Chodź na spacer i odwiedź Fit Cake’a!

0
131

Tegoroczna jesień wyjątkowo nas rozpieszcza piękną pogodą! By jeszcze bardziej umilić sobie ten czas, warto podczas spaceru skręcić do niecukierni po jakieś pyszne, zdrowe ciacho. Fit eklerki? Pączki z mascarpone? Czy może jednak baton lub tarta? Takie pyszności czekają w nowym krakowskim Fit Cake’u!

W Krakowie otwarto trzeci Fit Cake

Znacie już lokal na Karmelickiej oraz w Nowej Hucie, jednak niespodzianką może być dla was informacja, że w Krakowie powstał trzeci Fit Cake! Tym razem na Woli Justowskiej. Piękny, różowy lokal oferuje równie ciekawe smakołyki, jak powyższe niecukiernie, jednak wszystkie nieco różnią się asortymentem. Warto więc urozmaicać sobie czas i od czasu do czasu odwiedzać inną.

TWIX tarta

Porcja = 394 kcal; B: 9g W: 13g T: 34g

Fot. Diana Łętocha

Skład: orzechy arachidowe, olej kokosowy, mleczko kokosowe, mąka kokosowa, daktyle, kakao, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Ta tarta wzorowana jest na popularnym batonie, więc zapowiada się pysznie. Składa się z 4 warstw: spodu, cienkiej masy, kremu i polewy. Spód jest zbity, ale miękki, zrobiony na bazie mąki kokosowej oraz orzechów arachidowych, mocno wyczuwalnych w smaku. Wyżej znajduje się cienka, ale jakże słodka masa daktylowa, nad którą znajduje się solidna porcja puszystego i aksamitnego, rozpływającego się w ustach kremu kokosowo-czekoladowego. Wierzch wieńczy cienka warstwa imitująca polewę czekoladową – chrupka i wyrazista w smaku, przypominająca gorzką czekoladę. Całość jest syta, przyjemnie słodka, ale słodycz ta jest wyważona. Ciasto mocno orzechowe w smaku i faktycznie trochę przypomina tytułowy smakołyk.

WHITE LION

Porcja = 377 kcal; B: 14g W: 24g T: 25g

Fot. Diana Łętocha

Skład: jaja kurze, mąka gryczana, masło orzechowe, olej kokosowy, preparowana kasza jaglana, orzechy arachidowe, mleko sojowe, mleczko kokosowe, budyń bezglutenowy, syrop daktylowy, sól himalajska, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

To kultowe ciasto składa się z 6 warstw. Od dołu prezentuje się następująco: biszkopt, preparowana kasza jaglana, krem, biszkopt, krem i kasza jaglana. Spód jest cienki, ale sprężysty, mokry i słodkawy z bardzo delikatnym posmakiem gryki. Kasza jaglana jest miękka i słodka. Ma mocno orzechowy smak (od masła orzechowego), ale przypomina też nieco karmel (od syropu daktylowego). Krem jest zbity, słodki i gęsty o waniliowym smaku. Wyczuwalna jest też nutka mleka sojowego. Całość słodka, orzechowo-karmelowa z odrobinką soli. Jest też miękka z chrupiącym akcentem, który zawdzięcza znajdującym się na wierzchu orzechom arachidowym. Też przypomina smakiem oryginał.

JAGLOTKA

Porcja = 222 kcal; B: 4g W: 47g T: 2g

Fot. Diana Łętocha

Skład: kasza jaglana, jabłka, mleko sojowe, mąka kokosowa, mąka ziemniaczana, cynamon, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek).

Tutaj dla odmiany mamy owocowe ciasto, które jest odpowiednikiem tradycyjnej szarlotki. Składa się z 2 warstw: z ciasta (spodu) i jabłkowego musu. Ciasto jest zbite, sypkie, gładko zblendowane i bardzo słodkie, z wyczuwalnym waniliowym posmakiem, zapewne przez mleko sojowe. Nie czuć goryczki z kaszy jaglanej, co jest dużym plusem. Na nim znajdują się smażone jabłka z cynamonem, słodkie z lekką nutką kwaskowatości, a wierzch pokrywają drobne, suszone kosteczki jabłka. Obie te masy idealnie się komponują. Ten odpowiednik jabłecznika jest znacznie delikatniejszy od tradycyjnego – dużo lżejszy, łagodniejszy, ale równie smaczny.

PĄCZEK Z MASCARPONE

Porcja = 325 kcal; B: 12g W: 4g T: 29g Błonnik: 4g

Fot. Diana Łętocha

Skład: jaja kurze, masło orzechowe, mleczko kokosowe, błonnik bambusowy, śmietanka 30%, mascarpone, drożdże, wanilia, sól himalajska, substancja słodząca: inulina, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu, protein).

Do tej pory pączki w Fit Cake’u były moim stałym zakupem jedynie w Tłusty Czwartek. Tym razem jednak nie mogłam oprzeć się pokusie, ponieważ te zza witrynki wyglądały tak kusząco! I to był strzał w dziesiątkę, ponieważ lepszych pączków, niż te z mascarpone – w życiu nie jadłam. Pączuś jest świeżutki i dorodny. Ciasto jest przyjemnie sprężyste, mięciutkie i przypomina trochę biszkopt. Jest słodkie o wyczuwalnym (choć bardzo delikatnie) orzechowym posmaku. W środku oraz na zewnątrz znajduje się puszysty krem mascarpone. Całość dosłownie rozpływa się w ustach! Miękki, kremowy i lekki, a zarazem syty. Nie jest tłusty, jak typowy pączek. Nie jest też mdlący. Jest po prostu przepyszny.

KETO EKLERKI

Porcja = 221 kcal; B: 6g W: 3g (netto) T: 20g

Fot. Diana Łętocha

Skład: jajka, śmietanka, mascarpone, masło orzechowe, mleczko kokosowe, mleko migdałowe, skrobia oporna z ziemniaka, gorzka czekolada, agar, guma ksantanowa, wanilia, sól himalajska, substancja słodząca: erytrol *gorzka czekolada: miazga kakaowa, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Przyznam, że na te keto eklerki czaiłam się od dawna, jednak ciężko mi było je upolować, bo znikają jak świeże bułeczki. I już rozumiem, dlaczego! Eklerek jest bardzo ładnie przygotowany, tak estetycznie. Nie różni się wizualnie od tych nam znanych, cukiernianych. Ciasto jest miękkie, puszyste i nieco biszkoptowe. Słodkie, z bardzo delikatnie wyczuwalnym posmakiem masła orzechowego. Solidna porcja kremu jest puszysta, zbita, słodka i rozpływająca się w ustach. Wyraźnie czuć, że na bazie mascarpone. Górne ciasto, choć takie samo, jak dolne, to pokryte jest cienką warstwą gorzkiej czekolady. Całość jest pyszna i wprost uzależniająca. Jak dla mnie ta wersja jest znacznie smaczniejsza od tych niezdrowych. Świeżutki, delikatny przysmak. Idealny do kawki.

OREirON (wegański)

Sztuka = 364 kcal; B: 6g W: 40g T: 20g

Fot. Diana Łętocha

Skład: płatki jaglane, wiórki kokosowe, daktyle, mleczko kokosowe, mleczko kokosowe, kakao, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Oreo kochamy wszyscy, więc baton Oreiron zapowiadał się smacznie. To bardzo miękka przekąska, która rozpływa się w ustach. Między dwoma czekoladowymi płatami ciasta czekoladowego, w których czuć bardzo delikatny posmak płatków jaglanych, znajduje się puszysty i zbity kokosowo-kakaowy krem, zawierający przyjemnie trzeszczące pod zębami wiórki kokosowe. Całość jest naprawdę słodka, ale i przyjemna – faktycznie przypomina popularne ciastko oreo. Baton jest bardzo syty i treściwy, a porcja w pełni zaspokaja ochotę na słodkie.

MR DAKTYL (wegański)

Sztuka = 306 kcal; B: 11g W: 39g T: 12g

Fot. Diana Łętocha

Skład: płatki owsiane bezglutenowe, daktyle, mleko migdałowe, masło orzechowe, gorzka czekolada, olej kokosowy, orzechy włoskie, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Do Mr Daktyla podchodziłam dość nieufnie, ponieważ tytułowy owoc jest przecież strasznie słodki. Mimo to od dłuższego czasu chodził mi po głowie i po prostu musiałam go spróbować. Po degustacji uważam, że jest bezkonkurencyjny – to zdecydowanie najlepszy baton ze wszystkich dostępnych w ofercie. Jest zbity, o przyjemnej, gumiastej strukturze. Oczywiście słodki, ale wbrew pozorom nie aż tak, jakby można by było przypuszczać na podstawie nazwy.

Słodycz daktyla wcale nie dominuje – to raczej smak orzechów wybija się na pierwsze miejsce. Masło orzechowe z daktylem przypominające karmel wraz z polewą czekoladową sprawiają, że baton przypomina smakiem snickersa. Dodatek licznych, chrupiących kawałeczków orzechów włoskich dodaje ciekawego akcentu, przełamując miękkość neutralnego, słodkiego spodu. Całość idealnie się ze sobą komponuje – jest słodka, ale nie do przesady, baton nie jest mdlacy. Tutaj wszystko się zgadza – konsystencja, różnorodność smaków, słodycz. To przepyszny, treściwy baton. Mimo, że dość spory, nie da się zostawić trochę na później – jest po prostu na to za dobry. Musicie go koniecznie spróbować!

BUBBLE WAFFLE Z FIT NUTELLĄ & AMERICANO

Porcja = 334 kcal; B: 6g W: 55g T: 10g

Fot. Diana Łętocha

Skład: jajko, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mleko sojowe, olej rzepakowy, czekolada gorzka, mleko migdałowe, odżywka białkowa wegańska*, masło z orzechów laskowych, awokado, banan, sól himalajska, erytrol *mieszanka białka 87%; izolat białka grochu, izolat białka bobu (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Kawa: 80% ARABICA: Brazylia / 20% ROBUSTA: Indie

Śniadanie lub lunch w Fit Cake’u to moja nowa tradycja. Różnorodność oferty zachęca do tego, by przysiąść na chwilę i porozkoszować się czasem dla siebie. Będąc w nowym lokalu postanowiłam spróbować kultowych buble wafle w wersji z fit nutellą, która okazała się słodka, ale nie mdląca, za to mocno orzechowa z dodatkiem kakao. W masie wyczuwalna była słodycz banana oraz lekki posmak awokado, który tworzy też odpowiednią konsystencję, nieco budyniową. Gdzieniegdzie jakiś kawałeczek orzecha laskowego trafił się w masie, co potęgowało smak nutelli. Gofry natomiast były słodkie, smaczne, waniliowe, a ich ciasto bardzo delikatne, miękkie i sprężyste, choć lekko chrupkie po bokach. Idealne w duecie z aromatyczną, czarną kawą americano, przygotowaną na podwójnym espresso.

Odwiedź Fit Cake’a!

Różnorodność deserów sprawia, że nie ma tu miejsca na nudę, a zdrowy tryb życia staje się przyjemną rutyną. Skorzystaj z pięknej pogody i wybierz się na spacer do Fit Cake’a po coś pysznego dla siebie, a przy okazji odkryj nowy krakowski lokal na Woli Justowskiej!


Podaruj sobie chwilę relaksu i zrób domowe SPA! Więcej dowiesz się z artykułu Sen i SHECARE SLEEPING MASK, czyli niezawodny sposób na podwójną regenerację skóry!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments