Bezmięsna majówka, czyli przepisy na wegetariańskie przekąski

2
503
majówka
fot. pixabay

Nie masz pomysłu, co przygotować dla gościa, który jest wegetarianinem? To żaden problem! Przygotowaliśmy dla ciebie zestawienie 8 najciekawszych wegetariańskich przekąsek na weekend majowy.

Nadchodzi maj, a wraz z nim cieplejsze dni oraz oczywiście majówka. Wielu z nas planuje ją spędzić wspólnie ze znajomymi. Będziemy grillować, organizować ogniska, czy też spędzać ten czas w domu. Jedno jest pewne – bez dwóch zdań, będziemy się wspaniale bawić. Jednak nieraz się zdarza, że wśród nas znajdują się również osoby niejedzące mięsa. Są to potrawy, które sprawią, że zajadać się nimi będą nie tylko osoby nie spożywające mięsa. Smacznego! 

Ciasto francuskie

fot. pixabay

Możemy je znaleźć w prawie każdym sklepie. Przekąski z niego mają to do siebie, że są banalnie proste w przygotowaniu. W doborze farszu ogranicza nas tylko wyobraźnia. W ciasto francuskie możemy zawinąć parówki wegetariańskie, wszelkie rodzaje sera, warzywne farsze… Ba! Oczywiście można je również jeść na słodko – smarując ciasto cynamonem i cukrem, ulubioną konfiturą, czy też owijając w nie brzoskwinie lub inne owoce. Przekąski te są naprawdę szybkie do wykonania – wystarczy wypełnić je według uznania ulubionym farszem lub kiełbaską, a następnie upiec według zaleceń producenta, które zawsze są umieszczone na opakowaniu ciasta. Dodatkowym walorem jest jego kształt, ponieważ za każdym razem nasz farsz możemy zawinąć w inny sposób. 

Ciasto filo

fot. pixabay

Jak ciasto francuskie każdy z nas dobrze zna, tak nazwa filo może nam niewiele mówić. Jest ono bardzo podobne do francuskiego, jednak ciasto francuskie jest bardziej jędrne. Dodatkowo do ciasta filo wykorzystuje się oliwę a do francuskiego masło. Filo pochodzi z Turcji, mimo że powszechnie kojarzone jest z Grecją – na każdym kroku możemy znaleźć piekarnie sprzedające spanakopity. Jest to nic innego, jak przekąski z ciasta filo z nadzieniem szpinakowym. Taka spanakopita jest kolejną ciekawą propozycją, która na pewno zaskoczy nas swoim wspaniałym smakiem podczas majówki. Poza ciastem filo (które możemy zakupić już gotowe w markecie) potrzebny nam będzie szpinak, czosnek, cebula oraz feta. By sporządzić farsz należy podsmażyć cebulę, dodać do niej szpinak i fetę. Na sam koniec wsypać do niego obrany i pokrojony czosnek. Ciasto filo przygotować według wskazówek na opakowaniu, a następnie posmarować gotowym farszem i zwinąć jak roladę (choć zawijać możemy je na wszelkie sposoby – np. w trójkąty – ważnym jest, by ciasto zostało dokładnie zlepione przed pieczeniem, by nie wypłynął z niego farsz). Ciasto należy piec według wskazań producenta, które również znajdziemy na jego opakowaniu… Na koniec wystarczy pokroić naszą roladę i ułożyć jej kawałki na talerzu. Voilà! Gotowe. 

Sałatka

majówka
fot. pixabay

Jednocześnie coś oczywistego, jak i różnorodnego. Istnieje wiele wspaniałych przepisów na bezmięsne sałatki. Jednym z ciekawszych zestawień jest sałatka wiosenna z dodatkiem świeżych przypraw oraz oliwy. Niezbędne do jej przygotowania będą pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, rukola, ulubiona sałata (lub gotowy mix sałat), ser sałatkowy, sól, pieprz, oliwa, świeży koperek oraz natka pietruszki. Warzywa, ser, koperek i natkę pietruszki należy pokroić i wrzucić do dużej miski, następnie doprawić solą, pieprzem i polać kilkoma łyżkami oliwy. Oczywiście, tak podstawowy przepis możemy modyfikować na wszelkie sposoby, czy to dodając jeszcze inne warzywa i przyprawy, czy też ostatecznie mieszając ją z dodatkiem jogurtu. W każdym wydaniu będzie ona idealnie pasować na majówkową ucztę!

Ziemniaki

fot. pixabay

Frytki z ziemniaków to już klasyk. Możemy je przygotować na różne sposoby – w piekarniku polewając delikatnie oliwą i posypując ulubionymi przyprawami, wrzucając na rozgrzany olej czy też podsmażając na patelni. 

Ciekawszą wersją frytek jednak będą frytki z batatów, pieczone w piekarniku. Idealnym dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy! Taki sos możemy przygotować również w domu – potrzebny będzie nam jedynie jogurt naturalny, pokrojony drobno lub granulowany czosnek, majonez oraz ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, koperek). 

Inną ciekawą formą przygotowania ziemniaków są ziemniaki w mundurkach z mąki i soli. Obrane i umyte ziemniaki wystarczy obtoczyć w wymieszanej mące z solą, a następnie upiec. Dzięki takiemu zabiegowi, ziemniak po upieczeniu będzie miał chrupiącą otoczkę i na pewno swoim wyglądem zaciekawi niejednego gościa. 

->Kontynuacja zestawienia „Bezmięsna majówka, czyli przepisy na wegetariańskie przekąski” na kolejnej stronie
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mariola
Mariola
2 lat temu

? mniam

Last edited 2 lat temu by Mariola
Mariusz
Mariusz
2 lat temu

?