Pomysły na zupy krem

0
200
fot. Adobe Stock

Zupy krem są wspaniałymi pomysłami na obiady. Przygotowanie większości z nich nie zajmie nam sporo czasu. Gotując je, uczymy się łączyć ze sobą różne smaki, a dzięki użyciu innych przypraw, za każdym razem nasza zupa będzie mogła smakować całkiem inaczej. Oto najciekawsze z nich!

Chrzanowa

fot. Adobe Stock

Podsmażamy na oleju ziemniaki, seler, pietruszkę, czosnek i cebulę. Gdy cebula delikatnie się zrumieni, a warzywa zmiękną, zalewamy je bulionem warzywnym lub rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową. Jeżeli warzywa nie są dogotowane, to pozostawiamy je na ogniu razem z bulionem. Naszą zupę doprawiamy chrzanem, czosnkiem granulowanym, koperkiem, solą oraz natką pietruszki i zabielamy śmietaną 12% lub 18%. Na koniec wszystko blendujemy. Ps. Zalewając warzywa bulionem pamiętajmy, że to, ile wody dodamy ma wpływ na gęstość naszej zupy!

Dyniowa

fot. Adobe Stock

 

Naszą dynię kroimy na mniejsze części i wybieramy z niej pestki. Nastawiamy piekarnik na 180 °C i wkładamy do niego blaszkę z marchewką, pietruszką, papryką oraz dynią. Warzywa mogą nie być obrane ze skórki, jednak pamiętajmy, by je wcześniej umyć. Kroimy ziemniaki i cebulę, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy się usmażą, zalewamy je bulionem i pozostawiamy na ogniu, dopóki ziemniaki nie będą miękkie. Po upływie 60 minut wyjmujemy warzywa z piekarnika i obieramy ze skórek (które prawdopodobnie się podpiekły). Miąższ dyni oddzielamy łyżką od skórki. Upieczone warzywa dodajemy do bulionu z ziemniakami i cebulą, doprawiamy pieprzem, solą, małą ilością imbiru, curry i kurkumą. Po raz kolejny – blendujemy na gładką masę.

Cebulowa

fot. Adobe Stock

Podsmażamy sporą ilość cebuli z ziemniakami, czosnkiem i marchewką. (Jeżeli chcemy, by ziemniaki szybciej się usmażyły, należy pokroić je drobniej). Tak samo, jak w przepisie wyżej, po usmażeniu zalewamy nasze warzywa wywarem i dusimy na małym ogniu. Dodajemy do smaku trzy łyżki oliwy, szczyptę startej gałki muszkatołowej, dużą łyżkę czosnku granulowanego i natkę pietruszki. Teraz pozostało nam zblendować naszą zupę. Możemy podawać ją z grzankami, cebulą i czosnkiem podpiekanymi na patelni.

Grochowa

fot. Adobe Stock

Gotujemy kilka pokrojonych ziemniaków, seler, szpinak oraz dwie puszki groszku konserwowego w wywarze warzywnym lub wodzie z kostką rosołową. W międzyczasie podsmażamy na patelni sporą ilość cebuli. Jeśli nie mamy pewności, czy warzywa się ugotowały, możemy nabić je na widelec i sprawdzić, czy są miękkie. Zupę doprawiamy czosnkiem, koperkiem, solą oraz pieprzem, dodajemy do niej podsmażoną cebulę i blendujemy. Jej idealnym dopełnieniem będzie podsmażony boczek.

Gęstość każdej z tych zup zależna będzie od ilości dodanego przez nas bulionu. Jeśli chcemy, by była ona gęstsza, powinniśmy dodać go mniej. Oczywiście każdą z nich możemy doprawić wg. własnych upodobań smakowych i podawać z ulubionymi dodatkami. Zupy można zabielać śmietaną, jogurtem czy też maślanką. Jeżeli mamy ochotę, możemy posypać ją podsmażonymi grzankami lub boczkiem. Pamiętajcie – warto eksperymentować i szukać idealnych wersji tych dań dla siebie! 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments