Marcepan – więcej niż słodycz

0
6
marcepan
fot. freepik / Freepik pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/martwa-natura-z-pysznym-marcepanem_32235066.htm#fromView=search&page=1&position=12&uuid=4cd0d234-5212-43e7-a336-a24eb642b753&query=marcepan

Choć marcepan kojarzy się głównie z deserami i świętami, ta migdałowa masa ma znacznie więcej do zaoferowania. Bogaty w witaminy, błonnik i zdrowe tłuszcze, może nie tylko rozpieszczać podniebienie, ale i wspierać nasze zdrowie. Poznaj jego historię i właściwości.

Czym jest marcepan?

Marcepan to popularna słodkość, którą możemy spotkać niemal w każdym sklepie. Występuje pod postacią cukierków, batoników, ciast a nawet nadzień. Choć wszyscy znamy jego złożony smak, to nie każdy wie, że w jego skład wchodzą głównie zmielone migdały, utarte z cukrem. Często występują także z dodatkiem olejków aromatycznych, na przykład o zapachu migdałowym czy różanym. Czasem jako składnik łączący dodaje się likier amaretto, który podkreśla smak migdałów. Mówi się, że im mniejsza zawartość cukru w masie, tym marcepan jest lepszej jakości.

Historia marcepanu

Pochodzenie marcepanu przypada na kraje arabskie. Prawdopodobnie dokładne miejsce jego pochodzenia to Persja, czyli obecny Iran. Początkowo jego smakiem mogły cieszyć się jedynie rodziny królewskie i bogacze, ale z czasem, gdy produkcja cukru z buraków cukrowych osiągnęła większą skalę, marcepan stał się tańszy. Spowodowało to, że stał się on szerzej dostępny dla reszty społeczeństwa. Prawdopodobnie marcepan trafił do Europy z Półwyspu Arabskiego za pośrednictwem Hiszpanii. Dziś marcepan jest popularny na całym świecie, a w niektórych regionach stanowi ważny element tradycyjnych wypieków i świątecznych deserów.

Korzyści zdrowotne

Marcepan zawiera sporą ilość cukru oraz jest dość kaloryczną przekąską, więc nie powinien być traktowany jako główny składnik diety. Jednak w niewielkich ilościach, oprócz przyjemności, może przynieść nam pewne korzyści zdrowotne. Zawiera on wiele błonnika, białka oraz witamin. Błonnik wspiera regulację rytmu serca i poziomu cukru we krwi a orzechy zawarte w marcepanie są świetnym źródłem witamin z grupy B. Posiada on także witaminę E,  która działa jako silny przeciwutleniacz – chroni ona komórki skóry przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia. Ponadto marcepan posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę serca, regulują poziom cholesterolu i wspomagają układ nerwowy. W jego składzie znajdziemy również ważne dla organizmu pierwiastki budulcowe, takie jak wapń, potas, fosfor i magnez. Wapń to kluczowy makroelement, który odpowiada za prawidłowy rozwój i mineralizację kości. Potas z kolei przyczynia się do prawidłowej pracy serca. Natomiast fosfor odgrywa istotną rolę w procesie tworzenia i wzmacniania struktury kostnej.

Podobał Ci się to, co robimy?
Wesprzyj nas i postaw nam kawę!
Wesprzyj nas
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments