Jedz pysznie i zdrowo z marką Ocelio!

0
343
fot. Diana Łętocha

Wielu z nas boryka się z licznymi nietolerancjami – najczęstszymi są te na gluten czy laktozę. Inne osoby świadomie wyeliminowały ze swojego jadłospisu mięso bądź produkty pochodzenia zwierzęcego. Każdy jednak chciałby jeść zdrowo i naturalnie. Gdzie więc kupować produkty odpowiednie dla każdego, bez względu na preferowaną dietę? Najlepiej w Ocelio!

Firma Ocelio – kim jest?

Ocelio to internetowy sklepik ze zdrową żywnością. Jest najnowszą marką firmy Sawex Foods, dostarczającej na rynek wyselekcjonowane artykuły spożywcze już od 1989 roku. Ocelio została wprowadzona na rynek dopiero w 2020, jednak jej powstanie było poprzedzone wieloma miesiącami intensywnej pracy.

Firma na bieżąco śledzi potrzeby konsumentów i stara się im odpowiadać. W swoim asortymencie posiadają produkty bezglutenowe, głównie z myślą o osobach mających problemy z celiakią czy nietolerancją glutenu lub laktozy, ale również dla wegetarian, wegan i ludzi prowadzących zdrowy tryb życia na co dzień. Oferują szeroki wybór smakołyków, które urozmaicą naszą dietę, bez konieczności wyrzeczeń. Należą do nich głównie napoje roślinne, muesli, batony proteinowe oraz surowe, a także mieszanki piekarnicze.

Cechą, która charakteryzuje Ocelio jest wysoka jakość produktów oraz ich starannie dobrana receptura. Stanowią pyszny i zdrowy zamiennik posiłków z glutenem.

Muesli

W sklepie Ocelio znajdziemy muesli BIO z owocami, wersję z superfood oraz z czekoladą i kokosem. Na sezon jesienno-zimowy polecam jednak wybrać owsiane z jabłkiem i cynamonem. Smakiem przypominają uwielbianą przez wielu szarlotkę, z wyczuwalną nutą rozgrzewającej przyprawy. Podstawę produktu stanowią płatki owsiane pełnoziarniste, płatki ryżowe i gryczane oraz siemię lniane, a główny element stanowią kawałki suszonych jabłek.

Muesli czekoladowo-kokosowe, prócz tytułowych składników, które dominują w smaku, zawiera też m.in. suszone daktyle, płatki ryżowe z dodatkiem kakao oraz chrupki ryżowe z czekoladą gorzką. Są słodkie, ale nie mdlące, intensywnie czekoladowe.

Płatki w każdej wersji są lekkie, pożywne i bardzo smaczne. Idealnie komponują się mlekiem, napojem roślinnym oraz jogurtem. Nie zawierają cukru, za to posiadają wysoką zawartość cennego błonnika.

fot. Diana Łętocha

Napoje roślinne

Napój sojowy jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego, dlatego sprawdzi się u osób posiadających problem z nietolerancją laktozy oraz u wegan, ze względu na cenne źródło wapnia. Produkowany jest z prawdziwych, włoskich nasion soi. Warto również podkreślić, że posiada niską zawartość tłuszczów nasyconych. Smak ma bardzo delikatny. Idealny do wypicia solo lub jako dodatek do wypieków, zup, sosów, kawy lub owsianek i płatków.

Produktem z serii BIO jest mleko ryżowe. Ten napój jest również świetnym zamiennikiem mleka, zalecanym przy nietolerancji laktozy oraz dla wegan. Powstał z najwyższej jakości ekologicznego ryżu. Świetnie pasuje do słodkich śniadań i deserów, jak i do wytrawnych obiadów czy kolacji. Nie zawiera cholesterolu, ani dodatkowych cukrów.

fot. Diana Łętocha

Batony superfood raw – Sama słodycz!

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, sięgnij po zdrową alternatywę batonów, np. serię superfood raw od Ocelio. Są trzy wersje smakowe do wyboru: goja i figa, morela i maca oraz z kawałkami kakaowca. Każdy z batonów zaspokoi twój apetyt na słodkie i uzupełni energię np. po wysiłku fizycznym. Ich podstawę stanowi pasta daktylowa oraz mąka ryżowa. Stworzone z naturalnych i nieprzetworzonych składników, bez pieczenia czy stosowania wysokich temperatur. Nie zawierają też zbędnych dodatków, ani ulepszaczy smaku. Są więc naturalnie pyszne!

fot. Diana Łętocha

Każdy jest ciekawy i zupełnie inny. Konsystencja lekko gliniasta, zawierająca (w zależności od wybranego rodzaju) liczne kawałki nasion, orzechów lub owoców.

fot. Diana Łętocha

Proteinowy duet

Batony proteinowe świetnie sprawdzą się u osób prowadzących aktywny tryb życia. W sklepie znajdują się dwie wersje: kokosowy i waniliowy. Pierwszy w swoim składzie posiada aż 37% białka (co daje 20,5g w porcji) i brak dodatkowego cukru, dzięki czemu jest świetną alternatywą, sprzyjającą budowaniu masy mięśniowej. Konsystencja batona jest miękka i lekko gumowata, co jest przyjemne podczas konsumpcji. Mimo to baton nie przykleja się do zębów, co jest częstym problemem u takich przekąsek wśród konkurencyjnych firm.

fot. Diana Łętocha

Jest naturalnie słodki o bardzo wyrazistym smaku kokosa, z wyczuwalnymi, lekko trzeszczącymi pod zębami wiórkami kokosowymi. Oblany mleczną czekoladą, w pełni zaspokaja apetyt na słodkie. Jest bardzo syty, ale nie mdlący. Naprawdę bardzo dobry, bezglutenowy produkt.

Waniliowy natomiast posiada aż 41% białka i również nie zawiera dodatkowych cukrów. Konsystencja dokładnie taka sama, wyczuwalny smak wanilii. Również smaczna przekąska.

Mieszanki piekarnicze: do wypieku ciast i pizzy

To ciekawa propozycja dla osób, którym nie chce się kombinować i wymyślać, a wolą proste i wygodne rozwiązania. Mieszanka do wypieku ciast jest kompozycją mąk ryżowej i ziemniaczanej oraz cukru. Przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy dodać jajka, masło, cukier i mleko, połączyć składniki, wsypać mieszankę, wylać do foremki i wstawić na 40 minut do piekarnika. I gotowe! Tego przepisu po prostu nie można zepsuć. Finalnie powinna wam wyjść taka klasyczna, złota babka. Przygotowanie to zaledwie kilka minut, więc to fajna propozycja do tego, by szybko stworzyć smaczny wypiek. Jest bardzo słodki, maślany i uniwersalny – można zjeść sam, podany z cukrem pudrem lub dodać krem czy owoce. Jest kruche, a zarazem miękkie i puszyste.

fot. Diana Łętocha

Kto powiedział, że nie można jeść pizzy na co dzień? Otóż można! Po prostu w zdrowszej wersji. Ocelio przygotowało nam taką na bazie dwóch rodzajów skrobi: z kukurydzy i tapioki oraz mąk: ryżowej i gryczanej. Dzięki nim ciasto ma idealną konsystencję. Przygotowanie również jest proste. Wystarczy połączyć pół mieszanki wypieku do ciasta z drożdżami i dodać olej. Pizzę należy udekorować składnikami według własnego uznania. Ja postawiłam na wersję klasyczną, czyli: sos pomidorowy, pieczarki, cebulka, kurczak i ser.
Przyznam, że ciasto jest smaczne, choć specyficzne. Bardzo wyczuwalny jest posmak gryki, co dla niektórych może być niekomfortowe. Dla mnie było to ciekawe doświadczenie smakowe i chętnie powtórzyłabym je po raz kolejny. Warto dodać, że włoski specjał ma dużą zawartość błonnika i będzie świetną alternatywą dla wegan.

fot. Diana Łętocha

Ocelio

Sklep Ocelio to świetna marka promującą zdrowy styl życia. W ich produktach nie znajdziemy glutenu i wielu innych alergenów. Dzięki ich starannie przygotowanym produktom odnajdziecie przyjemny sposób na zmianę dotychczasowych, niezdrowych posiłków na pyszne, zdrowe jedzenie. U nich każdy znajdzie coś dla siebie! Koniecznie odwiedźcie ich sklep internetowy ocelio.pl. Od niedawna produkty firmy znajdziecie także w makro i w drogeriach Rossmann.


Czy wiesz, że kamienie szlachetne mogą pozytywnie wpływać m.in. na układ trawienny? W artykule o marce BEMOON dowiesz się o nich więcej!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments