).

Dla fanów posiłków na słodko czeka jaglanka snickers. Składa się ona z dwóch warstw: jasnej i ciemnej. Pierwsza to budyń jaglany, w którym wyraźnie wyczuwalna jest mąka kokosowa oraz kawałki orzechów arachidowych, a druga to słodka, budyniowa masa kakaowa. Całość posypana solidną garścią chrupiących orzechów oraz miękką, ekspandowaną jagłą. Deser jest słodko-słony, o wyrazistym, orzechowym smaku i z delikatną nutką wanilii. Miękki, a zarazem z chrupiącym akcentem. Przypomina popularny batonik, ale jest bardziej syty.

Fot. Diana Łętocha

 

CIASTKA

Nowością są także kruche ciasteczka w 2 wersjach smakowych: maślanej i czekoladowej. W każdej paczuszce znajduje się po 6 sztuk. Zapakowane są szczelnie i bardzo starannie – aż się proszą o zabranie ich na spacer!

Fot. Diana Łętocha

Ciasteczka maślane

Fot. Diana Łętocha

100g = 431 kcal; B: 11g W: 24g T:40g

Te kuszące ciasteczka są kruche i nieco twarde, w dodatku przyjemnie przypieczone. Wyczuwalna jest mąka kokosowa i przede wszystkim – wyraźny posmak cynamonu. Na pewno czuć też nutkę masła orzechowego – w końcu są keto. Mają ten charakterystyczny maślany posmak, ale nie są tłuste, a lekko słodkie. Wbrew pozorom syta przekąska. Można je zabrać ze sobą wszędzie!

 

Ciasteczka czekoladowe

Fot. Diana Łętocha

100g = 434 kcal; B: 10g W:24g T: 41g

Wersja czekoladowa jest dość podobna – konsystencja również jest krucha i nieco twardawa, również są przypieczone. Różni je akcent czekoladowy; nie dość, że zawierają w sobie czekoladę, to jeszcze mają jej kawałeczki, co widać też z zewnątrz.  W nich też czuć posmak masła orzechowego i cynamonu, jednak są znacznie mniej słodkie od powyższych – a wręcz wcale. Jeśli więc nie jesteście fanami przesadnej słodyczy – to coś idealnie dla was.

 

SERNIK ROCHER (KETO)

Fot. Diana Łętocha

Porcja = 391 kcal; B: 10g W: 9g T: 35g

Skład: śmietanka 30%, serek twarogowy, mascarpone, jaja kurze, babka jajowata, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, olej rzepakowy, orzechy arachidowe, orzechy laskowe, gorzka czekolada*, kakao, karob, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol *miazga kakaowa, maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Jak Fit Cake, to i fit ciasto! A sernik ferrero rocher w wersji keto prezentuje się naprawdę smakowicie. Jest zbite, 2-warstwowe. Wierzch obficie posypany kawałeczkami orzechów arachidowych. Spód to biszkopt kakaowy, mało słodki w smaku, za to intensywnie czuć kakao i nutkę soli oraz kokosa. Kwaskowata masa serowo-kakaowo-orzechowa jest w formie zbitego, gęstego kremu. Wewnątrz również są drobne kawałeczki orzechów. Tekstury świetnie do siebie pasują, a sernik doskonale współgra z orzechowo-kakaowym połączeniem. Ciasto syte, rozpływa się w ustach. Przyjemnie chrupiące, pyszne i faktycznie przypomina pralinkę ferrero.

Odwiedź Fit Cake’a!

Ciekawi cię smak nowych bowli, kanapek lub ciasteczek? To koniecznie odwiedź Fit Cake Nowa Huta! Tradycyjnie zastaniesz również pyszne ciasta, śniadania, napoje i wiele innych pyszności! Warto odwiedzić również pozostałe lokale Fit Cake oraz stronę fitcake.pl!


Dłonie są naszą wizytówką, dlatego pamiętaj, aby o nie dbać. Jak? Przeczytaj recenzję o kosmetykach do dłoni od SHECARE!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments