Czekolada jak mleczna, ale bez mleka? Takie cuda oferuje Las Vegan’s!

0
111

Wszyscy kochamy słodycze, jednak te sklepowe są z reguły niezdrowe. Posiadają chemiczny skład, mnóstwo cukru i niezdrowych tłuszczów oraz składniki pochodzenia zwierzęcego, które nie każdy toleruje. Czy istnieją więc słodycze, które będą jednocześnie zdrowe, pyszne i wegańskie? Oczywiście! – i właśnie z taką propozycją przychodzi firma Las Vegan’s!

Las Vegan’s – o firmie

Las Vegan’s oferuje wegańskie wyroby czekoladowe z naturalnych, ekologicznych składników. To idealna propozycja dla osób, które kochają czekoladę, ale nie tolerują mleka krowiego, a także dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać, cenią naturalny skład i lubią eksperymentować. Firma ta powstała z miłości do świata, ekologii i zwierząt. Misją marki jest czysty i prosty skład produktów oraz absolutne uniknięcie plastiku i innych tworzyw sztucznych ze wszystkich proponowanych przezeń opakowań. Każdy produkt marki Las Vegan’s zamknięty jest w opakowaniu kompostowalnym, czyli takim, które rozkłada się samoistnie bez uwalniania szkodliwych substancji, a więc nie zatruwa środowiska.

Fot. Diana Łętocha

Cechą charakterystyczną rzemieślniczej firmy – prócz doskonałego smaku – jest wysoka jakość produktów oraz fakt, że każdy wyrób jest kontrolowany oraz wykonany z dbałością o każdy szczegół: od ziarna kakaowca, poprzez czas i sposób jego zbioru, ręczną selekcję, obróbkę, smak, aż po opakowanie. Szeroki asortyment obejmuje czekolady i batony, a także owoce, orzechy i ziarna kakao w czekoladzie.

Fot. Diana Łętocha

Jeśli nie z mleka, to z czego jest czekolada Las Vegan’s?

Czy jest możliwe zastąpienie mleka krowiego innymi składnikami, które wiernie odwzorowałyby smak i fakturę typowej czekolady? Okazuje się, że tak! Weganizm oraz wegetarianizm stały się modne, jednak nie jest to głównym powodem sięgania po napoje roślinne – bardziej chodzi o zwiększającą się świadomość Polaków w tym temacie. Nie każdy dobrze toleruje produkty zwierzęce, a przecież niemal wszyscy kochamy słodycze. Z tego też powodu powstały wegańskie czekolady posiadające wartościowe zamienniki, bazujące na miąższu kokosa i surowcach pochodzących z owsa i kokosa.

Fot. Diana Łętocha

Produkty Las Vegan’s – pierwsze wrażenie

Gdy tylko otworzyłam paczkę z czekoladami Las Vegan’s, w całym pomieszczeniu natychmiast uniósł się kuszący aromat czekolady. Opakowania faktycznie są w pełni ekologiczne, papierowe. Wszystkie słodycze są bardzo dokładnie i szczelnie zapakowane; nie trzeba ich zjadać od razu, można schować na później – ale czysto teoretycznie, bo w praktyce ciężko się od nich oderwać. Po otwarciu dowolnego przysmaku czuć jeszcze intensywniejszy zapach czekolady – zupełnie, jakbym dostała świeżutki produkt prosto z produkcji. Słodycze są starannie i ładnie wykonane – czekolady posiadają piękne nadruki w postaci zwierząt i logo, sprawiając tym samym wrażenie małych dzieł sztuki.

Fot. Diana Łętocha

 

Ziarna

Fot. Diana Łętocha

Żurawina BIO w wegańskiej czekoladzie

Prócz tekturowego pudełeczka, ziarna zapakowane są w papierowy woreczek, który utrzymuje świeżość produktu. W jego wnętrzu znajduje się solidna garść dorodnych kuleczek. Każda z nich posiada słodką, grubą, chrupiącą, a zarazem twardą skorupkę z wege czekolady, która przypomina tę mleczną. Z zewnątrz obsypane są surowym kakao, natomiast środek skrywają owoc żurawiny; słodko-kwaskowaty, lekko gumowaty, soczysty i naprawdę smaczny. Przekąska nie jest lepka, tłusta ani przecukrzona – w niczym nie przypomina sklepowych konkurentów. Z pewnością zaspokoi ochotę na słodkie. Trudno się oderwać od opakowania!

Składniki: kuwertura czekoladowa 64% (cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe*, sproszkowany miąższ kokosa*, emulgator (lecytyna słonecznikowa*)), żurawina suszona* 35% (żurawina suszona* 60%, cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*), proszek kakaowy*. Może zawierać orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten. *Surowce z rolnictwa ekologicznego.

Ziarno kakao BIO w wegańskiej czekoladzie

Ziarna kakaowca oblane są „mleczną” czekoladą (wege) i posypane surowym kakao. W środku kuleczki znajduje się chrupiące, intensywne w smaku ziarenko, które jest lekko twardawe, ale też przyjemnie chrupkie. To mało słodka przekąska, choć jednocześnie nie gorzka – jak dla mnie idealnie wyważona. Przysmak bardzo przypomina orzeszki w czekoladzie, a nawet smakuje lepiej. Idealne w połączeniu z kawą.

Składniki: kuwertura czekoladowa 64% (cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe*, sproszkowany miąższ kokosa*, emulgator (lecytyna słonecznikowa*)), prażone ziarno kakao* 35%, proszek kakaowy*. Może zawierać orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. Kuwertura czekoladowa: masa kakaowa min. 46%.

Morwa biała BIO w wegańskiej czekoladzie

Morwa biała bardzo przypomina zarówno w smaku, jak i w konsystencji rodzynkę w czekoladzie. Ma nieregularny kształt w przeciwieństwie do powyższych ziaren, ale też jest obleczona wege czekoladą, z tym że tutaj bardzo wyraźnie czuć nutę kokosa. Sowicie obsypane są kakao. Owoc we wnętrzu jest lekko gumowaty, ale bardzo przyjemnie się go je. To bardzo słodka i naprawdę smaczna przekąska.

Składniki: kuwertura czekoladowa 64% (cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe*, sproszkowany miąższ kokosa*, emulgator (lecytyna słonecznikowa*)), morwa biała suszona* 35%, proszek kakaowy*, olej słonecznikowy*. Może zawierać orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. Kuwertura czekoladowa: masa kakaowa min. 46%.

Fot. Diana Łętocha

Batony

Fot. Diana Łętocha

Baton czekoladowy BIO z prażonym ziarnem

Baton przypomina mniejszą tabliczkę czekolady, ponieważ jest podzielony na kostki. W smaku bardziej przypomina czekoladę deserową, aniżeli mleczną, natomiast konsystencją niczym się od niej nie różni; jest krucha i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma miękko-chrupki akcent; miękkość uzyskana dzięki komosie, natomiast chrupkości dostarczają prażone ziarno kakao, pestki dyni i słonecznika, które są też widoczne pod postacią drobnych kawałeczków z tyłu batona oraz w jego wnętrzu. To bardzo przyjemna kompozycja smaków, niebanalna, a jakże smaczna. Całość jest słodka, ale nie przesadnie. Mimo wszystko dominuje smak kakao.

Składniki: cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe*, sproszkowany miąższ kokosa*, kruszone ziarno kakao Uganda* 5,7%, słonecznik łuskany* 3,8%, quinoa* 2%, pestki dyni* 2%, sól himalajska, emulgator (lecytyna słonecznikowa*). *Surowce z rolnictwa ekologicznego. Masa kakaowa min. 40%. Może zawierać orzechysoję oraz zboża zawierające gluten.

Baton wegański z jagodami goji

Ta mini czekoladka również jest przepyszna, intensywnie kakaowa, choć z delikatnym, owocowym akcentem. U spodu smakołyku widać kawałeczki ziaren, quinoi i jagód goi. Ziarna są przyjemnie chrupkie, quinoa miękka, a jagody goi mają gumiastą niczym żelka konsystencję. Całość idealnie się łączy.

Składniki: cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe* 8,6%, sproszkowany miąższ kokosa* 6%, jagody goji* 5,7%, słonecznik łuskany* 3,8%, pestki dyni* 2%, quinoa* 2%, sól himalajska, emulgator (lecytyna słonecznikowa*). Może zawierać orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. Masa kakaowa min. 40%.

Baton wegański z malinami

Ostatnia propozycja też jest owocowa. Zawiera dodatki w postaci miękkiej, ekspandowanej quinoi, chrupiące, bardzo wyczuwalne prażone ziarna kakao oraz pestki dyni i słonecznika, również przyjemnie chrupkie. Idealnym przełamaniem, a zarazem dopełnieniem jest dodatek w postaci tytułowego owocu, czyli smacznej, soczystej i kwaskowatej maliny. Te składniki idealnie się dopełniają, tworząc słodko-kwaśną przekąskę. Baton jest przepyszny, nie za słodki. Każdy dodatek jest wyraźnie wyczuwalny w smaku, wszystkie też widać – zarówno pestki, ziarno, jak i dominującą malinę. Baton jest chrupki, a zarazem delikatny. Jak każdy z powyższych, smakuje niczym prawdziwa czekolada.

Składniki: cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe* 9%, sproszkowany miąższ kokosa* 6%, słonecznik łuskany* 3,8%, malina liofilizowana* 2%, pestki dyni* 2%, quinoa* 2%, sól himalajska, emulgator (lecytyna słonecznikowa*). Może zawierać orzechysoję oraz zboża zawierające gluten. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. Masa kakaowa min. 41%.

Fot. Diana Łętocha

CZEKOLADY BIO

Fot. Diana Łętocha

Czekolada wegańska 100 % kakao BIO (pomarańczowa)

Przysmak zadedykowany jest prawdziwym koneserom czekolady, bowiem zawartość kakao wynosi aż 100%. Intensywność smaku prażonego ziarna kakao z rolnictwa ekologicznego w Ugandzie to coś, co doceni prawdziwy miłośnik tego przysmaku. Jest bardzo wyrazista, ponieważ jej skład ogranicza się do jednego składnika – tytułowego kakao. Stworzona metodą bean-to-bar. Jest znacznie cieńsza od pozostałych. Gorzka, bo niczym niesłodzona, dlatego można w pełni rozkoszować się wyjątkowym smakiem. Gładka formuła, aromatyczna, a zarazem delikatna i aksamitna. Ten smak pozostaje na kubkach smakowych na długo. Świetnie współgra w duecie z kawą.

Składniki: prażone ziarno kakao Uganda*. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. Masa kakaowa min. 100%. Może zawierać orzechy.

Czekolada wegańska BIO 70% ze świeżo prażonych ziaren kakaowca (brązowa)

Ta czekolada składa się tylko z dwóch składników: prażonego ziarna kakao i cukru trzcinowego. Jest to łagodniejsza, bo i słodsza wersja poprzedniej czekolady 100%. Przypomina trochę gorzką z zawartością kakao 70%. Jest też nieco grubsza od poprzednich. W smaku intensywna: nie czuć goryczki, ale też nie jest zbyt słodka. Pod jej spodem znajdują się liczne, chrupiące kawałki świeżo prażonych ziaren kakaowca, które dodają całości wyjątkowego charakteru i smaku. Jest nieco grubsza od poprzednich. Aksamitna, rozpływa się w ustach.

Składniki: czekolada (prażone ziarno kakao*, cukier trzcinowy*), prażone ziarno kakao* 9%. Masa kakaowa min. 70%. Może zawierać orzechy, nie zawiera laktozy. *Surowce z rolnictwa ekologicznego.

Czekolada wegańska BIO z daktylem (różowa)

Tę czekoladę charakteryzuje delikatna, acz wyczuwalna nuta słodyczy ukryta pod postacią daktyla. Nie jest jednak dominująca, jak to na ogół bywa w przetworach z tego owocu. Jest jedynie lekko słodkawa, co powoduje, że można zjeść bez trudu całą naraz. Wybija się natomiast wyrazisty aromat ziarna kakao, przez co faktycznie smakuje jak czekolada mleczna. Bardzo subtelna i jakże smaczna przekąska.

Składniki: daktyl w proszku 35%*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe* 10%, sproszkowany miąższ kokosa* 7%, emulgator (lecytyna słonecznikowa*). *Surowce z rolnictwa ekologicznego. Masa kakaowa min. 46%. Może zawierać orzechysoję oraz zboża zawierające gluten.

Czekolada wegańska owsiano-kokosowa słodzona erytrytolem (mięta)

Ta czekolada najbardziej ze wszystkich przypomina czekoladę mleczną. Jest łagodna i bardzo delikatna w smaku, a przy tym bardzo słodka. Konsystencja krucha, lecz trochę inna od pozostałych, ponieważ po rozpuszczeniu ewoluuje w papkę kakaową, spowodowaną zapewne przez obecność płatków owsianych. To bardzo smaczna, ale i ciekawa alternatywa dla typowych czekolad, z niebanalnym składem. Koniecznie warta spróbowania.

Składniki: erytrytol*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe* 10%, sproszkowany miąższ kokosa* 7%, emulgator (lecytyna słonecznikowa*). *Surowce z rolnictwa ekologicznego. Masa kakaowa min. 46%. Może zawierać orzechysoję oraz zboża zawierające gluten.

Czekolada jak-mleczna: kokosowa 39% kakao (granat)

Czekolada jak-mleczna bardzo przyjemnie, choć delikatnie, pachnie kokosem. Ma gładką, kremową formułę, bez chrupiącego akcentu. W smaku pyszna, niczym prawdziwa mleczna czekolada, tyle że z wyraźnie wyczuwalną (choć nie nachalnie) nutką kokosowego miąższu, który robi robotę. Typowe wyroby z kokosem zawierają na ogół wiórki lub są na bazie mleczka, natomiast Las Vegan’s użyło miąższ owocu oraz napoju kokosowego, co jest absolutnym strzałem w dziesiątkę. Dla mnie jako fanki kokosa ten rodzaj czekolady pozostaje faworytem.

Składniki: cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, sproszkowany miąższ kokosa* 15%, napój kokosowy w proszku* 5% (97,5% napój kokosowy*, maltodekstryna*, błonnik z akacji*), emulgator (lecytyna słonecznikowa*). Masa kakaowa min. 39%. Może zawierać orzechysoję oraz zboża zawierające gluten. *Surowce z rolnictwa ekologicznego.

Czekolada wegańska z malinami (czerwona)

Wegańska czekolada malinowa jest wyjątkowa choćby dlatego, że zawiera w sobie prawdziwe owoce. W jednej tabliczce znajduje się aż 5 sztuk soczystych, roztartych do perfekcji malin, które idealnie pasują do intensywnej, wyraziście kakaowej w smaku czekolady. Cienka i krucha, w smaku nieco bardziej przypomina deserową, aniżeli mleczną, jednak bardzo smaczna. Malina fajnie przełamuje jej słodycz, dodając całości kwaskowatego akcentu. Bez wyrzutów sumienia można zjeść całą na raz!

Składniki: cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe*, sproszkowany miąższ kokosa*, malina liofilizowana* 4%, emulgator (lecytyna słonecznikowa*). Masa kakaowa min. 43%. Może zawierać orzechysoję oraz zboża zawierające gluten, nie zawiera laktozy. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. 

Czekolada wegańska z mlekiem owsianym (fiolet)

Pachnie jak typowa, mleczna czekolada, a w smaku jest bardzo neutralna – taka właśnie jest czekolada wegańska z mlekiem owsianym. Faktycznie przypomina tę mleczną, z bardzo łagodnym posmakiem napoju z owsa, jednak jeśli na co dzień nie pijecie tego rodzaju mleka, możliwe, że w ogólnie go nie wyczujecie. Kokos, który też jest w składzie, jest praktycznie niewyczuwalny. Całość ma kremową, gładką formułę bez chrupiących akcentów. Nie jest przesadnie słodka, za to bardzo smaczna.

Składniki: cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe* 10%, sproszkowany miąższ kokosa* 7%, emulgator (lecytyna słonecznikowa*). Masa kakaowa min. 45%. Może zawierać orzechysoję oraz zboża zawierające gluten. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. 

 

Czekolada wegańska z orzechami (zielona)

Ten smakołyk skrywa w sobie aksamitny krem orzechowy na bazie roztartych orzechów laskowych, a czekolada zdecydowanie przypomina smakiem mleczną. Łagodna, choć bardzo wyraziście wyczuwalny jest krem laskowy, który po prostu rozpływa się w ustach. Całość ma gładką formułę, bez chrupiących akcentów, a jej smak dosłownie uzależnia. To kolejny faworyt wśród wegańskich czekolad.

Składniki: cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, pasta z orzechów laskowych* 15%, płatki owsiane bezglutenowe*, sproszkowany miąższ kokosa*, emulgator (lecytyna słonecznikowa*). Masa kakaowa min. 39%. Może zawierać inne orzechy, orzechy ziemne, sezam, soję oraz zboża zawierające gluten, nie zawiera laktozy. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. 

Czekolada wegańska z owocami leśnymi (czerw-granat)

Oto kolejna czekolada, która zawiera prawdziwe owoce – tym razem leśne. Najpierw poczułam intensywny smak czekolady, a zaraz po nim wyrazisty, kwaskowaty smak tytułowych owoców, z których bez trudu można rozpoznać malinę, jagodę a w szczególności – porzeczkę. Ich soczysty smak idealnie przełamuje słodycz czekolady, przez co nie jest za słodka, a wręcz daje poczucie przyjemnego orzeźwienia. Formuła jest gładka, ponieważ owoce są starte perfekcyjnie, bez kawałków. Wprost przepyszna!

Składniki: cukier trzcinowy*, prażone ziarno kakao*, tłuszcz kakaowy*, płatki owsiane bezglutenowe*, sproszkowany miąższ kokosa*, owoce leśne liofilizowane 4% (malina* 2%, jagoda* 1%, czarna porzeczka* 1%), emulgator (lecytyna słonecznikowa*). Masa kakaowa min. 43%. Może zawierać orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten. *Surowce z rolnictwa ekologicznego. 

Fot. Diana Łętocha

Las Vegan’s – podsumowanie

Wszystkie czekolady mają konsystencję podobną do typowej – są kruche, ale i rozpływające się w ustach. Nie są tłuste, jak wiele zamienników typowych czekolad, nie przypominają też w smaku wyrobów czekoladopodobnych. Nie są też nazbyt twarde, a jedynie cieńsze, choć niektóre minimalnie różnią się od siebie grubością. Również są podzielone na kostki, w dodatku posiadają piękny dodatek w postaci logo Las Vegan’s i wizerunek jelenia na tle lasu, co jest przeurocze. Zapach typowej, prawdziwej czekolady. Smak również podobny – ciężko odróżnić, że są to wyroby wege.

Fot. Diana Łętocha

Kaloryczność jest różnorodna, w zależności od wybranego smaku – waha się mniej więcej od 350-550 kcal w 100 gramach (wyjątkiem jest czekolada 100% kakao – ma aż 682 kcal), jednak cała tabliczka waży 50 gram, a więc kalorie skracają się o połowę, wynosząc zaledwie 175-275kcal. Cała tabliczka zawiera więc mniej kalorii, niż przeciętny deser, przez co bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na całą. Czekolady nie są też nazbyt słodkie, na pewno nie aż tak jak te sklepowe. Widać kawałki orzechów, ziaren i owoców i bardzo intensywnie czuć ich posmak. Czekolady wahają się smakiem między mleczną, deserową a gorzką, przez wyrazisty, naturalny aromat kakao. Wszystkie są pyszne na surowo, ale nadają się również jako dodatek do deserów lub do rozpuszczenia w napoju roślinnym w formie gorącej czekolady, co bardzo polecam.

Fot. Diana Łętocha

Wybierz Las Vegan’s!

Wysoka jakość, naturalny i zdrowy skład oraz niesamowite doznania smakowe… czegóż chcieć więcej? Wybierając słodycze marki Las Vegan’s możesz mieć pewność, że dostarczasz sobie wysokowartościowe smakołyki i niezapomniane doznania zmysłowe. Pozwól sobie na tę przyjemność i wybierz ze sklepu coś dla siebie!


Dieta ma szczególny wpływ na urodę – podobnie jak sen. W jaki sposób dostarczyć sobie maksimum korzyści? Więcej na ten temat znajdziesz w artykule Sen i SHECARE SLEEPING MASK, czyli niezawodny sposób na podwójną regenerację skóry!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments