Fit polewy do deserów

0
370
Fit polewy do deserów
Obraz autorstwa valeria_aksakova na Freepik

Jesteś łasuchem i uwielbiasz słodkości, a jednocześnie chciałbyś uciąć trochę kalorii? Nie musisz rezygnować z deserów, ani tym bardziej polew! Wystarczy, że użyjesz odpowiednich zamienników i alternatyw. Na rynku znajdziesz mnóstwo gotowych do kupienia sosów niskokalorycznych. Możesz jednak równie dobrze wykonać je sam. Dlatego dziś przedstawimy Ci fit polewy do deserów!

Polewa jogurtowa

Zaczniemy od prostej polewy jogurtowej. Najbardziej będzie pasować do wypieków o korzennym smaku, np. ciasta marchewkowego, ale też piernika. Potrzebujesz jedynie 3 łyżki zimnej wody, łyżeczkę żelatyny, 2 łyżki miodu i 120 g jogurtu naturalnego. W małym rondelku mieszasz żelatynę z wodą. Podgrzewasz, jednak nie doprowadzasz do wrzenia. Gdy żelatyna się rozpuści, dodajesz jogurt i miód. Mieszasz i gotowe. 

Czekoladowa polewa jogurtowa

Kolejna propozycja również bazuje na jogurcie. Tym razem jest to alternatywa dla polewy czekoladowej. Możesz ją wykorzystać do wszystkiego! Świetnie sprawdzi się na brownie z fasoli. Uzyskasz wtedy najbardziej fit brownie, jakie istnieje! Do wykonania tego czekoladowego fit cuda potrzebujesz 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki kakao i 4 łyżki słodziwa, np. erytrytolu. Wszystkie składniki umieszczasz w rondelku i dokładnie mieszasz. Następnie podgrzewasz na średnim ogniu, tak, żeby konsystencja stała się bardziej płynna. Nie doprowadzasz do wrzenia. Możesz dodać również kilka kropel aromatu dla urozmaicenia, np. rumowego.

Czekoladowa polewa na bazie oleju kokosowego

Czekoladowa polewa jest zdecydowanie najbardziej popularna, właśnie dlatego przedstawiamy kolejną alternatywę. Do jej wykonania potrzebujesz 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki miodu lub syropu z agawy, 2 łyżki kakao. Olej kokosowy i miód dajesz do rondelka i mieszasz. Podgrzewanie nie jest konieczne, ale może pomóc. Jeśli decydujemy się skorzystać z palnika, należy pamiętać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy kakao i mieszamy. Gotowa polewa będzie dość rzadka. Należy pozostawić ją do ostygnięcia. Taka wersja sprawdzi się też np. do maczania w niej owoców. Wtedy najlepiej zanurzyć je raz, schłodzić przez chwilę i ponownie zanurzyć w polewie.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments