20 mało znanych faktów o kawie

0
138
Obraz Christos Giakkas z Pixabay

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Niektórzy potrzebują wypić ich nawet kilka w ciągu dnia. Wynika to z jej pobudzających właściwości, jednak czy na pewno wiemy co pijemy?

Kawa jest kluczowym elementem każdego dnia wielu osób. Jej właściwości sprawiają, że stajemy się bardziej pobudzeni i energiczni. Przeciętny człowiek zna podstawowe właściwości i zalety kawy, jednak niewiele osób nie wie skąd pochodzi jej nazwa lub poszczególne odmiany, jaka ilość kofeiny jest dla nas bezpieczna oraz wielu innych ciekawych faktów na temat kawy.

kawa neon
fot. pixabay.com
  1. Słowo kawa oznacza z języka arabskiego „usuwający zmęczenie”.
  2. Filiżanka espresso zawiera niewiele więcej kofeiny niż szklanka czarnej herbaty.
  3. Nazwa cappuccino pochodzi od nazwy zakonu kapucynów.
  4. Działanie kawy zaczynamy odczuwać po około 10 minutach. Najwyższy poziom stężenia kofeiny w organizmie następuje natomiast dopiero po 45 minutach.
  5. Kawa ma działanie przeciwalergiczne. Zapobiega atakom alergii oraz zmniejsza ich skutki.
  6. Maksymalna dopuszczalna ilość filiżanek kawy na dobę wynosi 100. Powyżej tej ilości stężenie kofeiny w organizmie osiągnie poziom krytyczny
  7. Kawa jest najczęstszym napojem wybieranym do śniadania.
  8. W niektórych krajach do kawy dosypuje się sól lub pieprz.
  9. Im krócej palona, tym więcej zawiera kofeiny. Najwyższe stężenie ma kawa zielona, której nie pali się wcale.
  10. Kawa zawiera więcej kofeiny niż energetyk.
  11. Najlepszy efekt picia kawy następuje, gdy wypijamy ją pomiędzy 9:30, a 11:30.
  12. Smak kawy nie równa się jej zapachowi. Ślina rozcieńcza połowę smaku, przez to nie jest on tak intensywny jak się wydaje po powąchaniu.
  13. Americano zostało wynalezione przez amerykańskich żołnierzy podczas II wojny światowej.
  14. Kawę można jeść. Pierwsi ludzie, którzy zamiast pić kawę spożywali ją pochodzili z Afryki i dodawali do ziaren kawy tłuszcz.
  15. Regularne picie kawy zapobiega rozwojowi demencji na starość.
  16. Kofeina neutralizuje działanie alkoholu.
  17. Standardowa porcja espresso zawiera około 42 ziarna kawy.
  18. Kawa bezkofeinowa często zawiera śladowe ilości kofeiny.
  19. Mleko osłabia działanie kofeiny w kawie.
  20. Kawa i herbata zmniejszają wchłanianie żelaza do organizmu. Kawa zmniejsza ten proces o 40%, herbata zaś o 60%. W efekcie, korzystniejsze jest picie kawy.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments