Czarnuszka to drobne nasiona, które mają wiele zastosowań niosących korzyści dla całego organizmu. Okazują się przydatne nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji naszych włosów.
Czarnuszka dla zdrowia
Najważniejszą kwestią jest to, jakie wartości możemy dostarczyć naszemu ciału jedząc czarnuszkę i produkty z niej stworzone. Jest bogata sole mineralne takie jak: żelazo, cynk, wapń, miedź, potas, a także witamina E. Ponadto należy pamiętać o flawonoidach, steroidach i alkaloidach w jej składzie. Bardzo popularnym produktem pochodnym jest olej z czarnuszki, bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9.
Te czarne nasionka wykazują także działanie przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Dzięki temu chronią naszą wątrobę, żołądek i nerki. Czarnuszka wspomaga w walce z cukrzycą i obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Dzieje się to za sprawą wspierania regeneracji komórek beta trzustki, zmniejszania stresu oksydacyjnego, wchłaniania glukozy w jelitach, usprawniania metabolizmu glukozy i stymulacji produkcji insuliny.
Czarnuszka w kuchni
Nasiona można spożywać na różne sposoby np. po zmieleniu, w całości lub tłuczone. To doskonała przyprawa do wielu dań. Można by wymieniać bez końca propozycje podania jej w przeróżnych zestawieniach. Świetnie komponuje się z mięsem, zupami, sosami i warzywami. Warto spróbować także pieczywa z dodatkiem czarnuszki. Jej pikantny smak nada charakteru Twojemu posiłkowi.
Uwaga to uzależnia!
Czarnuszka dla pięknych włosów
Olej z tego drogocennego składnika to najchętniej wybierany kosmetyk dedykowany dla włosów średnio i wysokoporowatych. Olejowanie ma działanie wygładzające i odżywcze. W ten sposób zniszczone i suche włosy mogą nabrać życia i blasku jak nigdy wcześniej. Efektem ubocznym jest szybszy porost włosów, a to chyba kusząca konsekwencja!
Czarnuszka wpływa też pozytywnie na skórę głowy, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Dzięki regularnemu wcieraniu olejku, masowany skalp staje się odżywiony i wzmocniony. Olejek można stosować na suche i mokre włosy. W tym drugim przypadku warto zmieszać wodę (około 100 ml) i miodem, a następnie użyć roztworu jako podkładu pod olejowanie. W ten sposób włosy staną się zdecydowanie bardziej nawilżone. Taką mieszankę warto trzymać na głowie około pół godziny, pamiętając o owinięciu włosów czepkiem.