Komunie, wesela, urodziny – zobacz propozycje tortów od Fit Cake!

0
395

Maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. To właśnie teraz odbywa się mnóstwo ważnych wydarzeń i imprez, a w szczególności są to Komunie Święte. Jeśli i ty jesteś w trakcie organizowania tejże uroczystości i nie masz jeszcze pomysłu, gdzie nabyć pięknie prezentujące się, pyszne i przede wszystkim zdrowe torty czy przekąski, to w Fit Cake na pewno znajdziesz to, czego szukasz!

Torty, torciki, ciasta i ciastka…

W Fit Cake znajdziesz spory wybór wyjątkowych deserów na każdą okazję, w tym również na obecnie trwające Komunie. Na co dzień w lokalu znajdują się ciasta a’la torty i to w kultowych smakach popularnych i lubianych zarówno przez dzieci, jak i dorosłych batoników, ale też nieco bardziej orzeźwiające, owocowe wersje różnych łakoci. Jeśli zależy Wam jednak na typowym, tradycyjnym torcie, ale w wersji fit, istnieje możliwość zamówienia takiego z wyprzedzeniem, a poniżej przedstawiam ciasta, które idealnie pasują na tą wyjątkową okazję i jestem pewna, że goście również byliby zadowoleni z takiego wyboru.

 

WUZETKA

Kcal i makro w porcji: 295 kcal; B: 7g  W: 15g  T: 23g  
Skład: jajka, mąka gryczana, mleczko kokosowe, dżem 100% czarna porzeczka, kakao, gorzka czekolada, olej kokosowy, mleko sojowe, erytrol (bez  dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).
Fot. Diana Łętocha

Któż z nas nie próbował wyjątkowego ciastka, jakim jest wuzetka? To już chyba klasyka gatunku w cukierniach, bo uwielbiają je zarówno młodzi, jak i starsi koneserzy deserów. Mi osobiście to ciastko kojarzy się z ważnymi uroczystościami, jak imieniny czy chrzciny. Dlaczego więc nie podać je na Pierwszą Komunię? Ciastko od Fit Cake posiada pyszną, kokosową i puszystą niczym bita śmietana masę, która jest lekko słodkawa i przełożona z obu stron chrzęszczącym, kakaowym biszkoptem o posmaku gryki. Pod białą masą skrywa się cienka, choć bardzo wyczuwalna warstwa porzeczkowa, a dokładniej 100% dżem porzeczkowy zawierający całe owoce. Wierzch miękkiego ciasta wieńczy polewa z gorzkiej czekolady i kleks bitej śmietany. Smaki idealnie się przenikają; całość jest słodka z kwaskowatym posmakiem, smaczna i bardzo podobna do oryginału.

 

TORCIK SZWARCWALDZKI

Kcal i makro w porcji: 349 kcal; B: 2g  W: 25g T: 27g  
Skład: mleczko kokosowe, mąka gryczana, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, wiśnie,  kakao, gorzka czekolada, sól himalajska, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).
Fot. Diana Łętocha

Teraz czas na tort. Bardzo przypomina on powyższą wuzetkę, jednak odrobinkę się od niej  różni. Góra to pyszna masa kokosowa, przypominająca śmietankę; lekka, słodka, puszysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Biszkopt ma smak kakaowy, jest sprężysty i lekko chrzęści pod zębami. Nie jest za słodki, natomiast mocno czuć w nim grykę. Kolejna warstwa jest taka sama jak u góry, z tym, że zawiera na spodzie duże kawałki wiśni, pod którymi kryje się kwaskowaty dżem wiśniowy, a pod nim znów biszkopt. Całość wieńczy kleks kokosowy oraz wiórki gorzkiej czekolady. Torcik jest lekki, a delikatne połączenie słodyczy z kwaskowatością przyjemnie zaskakuje podniebienie.

 

TORCIK ZABAJONE Z TRUSKAWKAMI (KETO)

Kcal i makro w porcji: 339 kcal; B: 9g  W: 6g T: 31g  
Skład: śmietanka 30%, mascarpone, jaja kurze, truskawki, babka jajowata, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, olej rzepakowy, mleko sojowe, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol, agar (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).
Fot. Diana Łętocha

Ten torcik może wzbudzić delikatne kontrowersje. No bo jak to – deser na bazie alkoholu dla dzieci? Otóż deser jest jedynie inspirowany włoskim przysmakiem, ale nie zawiera w sobie ani grama alkoholu.

Spód to lekko słodki i puszysty biszkopt, który (jak niemal w każdym opisywanym ciastku) delikatnie chrzęści między zębami. Na nim znajduje się galaretka truskawkowa, która w sumie bardziej przypomina marmoladę. Jest bardzo soczysta, słodko-kwaśna o intensywnym smaku truskawki. Wyczuwalne są także pestki tych owoców. A krem? Leciutki, żółciutki, puszysty i bardzo słodki. Przypomina kogel mogel i jest uzależniający (a bez procentów!). Ciekawe jest to, ż deser faktycznie przypomina oryginał. Fajne przełamanie słodyczy z kwaskowatością truskawki. Rozpływa się w ustach!

 

TORCIK A’LA OREO (KETO)

Kcal i makro w porcji: 345 kcal; B: 7g  W: 5g T: 33g  
Skład: śmietanka 30%, mascarpone, jaja kurze, babka jajowata, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, olej rzepakowy, czarne kakao, kakao, mleko sojowe, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).
Fot. Diana Łętocha

Taki tort z pewnością będzie hitem na przyjęciu. Oreo jest uwielbiane przez dzieci, choć połączenie czekolady ze śmietanką jest tak klasyczne, że bez wątpienia przypasuje każdemu. Spód to intensywnie kakaowy, chrzęszczący i mało słodki biszkopt, w którym wyraźnie można wyczuć nutkę soli himalajskiej. Masa jest lekka, puszysta i słodkawa, o smaku śmietankowym. Następnie znów mamy kakaowy biszkopt i kolejną warstwę białej masy. Całość jest słodka i delikatna, niczym puch i faktycznie przypomina w smaku oryginał ciastka. Tort ani tłusty, ani ciężki. Pyszny!

 

TORCIK A’LA BOUNTY (KETO)

Kcal i makro w porcji: 332 kcal; B: 7g  W: 4g T: 32g  
Skład: mleczko kokosowe, jaja kurze, babka jajowata, wiórki kokosowe, mąka migdałowa, mleko migdałowe, olej rzepakowy, kakao, mleko sojowe olej kokosowy, karob, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).
Fot. Diana Łętocha

Będąc w temacie popularnych łakoci, nie sposób nie wspomnieć o kokosowym hicie, jakim jest baton Bounty. Ten torcik przekładany jest kakaowym biszkoptem, który jest mokry, intensywnie czekoladowy i pełen wiórek kokosowych oraz mocno kokosową masą na bazie mleczka kokosowego, w której również znajdują się wiórki. Wierzch oblany jest polewą z gorzkiej czekolady i obsypany chipsami z kokosa. Całość jest lekka, puszysta, miękka i przyjemnie chrzęści pod zębami. Do tego syta, nie mdląca, ani nie tłusta. Ciasto jest przepyszne i podobne do oryginalnego batona, a nawet i lepsze!

 

SERNIK ROCHER (KETO)

Kcal i makro w porcji: 391 kcal; B: 10g  W: 9g T: 35g  
Skład: śmietanka 30%, serek twarogowy, mascarpone, jaja kurze, babka jajowata, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mąka kokosowa, olej rzepakowy, orzechy arachidowe, orzechy laskowe, gorzka czekolada*, kakao, karob, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol. *miazga kakaowa, maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).
Fot. Diana Łętocha

Tym razem orzechowy ulubieniec, jakim jest pralinka Ferrero rocher, ale w formie sernika na biszkopcie. Masa serowa o smaku czekoladowo-orzechowym jest nie za słodka, a nawet lekko kwaskowata. Mocno kremowa dzięki wyczuwalnemu w smaku serkowi mascarpone dosłownie rozpływa się w ustach. Wyraźnie wybija się w niej nuta orzecha laskowego. W masie tej znajdują się również drobne kawałeczki chrupiących orzechów. Biszkopt natomiast ma smak kakaowy z delikatnym posmakiem soli himalajskiej. Jest mokry, miękki i lekko trzeszczy. Całość wieńczy gęsta, kremowa polewa z gorzkiej czekolady.

Serniczek jest zbity i lekki o kremowej formule – słowem, przepyszny. Mimo, że jestem fanką tradycyjnych, waniliowych serników, ten jest pierwszym, który zmienił mój wybór i dosłownie mnie zachwycił. Bardzo przypomina oryginał. Nie sposób jednak nie wspomnieć jeszcze o ułożonej na każdym kawałeczku małej fit pralince, która przypomina bardziej bajaderkę zarówno smakiem jak i wyglądem. Jest miękka, intensywnie czekoladowo-orzechowa i chrupiąca z zewnątrz. Ciasto jest syte i delikatnie słodkie. Nie przypomina tradycyjnego, a raczej jego odnowioną, elegancką wersję, dlatego idealnie nadaje się na każdą okazję.

 

WEGAŃSKA DELICJA POMARAŃCZOWA

Kcal i makro w porcji: 229 kcal; B: 2g  W: 14g T: 19g  
Skład: sok pomarańczowy, mleczko kokosowe, mąka gryczana, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, olej kokosowy, kakao, karob, gorzka czekolada, mleko kokosowo-ryżowe, sól himalajska, erytrol, agar (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).
Fot. Diana Łętocha

Ciasto o smaku kultowego ciastka nie należy do szczególnie popularnych – nigdzie dotąd nie spotkałam takiej wersji. Biszkopt, na nim galaretka, krem i polewa czekoladowa. Spód jest mokry, trzeszczący o wyrazistym posmaku gryki. Galaretka natomiast przypomina pomarańczową marmoladę o cierpkim, kwaśno-gorzkim, aczkolwiek bardzo soczystym i intensywnym smaku pomarańczy. Nad tą warstwą znajduje się słodki krem czekoladowy z wyczuwalną nutką kokosa, przypominającym delikatną piankę, a całość oblewa gorzka, kremowa czekolada. Całość ma pomarańczowo-czekoladowy smak. Ciasto jest bardzo ciekawe i nietypowe. Różne smaki się tutaj przenikają; słodycz kremu z kwaskowatością i goryczką pomarańczy. Nie jest za słodkie, a bardziej orzeźwiające. Z pewnością zaintryguje szerokie grono degustatorów.

 

KOPIEC KRETA

Kcal i makro w porcji: 325 kcal; B: 8g  W: 26g  T: 21g 
Skład: banany, mleczko kokosowe, fasola czerwona, mąka kokosowa, mleko sojowe, kakao, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez orzechów).
Fot. Diana Łętocha

Ciasto wygląda i smakuje jak oryginał. Jest zbite; pod warstwą kruszonego ciasta znajduje się biała masa kokosowa, w której są plasterki bananów oraz czekoladowy, bardzo intensywny i nie słodki w smaku spód, przypominający trochę brownie. Całość jest jednak słodka (dzięki kremowi i owocom), przyjemna dla podniebienia i syta. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią oryginał tego ciasta.

 

Wybierz Fit Cake!

Torty i ciasta od Fit Cake nadają się na każdą okazję – czy jest to rodzinna uroczystość, czy spotkanie z przyjaciółmi. Możecie być też pewni, że ciasta zachwycą was i gości smakiem, składem oraz starannym i kuszącym wyglądem. Powyższe propozycje i nie tylko znajdziecie na stronie fitcake.pl.


Jeśli twoja skóra pragnie relaksu i odnowy, zapraszamy do zapoznania się z artykułem o nowej linii kosmetyków pielęgnacyjnych Skin Harmony od FaceBoom!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments