Mięciutkie, puszyste i słodkie. Takie właśnie są pancakes, bądź też w spolszczonej wersji pankejki.
Pankejki to amerykańskie naleśniki, które z naszymi naleśnikami mają niewiele wspólnego. Jak widać po wcześniejszym opisie, są to raczej placuszki. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne i cieszą się dużą popularnością. Najczęściej podajemy je z syropem klonowym, bądź jajkiem i bekonem. Dodatki mogą być jednak przeróżne. Czy da się jednak zmienić samą formułę? Oczywiście! Przedstawiamy wam pancakes w nietypowych odsłonach!
Pieczone owsiane pancakes
Niby pancakes, a jednak mają w sobie coś ze słodkich bułeczek, tyle, że bardziej płaskich. Jest to zdecydowanie fit alternatywa, dla tych klasycznie smażonych na patelni. Są nie tylko pyszne, ale i niezwykle sycące. Do ich wykonania potrzebujemy 2 szklanki mąki pszennej, szklankę mleka, 2 jajka, opakowanie cukru waniliowego, 8 czubatych łyżek płatków owsianych i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie nakładamy łyżkę, lub półtorej ciasta i formujemy okrągłe placki. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ponieważ nie są one zbyt słodkie, śmiało możemy posypać je cukrem pudrem, lub użyć jakiejś polewy. Oczywiście świetne uzupełnienie będą stanowić owoce.
Czekoladowe pancakes
Ten przepis przypadnie fanom czekolady! Do tych obłędnych placuszków potrzebujemy 2 duże jajka, 250 ml mleka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 szklanki mąki pszennej, ⅓ szklanki cukru (najlepiej drobnego), łyżka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 0,5 łyżeczki soli i pół szklanki posiekanej czekolady. Wszystkie składniki, poza czekoladą miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i ręcznie mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Odwracamy na drugą stronę, gdy zauważymy pęcherzyki powietrza.
Szpinakowe pancakes
Pancakes muszą być tylko słodkie? Absolutnie nie! Właśnie dlatego tym razem przedstawiamy wersję wytrawną. Do przygotowania tych placuszków potrzebujemy czubatej łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 0,5 szklanki maślanki, 2 łyżki masła, 100 g mrożonego, siekanego szpinaku, jajko, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ząbek czosnku, sól i pieprz. Łączymy obie mąki, razem z proszkiem do pieczenia. Rozpuszczamy masło i w osobnym naczyniu łączymy je z maślanką i jajkiem. Dodajemy sól i pieprz według uznania, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak, oraz połączone wcześniej mąki, wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Za pomocą łyżki wylewamy masę na suchą patelnię. Smażymy na średnim ogniu z obu stron. Takie pancakes najlepiej będą smakować z sadzonym jajkiem.