Ser – pod tym słowem kryje się tak wiele. Sery żółte, białe, pleśniowe… jest ich naprawdę wiele. Możemy je również przyrządzać na przeróżne sposoby. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Właśnie dlatego dziś przygotowaliśmy ciekawe potrawy dla miłośników serów.
Panierowany camembert
Camembert to najdelikatniejszy z serów pleśniowych. Pod białą, lekko mechatą warstwą kryje się delikatna, mięciutka masa. Pod wpływem ciepła staje się jeszcze bardziej kremowa i obłędnie rozpływa na podniebieniu. Właśnie taki efekt uzyskamy, gdy spróbujemy panierowanego camembemberta. Do jego wykonania potrzebujemy krążek sera camembert, jedno jajko, pół szklanki bułki tartej, olej, żurawinę oraz sól i pieprz. Cały krążek obtaczamy dokładnie w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Jeśli lubicie dużą ilość panierki, możecie wykonać ten krok dwukrotnie. Następnie kładziemy ser na rozgrzanym na patelni oleju. Smażymy z dwóch stron oraz po bokach, aż uzyska idealny, złocisty kolor. Przekładamy na talerz, kroimy w trójkąciki i podajemy z żurawiną.
Mac&Cheese
Mac&Cheese to danie niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych. Jest pyszne, kremowe i bardzo proste. Potrzebujesz 250 g makaronu typu kolanka, 250 ml mleka pełnotłustego, 200 g sera cheddar, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, pieprz. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu ponownie wkładamy do garnka. Przygotowujemy dużą i głębszą patelnię. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Gdy się roztopi, powoli dodajemy mąkę. Robimy to, mieszając. Gdy masa będzie gładka, dodajemy mleko. Zwiększamy moc palnika, cały czas mieszamy, aż do momentu kiedy zgęstnieje. Może to potrwać kilka minut. Do sosu dodajemy ser. Wciąż mieszamy. Ser musi się dobrze rozpuścić i połączyć z sosem. Na sam koniec dodajemy pieprz. Gotowe!
Mini serniczki
Były dania wytrawne, czas na coś słodkiego. Mini serniczki to szybki deser, w dodatku wykonujemy go w szklankach. Na 4 pucharki potrzebujemy 300 g twarogu zmielonego lub serka śmietankowego, 400 g jogurtu greckiego, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 170 g herbatników, lub innych kruchych ciasteczek, 300 g truskawek mrożonych lub świeżych, ¼ szklanki wody i galaretka truskawkowa. Ciasteczka rozdrabniamy wałkiem bądź przy pomocy malaksera. Owoce blendujemy, żeby powstał mus. Podgrzewamy go z wodą, aż do zagotowania. Dodajemy galaretkę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Serek łączymy z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do szklanek dajemy pokruszone ciasteczka. Zalewamy serkiem, a na samym końcu dajemy mus truskawkowy. Tak wypełnione szklanki wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem możemy udekorować świeżymi owocami, miętą i bitą śmietaną.